Leadership în oglindă
În tot mai multe companii, tot mai multe femei au ales, în ultimii ani, să-și asume roluri de conducere. Progresul tehnologiei, ce le-a despovărat de mare parte din sarcinile casnice, schimbarea mentalităților societale, provocările economice ori consolidarea valorilor organizaționale ce acordă o importanță tot mai crescută incluziunii, diversității și egalității de gen, sunt doar câteva aspecte ce au favorizat ascensiunea lor profesională.
Prezența în C-suite a generat, însă, și o nevoie de schimbare a stilului tradițional de conducere, bagajul profesional, emoțional ori comportamental pe care femeile l-au adus în zona de top management creând premisele unei transformări relevante în organizații, prin remodelarea rolului de lider și extinderea modelelor de leadership.
Ediția cu nr. 276 a Revistei CARIERE vă provoacă, așadar, la o dezbatere privind modul în care latura feminină a leadershipului a adus în organizații abilități, viziuni și experiențe noi, benefice pentru toată resursa umană, indiferent de funcție și gen. De asemenea, cu ajutorul invitaților noștri ne-am propus să aflăm ce influență a avut asupra echipelor, mai ales în acești ultimi doi ani de criză, grija, empatia, răbdarea, smerenia, compasiunea – abordări cu o mai mare deschidere emoțională, dar și calități asociate, de principiu, genului feminin – dacă au fost îmbrățișate și asumate de lideri, deopotrivă femei ori bărbați. E important să știm toate acestea, în condițiile în care experții apreciază că deschiderea cu care o companie susține și promovează stilul feminin de conducere e o dovadă evidentă a dorinței de schimbare, reală și profundă, și reprezintă, practic, oglinda mediului de lucru, a culturii și valorilor organizaționale.
CARIERE 276
Voci mute. Povestea neromanțată a ”celorlalte” femei este titlul editorialului acestei ediții, o oglindă întoarsă spre sutele de mii de femei ce performează în disonanta orchestră a societății ca personaje secundare. În editorialul ediției însă primesc un binemeritat rol principal, pentru că ele duc greul în multe comunități din țara asta și, cel mai probabil, li se pare S.F. să lucreze într-o companie în care vocile să le fi auzite.
Vocea primului invitat al ediției este însă una puternică, asumată și curajoasă. Altfel cum, dacă vorbești despre noua cultură a muncii și marile provocări ale organizațiilor și alegi un subiect atât de important precum a ales Dorin Bodea: Capcana „supraeroului” de la vârful organizațiilor?!
Tot despre organizații și tot un subiect de impact a ales și cea de a doua invitată, Madi Rădulescu, o voce ce trebuie neapărat ascultată mai ales când vorbește despre Conflictul de rol.
Gardianul bunului-simț, al meritocrației și al gramaticii limbii române
”Fie că vorbim despre literatură, politică sau fotbal, scrisul lui are o savoare subtilă, o culoare rafinată și un gust (bun) aparte”. Aceasta ar fi cea mai scurtă descriere posibilă a traducătorului, jurnalistului și cronicarului sportiv Radu Paraschivescu. Un adevărat gardian al bunului-simț, al meritocrației și al gramaticii limbii române, Radu Paraschivescu este invitatul acestei ediții în rubrica WORK LIFE CHOICES. Vă poftim, așadar, la un interviu de colecție: Ca diabetic, nu pot să iau numele Domnului în desert.
Urmează COVER STORY, articolul central al ediției, care îi are ca invitați pe: Alexandra Smedoiu, Partener Deloitte România, coordonatoarea programul Deloitte SheXO Club; Ileana Botez, Președinte interimar al Professional Women’s Network (PWN) și prof. univ. dr. Alin Ciupală, profesor la Facultatea de Istorie din cadrul Universității din București, cunoscut și drept ”istoricul care a așezat femeia la locul cuvenit în istoria românilor”.
Leadership feminin
Vă oferim apoi spre lectură o serie de povești de leadership feminin, de carieră sau de brand, precum și despre nevoile, valorile și responsabilitățile organizaționale, povești aflate direct de la sursă. Răspund întrebărilor noastre: Adriana Koenig, Manager Planning and Management Banat, și Adelina Marin, Șef Serviciu Proiectare și Avize Ilfov-Giurgiu din cadrul ENEL; Irina Matea, Customer Service Director Orange România; Mariana Brădescu, Managing Partner Rock Star Construct; Simona Șerban, People&Organisation Director, Platforms&Technology la eMAG; Mihaela Paraschiv, Corporate Communication & Marketing Manager REHAU Window Solutions Romania; Valentina Vesler, Head of PR&Communication Valvis Holding; Ana-Maria Doxan, Business Executive Officer al Diviziei Nespresso din cadrul Nestlé; Melania Amuza, Director General Adjunct Comercial și Dezvoltare în cadrul Societății Naționale “Nuclearelectrica” SA și dr.Rucsandra Hurezeanu, fondator și CEO al Ivatherm.
Între sindromul reginei stupului și supremația găștii de băieți
Despre stereotipurile de gen în organizații: Între sindromul reginei stupului și supremația găștii de băieți este titlul articolului propus de Lavinia Țânculescu Popa și Ana-Maria Cazan.
În aceeași perspectivă organizațională, Lavinia Rașcă scrie despre Femei cu mentalitate antreprenorială, în epoca VUCA, iar despre Leadership la feminin, Georgeta Dendrino.
George T. Şipoş desparte apele și pune în oglindă Leadershipul femeilor şi leadershipul feminin, iar Adrian Stanciu lansează o nouă provocare, și recunoaște tot adevărul despre Puterea delegată și puterea distribuită.
Cultura ospitalității
Cea mai nouă rubrică a Revistei CARIERE, CULTURA OSPITALITĂȚII, a debutat luna aceasta și în ediția print cu articolul Domeniul Casa Timiș. Arta seducției în ospitalitate.
Cinci motive pentru care mamele sunt leaderi excepționali este tema propusă de Otilia Mantelers la rubrica KIDS MANAGEMENT, iar pentru BRAIN STORY, prof. Andrei C. Miu ne explică exact: Diferențele de sex la nivel cognitiv și cerebral. Ce spun dovezile actuale din psihologie și neuroștiințe?
Aceasta este ediția cu numărul 276 a Revistei CARIERE.
Dacă ți-am stârnit interesul, cere un exemplar și noi ți-l trimitem acasă!
La bună citire!