Raluca RADU: Dacă mă uit în urmă, în fiecare stadiu al carierei, cele mai mari obstacole au fost în lupta cu mine
În perioada actuală, diversitatea de gen în mediul de business, cu precădere în cadrul echipelor de conducere, a devenit un subiect din ce în ce mai abordat şi, totodată, un fenomen social. În ultimii ani, femeile au demonstrat abilităţi de leadership bazat în special pe comunicare, pe încurajarea exprimării şi orientarea către oameni, calități diferite de cele ale liderilor bărbaţi, orientaţi mai mult spre sarcini, spre delegarea lor şi pe un mod de conducere autocrat. Pentru femei, factorii cei mai importanţi pentru ascensiunea în carieră se raportează la competenţa de a gestiona şi dezvolta angajaţi, în timp ce pentru bărbaţi este importantă vizibilitatea şi conştientizarea politicilor şi procedurilor interne. Bărbații sunt mai direcţi, mai obiectivi şi mai raţionali, în timp ce femeile sunt creative, empatice, intuitive şi dovedesc excelente abilităţi de comunicare şi persuasiune. Astfel, leadershipul feminin a devenit un fel de simbol al schimbării. Raluca Radu, Country Manager al ANSWEAR.ro (magazin online ce are în portofoliu peste 300 de branduri de haine, încălțăminte și accesorii de la nume sonore), ne‑a povestit ce schimbări a făcut ea în compania pe care o reprezintă dar și în stilul de conducere.
A schimbat mult modelul de lider către care tinde
Copil unic la părinți, Raluca Radu a fost obișnuită încă din copilărie să aibă un cuvânt de spus și să fie tratată ca un adult responsabil. Părinții săi nu erau directivi cu ea, ci o implicau în discuții și îi dădeau un cuvânt de spus în toate deciziile familiei. Ca urmare, în cariera pe care și‑a construit‑o, a luat ideea de leadership ca fiind „la pachet” cu orice job în care a fost implicată. A acționat mereu ca un intraprenor, proactiv, ca și cum ar fi fost compania sa, și a fost astfel destul de rapid obișnuită cu ideea de responsabilitate a unei echipe, de responsabilitate financiară, dar și cu ideea de colaborare și parteneriat. Crede că în ultimii ani a schimbat mult modelul de lider către care tinde.
În tinerețe, modelele din jur o făceau să vadă conducătorii de succes ca fiind directivi, motivaționali, neînfricați și mereu dispuși să își asume riscuri. În timp, lovindu‑se de provocări diverse și luând contact cu mai multe tipuri de oameni și dinamici de echipă, a învățat importanța leadershipului suportiv și a feedback‑ului pozitiv.
În cazul ANSWEAR, lucrează într‑o echipă internațională și are norocul de a avea doi lideri, unul femeie și altul bărbat. De la ambii a învățat foarte multe despre colaborare și parteneriat, dar și cât de important este să pui accent pe punctele forte ale fiecărui membru din echipă. Credea foarte mult în feedback direct și prin asta înțelegea inclusiv faptul că feedback‑ul pentru punctele slabe ajută oamenii să și le depășească.
„În timp, conducând echipe pe termen lung, am învățat că funcționează mai degrabă ajustarea rolurilor astfel încât accentul să cadă pe plusurile fiecărui membru al echipei. Feedback‑ul pozitiv pe aceste puncte ajută la maximizarea lor și creează motivație și susținere reciprocă în cadrul echipei. Asta nu înseamnă trecerea sub preș a punctelor slabe, în continuare cred în feedback transparent, dar cred că este importantă găsirea rolurilor potrivite și adaptarea ușoară a acestora astfel încât punctele de îmbunătățit să devină irelevante. Până la urmă, într‑o echipă, fiecare are propriile sale puncte forte și dinamica de a lucra împreună a echipei înseamnă a profita la maxim de toate acestea puse la un loc”, explică Raluca Radu, subliniind că aici a intervenit și schimbarea în cazul său.
Adică, a învățat să echilibreze focusul pe rezultate și conducerea directivă cu găsirea rolurilor în care fiecare membru al echipei să poată străluci.
„Am avut parte mereu de prejudecăți legate de vârstă”
A crescut în minte cu modelul femeii lider de fier ‑ Margaret Thatcher ‑ și recunoaște că i‑a fost greu să asimileze la început ideea de conducere cu cea de susținere. Crede însă că ajută mult promovarea unor astfel de modele de leadership suportiv, atât feminine, cât și masculine, pentru ca liderii să nu se simtă slabi atunci când acționează mai degrabă în ideea de sprijin.
„Leadershipul suportiv și găsirea celui mai bun rol pentru fiecare membru al echipei m‑a ajutat să am o echipă mai proactivă și mult mai motivată și a dus la o armonizare naturală între oamenii din echipă. Același mod de gândire orientat către win‑win este aplicat și în relația cu clienții, furnizorii, partenerii și duce la aceleași rezultate de success”, susține Raluca. De asemenea, ea este de părere că atunci când o organizație este gândită colaborativ, rezultatul final este produsul a mai multor minți, mai multor initiative și puncte de vedere, ceea ce face ca la final de zi să ajungem mult mai departe decât am face‑o de unii singuri.
Cele mai mari obstacole le‑a avut cu ea însăși
Învățată de mică să vadă egalitatea dintre sexe ca pe o normalitate, nu i‑a fost greu să ignore prejudecățile atunci când s‑a ciocnit de ele. În plus, faptul că a absolvit Universitatea Politehnică, secția Calculatoare, a ajutat‑o, de asemenea, să fie obișnuită cu un mediu mixt și cu femei în poziții de leadership.
„Mai degrabă, am avut mereu de trecut de prejudecăți legate de vârstă. Mereu eram mai tânără decât media vârstei pentru rolul meu și m‑am ciocnit des de ideea de a fi manager peste o echipă mai în vârstă și cu mai multă experiență profesională decât mine. De aici au apărut niște provocări. Am învățat însă că focusul pe rezultate și pe comunicarea cu echipa din care făceam parte dizolvă rapid astfel de bariere. Ce m‑a ajutat mereu a fost să aplic o gândire de tip win‑win în orice relație. Chiar dacă întâmpinam rezistență datorată unor prejudecăți, mentalitatea mereu a fost să îmi mut focusul de pe atitudine și prejudecăți pe a‑mi da seama care sunt obiectivele celeilalte persoane și cum pot alinia obiectivele mele și ale companiei cu obiectivele acesteia, pentru a crea o situație de tip win‑win, de parteneriat”, își amintește Raluca Radu. Dacă se uită în urmă, în fiecare stadiu al carierei, cele mai mari obstacole au fost în lupta cu ea. Este convinsă că atunci când crezi că problema este în exterior, focusul tău este greșit direcționat.
„Așa cum este evident, realitatea exterioară și oamenii din jur pot fi schimbați prea puțin. Pentru mine a fost mereu important să realizez care e situația în care mă aflu cât mai realist și să mă gândesc mereu la ce pot eu face în această situație pentru a ajunge la obiective. Aici au intervenit mereu obstacole personale. A trebuit în timp să învăț diverse lecții, de la a fi mai disciplinată la a comunica mai clar sau chiar la a fi mai perseverentă, în funcție de caz”, mărturisește Country Manager‑ul.
Raluca recunoaște că este prea devreme să spunem că am ajuns la a fi o societate în care rolurile dintre sexe sunt egale în ceea ce privește împărțirea responsabilităților.
„Chiar dacă lucrurile sunt bine determinate la nivel de cuplu, pot spune că sunt încă surprinsă de întrebările sau afirmațiile pe care le aud în jurul meu, care toate pun accent pe faptul că femeia este cea care ar trebui să aibă aproape în totalitate grija casei sau copilului. Cred, deci, că aici mai e mult loc de îmbunătățire și că nu este suficient să avem un partener care să ne susțină, ci ar fi de folos ca și la nivel de societate să fie schimbate astfel de mentalități. Nu sunt nici în favoarea înclinării balanței în direcția cealaltă. Cred că în orice familie sănătoasă, responsabilitățile sunt împărțite cât mai echitabil astfel încât fiecare partener să aibă o contribuție egală, dar să aibă, de asemenea, și împliniri în afara acesteia”, este de părere ea. Personal, crede că o astfel de abordare contribuie la a avea o relație sănătoasă și doi parteneri împliniți în viață.
Așa cum spunea, încă de acasă, din copilărie, a crescut într‑un mediu în care responsabilitățile erau împărțite în mod egal. Spre exemplu, tatăl și bunicul său găteau și erau responsabili de toate mesele familiei de la cele de zi cu zi la cele festive. De asemenea, mama ei lucra și accentul era pus în mod egal pe ambele cariere. În cazul său, a avut foarte multă susținere de la părinți pentru a se dezvolta profesional și a fost încurajată să își exploreze abilitățile de lider și antreprenor. În consecință, pentru ea a fost o normalitate să pună accent pe cariera și pe contribuția pe care o poate aduce atât ca lider, cât și ca antreprenor, atunci când a venit momentul.
Echilibrul dintre viața personală și cea profesională, o provocare
„Pe de altă parte, se vorbește mult astăzi despre echilibrul dintre viața profesională și cea personală și trebuie să recunosc că este cu siguranță o provocare cu care și eu mă confrunt. Pentru mine, soluția a fost găsită în flexibilitate. Faptul că lucrez în digital face să fie mai ușor să muncesc de oriunde, să am un program adaptabil și atunci pentru mine nu a existat vreodată un orar fix în care mă dedic lucrului și un altul în care mă dedic vieții personale. Cele două se întrepătrund și asta mă ajută să fiu acolo atunci când este nevoie de mine în viața de familie”, mai spune Raluca Radu.
A simțit întreaga carieră că face ceea ce îi place, că lucreză cu oameni care îi plac și simte că există o aliniere bună între valorile în care crede și cele ale profesiei. Legat de provocări, crede că întotdeauna vor exista unele și consideră că din acestea a învățat mult. Provocările, este convinsă, sunt cele care clădesc cu adevărat un caracter. Pe de altă parte, consideră că avem nevoie de modele.
„Și modelele de femei lider au lipsit multă vreme din istorie, dar cred că nici modele de lider de admirat nu avem suficiente, și mă refer aici la nivel internațional. Prin urmare, da, cred că este de datoria fiecăruia dintre noi să fim un model pentru alții și eu una întotdeauna am în minte faptul că ceea ce fac îi poate influența și pe cei din jurul meu, îi poate inspira sau dimpotrivă. Cred că este o datorie și cred că mă motivează să fiu mai bună și să fac alegerile curajoase și bazate pe lucrurile în care cred, chiar dacă implică să aleg calea mai lungă sau mai dificilă”, susține cu tărie liderul. Și ea a avut la rândul său parte de oameni valoroși care au inspirat‑o, manageri sau antreprenori.
Exemplul personal și focusul pe egalitate aduc cele mai bune rezultate
Nu s‑a concentrat vreodată să încurajeze exclusiv doar tinere, mai degrabă tineri la modul general. Însă ce face destul de des este să își dedice timp pentru a vorbi în public, pentru a mentora tineri în domeniul său (digital marketing, e‑commerce) și pentru a contribui la formarea echipei alături de care lucrează. Printre cele mai satisfăcătoare experiențe din cariera sa se numără chiar astfel de roluri, cum ar fi acela de trainer în cadrul GPeC, DallesGO, Entrepreneurship Academy, dar și de mentor în cadrul JCI și RBL. „Este foarte important să fii parte din dialogul cu generația mai tânără, pentru că astfel te menții la zi și tot astfel reușești să înțelegi provocările și punctele de vedere de la nivelul acestei generații. Și din astfel de conversații înțelegi mai bine și cum poți contribui”, adaugă Country Managerul.
Raluca Radu spune că în ANSWEAR.ro nu au propriu‑zis un program prin care să faciliteze accesul femeilor în funcții de conducere, dar, cu toate acestea, mare parte dintre manageri și angajați sunt de gen feminin. „Consider că exemplul personal și focusul pe egalitate sunt cele care aduc cele mai bune rezultate. De aceea, indiferent de cât de ocupată aș fi, voi continua să îmi dedic timp în zona de training și mentorat”, conchide liderul.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 282
Pentru abonare, click aici