Mentoratul, o călătorie în doi dincolo de bariere și stereotipuri
Trăim într-o societate care își dorește să spulbere tavanele de sticlă. O societate în care mentoratul feminin este perceput deseori ca un far menit să ghideze femeile care își doresc să atingă culmi tot mai înalte în parcursul lor profesional.
Am fost martoră a puterii transformatoare pe care a avut-o mentoratul în remodelarea profesională a multor femei. Munca acestora a căpătat valențe noi, superioare, dezvoltând și un puternic sentiment de empatie.
Nu de multe ori, încurajările pe care le poți primi din partea unui mentor pot schimba jocul, prin strategia și perspectiva nouă pe care acesta ți-o poate da. Mentorul este capabil să-ți insufle acel sentiment de încredere, atunci când simți că te afli pe nisipuri mișcătoare, să te ajute să te echilibrezi, să-ți învingi îndoiala de sine, deschizându-ți calea spre a atinge competențele necesare pentru poziționarea într-un rol de conducere.
Dar cel mai important este că întotdeauna mentorii de sex feminin îti oferă sfaturi și te îndrumă să realizezi un echilibru bun dintre viața profesională și cea privată. Strategiile de gestionare a cerințelor unei cariere de succes, alături de aspirațiile și responsabilitățile personale, sunt punctele forte pe care le poți consolida alături de un mentor feminin.
Am avut plăcerea și onoarea să lucrez cu mulți mentori, deopotrivă femei și bărbați, să îi văd pe fiecare cum își transmit abilitățile și cunoștințele către cei care i-au ales să îi ghideze, fiindu-le la dispoziție necondiționat. Dar pot afirma fără echivoc faptul că mentorii de sex feminin oferă o comoară de cunoștințe, dobândite prin propriile lor experiențe. Ele împărtășesc perspective neprețuite, lecții învățate și strategii, care le permit mentee-ilor să abordeze cu mult mai multă încredere provocările ivite în viața lor profesională.
Această stimulare a încrederii a devenit o necesitate, datorită provocărilor zilnice într-o lume nouă, aflată în permanentă schimbare, în interacțiune cu progresul științific. Toți cunoaștem faptul că pentru a atinge unul sau mai multe obiective este necesar să ai o strategie pe termen lung, pe care să o urmezi cu consecvență, și cu siguranță rezultatele nu vor întârzia să apară.
În cadrul unui program de mentorat, parcursul este mult mai facil și mai sigur. Mentorul se va bucura de faptul că, metaforic vorbind, semințele pe care le-a sădit și de care continuă să aibă grijă, udându-le în permanență, îi vor răsplăti efortul și atenția.
De-a lungul celor peste 10 ani de activitate de mentorat, am identificat numai avantaje. Nu depinde decât de mentee să aibă curajul și determinarea de a se înrola într-un astfel de program. Si ce poate fi mai extraordinar decât să ai ambele roluri, atât de mentor, cât ți de mentee. Întotdeauna este bine să poți avea ambele perspective, pentru că numai așa îți poți îndeplini cât mai bine rolul de mentor.
De ce?
Mentoratul este constructiv, poate crea o rețea extinsă de persoane care au competențe avansate în variate domenii de activitate, deschide ușile către alte rețele și oferă posibilitatea creării unor conexiuni extinse. Mentorii de sex feminin le introduc, de regulă, pe beneficiare în cercuri influente, iar această deschidere le permite acestora să construiască relații esențiale pentru avansarea în carieră.
Mentoratul este o călătorie personalizată a fiecărui mentee. Mentorii înțeleg întotdeauna care sunt punctele forte și aspirațiile unice ale protejaților lor, oferindu-le îndrumare adaptată la obiectivele lor specifice, permițându-le și ghidându-i să-și traseze un parcurs profesional în concordanță cu pasiunile lor.
Așa cum pledez de nenumărate ori în fața studenților, căci ei sunt cei care au mai multă nevoie de mentorat, de a putea fi indrumați, mentorii îi ajută pe mentee să își perfecționeze abilitățile. Fie că vorbim despre tehnici de negociere, de dezvoltare a leadershipului, sau de competențe transversale, precum comunicarea, mentoratul oferă o platformă structurată pentru îmbunătățirea abilităților.
Și nu în ultimul rând, mentorii de sex feminin sunt cea mai vie dovadă a faptului că barierele, indiferent de natura lor, pot fi depășite. Poveștile lor de succes sfidează stereotipurile și inspiră mentee-ii să creadă în propriul potențial, să se dezvolte fără teama indusă de alții că nu pot atinge cotele pe care le doresc și le visează.
Dacă luăm în considerare impactul pe termen lung al mentoratului, putem spune că acesta este o investiție în viitor. Pentru că, pe măsură ce protejații cresc și avansează, aceștia devin adesea ei înșiși mentori, creând un efect de antrenare care consolidează sistemul de sprijin pentru femeile din societate, indiferent pe palierul pe care activează.
Astfel, printr-o activitate de mentorat susținută, femeile dobândesc reziliența necesară pentru a putea face față provocărilor zilnice, învățând să persevereze, să se adapteze și să prospere, într-un peisaj profesional în continuă evoluție. Iar în actualul context social, în care reprezentarea și echitatea de gen sunt mai vitale ca niciodată, mentoratul feminin reprezintă un catalizator puternic pentru dezvoltarea carierei femeilor. Este practic un parteneriat dinamic, ce le permite femeilor, indiferent de vârstă, să își valorifice întregul potențial, să-și depășească barierele, unele dintre ele puse în mod intruziv și să urce în poziții de conducere creând un ambient cald, propice dezvoltării.
La momentul actual, sistemul educațional național și privat este supus unei presiuni foarte mari și are nevoie să fie sprijinit. Aici intervin asociațiile profesionale, care dezvoltă programe dedicate consolidării capitalului uman.
Ecosistemul asociativ bazat pe activități de voluntariat cunoaște o dezvoltare continuă, ca urmare a dorinței societății românești de a se implica în schimbarea mentalităților.
Un număr din ce în ce mai mare de persoane din diverse domenii de activitate își aduc contribuția voluntară la această schimbare atât de dorită, construind comunități bine închegate, unde simt că rezonează ținând cont de interesele declarate, de activitățile desfășurate și de perspectivele de viitor.
Interacțiunea umană este o necesitate pentru întregul mapamond, mai ales după perioada dificilă prin care am trecut cu toții în 2020-2022. Aceste activități, în complexitatea lor, vin să întregească calitatea capitalului uman. Ca parte a tendințelor de creștere a sustenabilității la nivel mondial, diversitatea văzută prin prezența tot mai ridicată a femeilor în procesul de conducere ocupă un loc aparte.
Asociația PWN România, parte a lui PWN Global, activează pe mai multe planuri cu misiunea clară de a sprijini femeile să avanseze în carieră și în leadership. Pentru a atinge aceste ținte, asociația dezvoltă, pe trei piloni distincți, programe de pregătire a membrelor comunității ei, de la truse de antreprenoriat (dedicate inclusiv pentru studenți) la programe de mentorat de dezvoltare personală și profesională. Am dezvoltat un program dedicat doamnelor cu un anumit nivel de competențe profesionale, care are ca obiectiv final obținerea calității acestora de membru într-un Consiliu de administrație sau într-un Consiliu consultativ.
Prin noua strategie asociativă din anul 2022, comunitatea noastră, ce numără în prezent peste 300 membre aflate în poziții de top și middle management, se situează pe locul al treilea în topul asociațiilor ce compun PWN Global.
Activitatea noastră este efervescentă și datorită celor peste 50 de parteneriate încheiate în ultimul an. Prin încheierea lor cu entități recunoscute la nivel european și global, asociația deschide noi orizonturi pentru comunitatea sa, propulsând femeile să se implice în relații externe și diplomație, pe fondul creșterii coeziunii dintre state pe multiple paliere.
Existența unei strategii adecvate pe termen lung care se adaptează în mod continuu la viața și provocările locale și internaționale, dezvoltarea de proiecte cu impact asupra capitalului uman, consecvența cu care obiectivele sunt atinse și direcțiile de acțiune sunt adaptate noilor nevoi de dezvoltare.
Iar nu în ultimul rând, trebuie remarcată tenacitatea și continua reziliență de a produce schimbări, inclusiv asupra mentalităților existente, urmărind continuu procesul de educare, pe care îl dorim situat la un înalt nivel. Mentoratul poate deveni astfel unul din cele mai importante instrumente atât la nivel social de natură civilă, cât și la nivel corporativ, care își va pune amprenta din ce în ce mai puternic asupra societății românești aflată în plină dezvoltare.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 286
Pentru abonare, click aici