Simona PANAIT: „Femeile încep să prindă curaj și să își asume poziții de leadership”
S‑a vorbit și încă se vorbește foarte mult despre succesul înregistrat, în ultimii ani, de liderii femei dar și despre leadershipul feminin devenit un fel de simbol al schimbării. De aceea, am vrut să aflăm de la Simona Panait, Marketing & Online Director la Samsung Electronics Romania și Bulgaria, ce schimbări a făcut în stilul de conducere care să o ajute în acest sens.
Și Simona Panait este de părere că femeile încep din ce în ce mai mult să ocupe roluri de top sau chiar să dezvolte business‑uri proprii de succes, dar a vrut să puncteze, totuși, că mai avem mult până când la nivel global se va atinge un grad de reprezentare echitabil: în Europa, doar una din 3 persoane cu rol managerial este femeie, iar gradul de reprezentare a femeilor în funcții de conducere executivă este de doar 1 din 5. „La cel mai înalt nivel, doar 8% dintre pozițiile de leadership din companiile din Topul Fortune 500 sunt ocupate de femei. Mai mult, studiile arată că performanțele companiilor în care femeile ocupă cel puțin 30% dintre pozițiile de management sunt mai bune decât ale celor care nu se apropie de această statistică, iar astfel de rezultate reprezintă argumente în plus pentru companiile interesate să asigure o balanță echitabilă a diversității de gen. În cadrul Samsung, ne propunem și reușim să menținem un echilibru, astfel că proporția este aproape egală între numărul de angajați femei și bărbați”, afirmă aceasta.
Liderul este de părere că, dincolo de statistici, femeile încep să prindă curaj și să își asume poziții cu grad mai mare de leadership. În plus, crede că femeile contribuie la evoluția unei organizații pur si simplu manifestând un alt stil de leadership, unul mai empatic, mai rezilient, cu focus pe rezultate, dar și pe wellbeing. „La nivel personal, sunt convinsă că atunci când înlăturăm stereotipurile și când renunțam la bias‑ul cultural, putem oferi un loc echitabil de reprezentare atât bărbaților cât și femeilor în poziții de conducere, beneficiind astfel de punctele forte ale fiecăruia dintre ei”, adaugă ea.
Un lider care ajută oamenii din echipă să își atingă potențialul maxim
În ceea ce o privește, spune că în ultimii ani, a încercat să devină acel lider care ajută oamenii din echipă să își atingă potențialul maxim. Cea mai mare satisfacție personală este, pentru ea, atunci când colegii din echipa de marketing a Samsung România și Bulgaria sunt apreciați și valorizați pentru performanțele lor, atât intern, în organizație, cât și extern. „Iar pentru mine, ca manager, este o mandrie să îi privesc și să îi pot ghida pe acest drum. Îmi doresc foarte mult ca, pe măsură ce oferim exemple cât mai diverse de stiluri de leadership de succes, să depășim retorica femei vs. bărbați și să oferim generațiilor din urmă nenumărate modele de succes din care să se inspire”, mărturisește Simona Panait.
Ultimii 3 ani, atât de plini de incertitudini, au fost o continuă lecție de învățare pentru manageri. Totuși, Simona Panait crede că această perioadă a fost o oportunitate ascunsă pentru lideri. A oferit șansa de a renunța la perfecționism, de a accepta că există modalități diferite și flexibile de a lucra împreună, că e important să venim la lucru cu gândul că avem șansa de a învăța ceva nou. Dincolo de tragediile și „cutremurele” globale care ne‑au afectat pe toți și ale căror efecte încă la resimțim, liderul alege să privească cu optimism schimbările pe care ultima perioadă le‑a provocat în modul de lucru. Ca echipă, Panait este de părere că ultimii trei ani i‑au ajutat să devină un organism mai bine „sudat”, care poate funcționa eficient în orice context. Ca organizație, au putut să descopere moduri noi de a lucra împreună și de a avea încredere unii în ceilalți.
86% dintre angajați susținând că se simt susținuți și apreciați
La Samsung, Simona explică că își desfășoară activitatea cu credința că doar prin incluziune și printr‑o diversitate cât mai mare a opiniilor pot fi cu adevărat inovatori. „Prin urmare, nu știu dacă mai există în companie «uși care să scârțâie» sau voci care nu sunt reprezentate. Sondajele interne ne confirmă acest lucru, 86% dintre angajați susținând că se simt susținuți și apreciați pentru impactul pe care îl au fiecare dintre ei în companie. Ceea ce am încercat în tot acest timp să realizez este să le ofer sprijin oamenilor din echipă, să le ofer resurse, proiecte și oportunități nu doar de a‑și valorifica potențialul, ci de a descoperi noi abilități și de a învăța lucruri noi”, mai spune liderul.
Căsnicia, maternitatea, responsa‑ bilitățile de acasă generează, de asemenea, frământări interioare ce ridică bariere semnificative în cariera unei femei. Din acest punct de vedere, Simona Panait se consideră norocoasă că acasă se bazează pe înțelegere și sprijin din partea familiei, care o susține în toate demersurile sale profesionale. De asemenea, ea face parte dintr‑un grup de femei care au roluri de leadership în diverse companii sau care sunt antreprenori de succes și care îi oferă permanent sprijin și acces la perspective noi.
Și nu în ultimul rând, apelează cu încredere atât la mentorul său, cât și la coach‑ul pe care l‑a cunoscut prin intermediul programului de Legacy Leadership Coaching și care îi oferă suport și o ghidează în momentele dificile.
A netezit calea tinerei generații de lideri femei
Acum mulți ani, una dintre prejudecățile cel mai des întâlnite în zona de business era că femeile performează mai puțin în domenii tehnice, că este mai greu pentru o femeie să ajungă în poziții de decizie în companii de tehnologie. „Cred că atât eu, cât și restul femeilor care ocupă poziții de board sau management (nu doar în Samsung, ci și în alte companii), contribuim pas cu pas la înlăturarea acestor bias‑uri. Ca lider al echipei de marketing Samsung România & Bulgaria, lucrez alături de 20 profesioniști ale căror performanțe și succese reprezintă o adevărată bucurie pentru mine. Recunoașterea lor profesională, fie că este vorba de premii la competiții naționale și internaționale, fie că este vorba de încă un pas în carieră, este unul dintre aspectele care îmi încarcă ziua de entuziasm și mă motivează să fiu un lider mai implicat”, adaugă Simona Panait.
Din poziția actuală, ea le încurajează pe tinere să aspire la o poziție de top. Și nu doar pe ele. Liderul crede cu tărie că rolul său este de a‑i ajuta pe colegi să descopere ce este dincolo de talent, dincolo de ambiție. Ea este convinsă că, pentru a ne autodepăși, talentul este insuficient. Este important să depui efort, să perseverezi, să te ridici atunci când eșuezi și să înveți din greșeli. „Sunt convinsă că succesul este proporțional cu capacitatea fiecăruia de a avea «grit», definit așa cum îl descrie Angela Duckworth în cartea ei: capacitatea fiecăruia de a persevera și de a fi rezilient pentru a‑și atinge scopurile. Prin urmare, îi încurajez pe colegii mei să își descopere singuri care sunt acele scopuri finale, acele obiective profesionale care îi pasionează atât de mult încât să aibă capacitatea de a se concentra zi de zi pe atingerea lor”, explică Simona Panait.
Inițiative și programe menite să identifice și să valorifice talentul
În plus, în Samsung sunt diferite inițiative și programe menite să identifice și să valorifice talentul – ca de exemplu Global Manager Course sau Unboxing Leadership Programme – programe de dezvoltare către nivelul următor pentru colegii care arată potențial și demonstrează abilități de leadership și care pregătesc, astfel, următoarea generație de lideri din companie. La nivel personal, chiar în acest moment, Simona ia parte la programul Global Leadership Course dezvoltat special pentru Samsung de către London Business School, program format din patru module ce au loc pe parcursul a șase luni, și la care participă colegi din toată lumea. „Este o ocazie unică să iau parte la cursuri care pun sub semnul întrebării gândirea convențională, care inspiră moduri noi de leadership sau gandirea antreprenorială, cât și o oportunitate să interacționez cu femei din alte țări și să dezvolt, alături de ele, planuri de acțiune care vor schimba mentalități în întreaga organizație”, conchide Simona Panait.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 282
Pentru abonare, click aici