Lecția de leadership despre cum să nu cedezi sub presiune: De ce notițele lui Mark Zuckerberg au devenit virale
CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost îndelung audiat, marți, în fața comisiilor de Comerț și Juridice ale Senatului american. El a dat explicații și a răspuns la întrebările politicienilor americani în contextul scandalului recent legat de informațiile personale ale utilizatorilor.
Șeful Facebook a confirmat că date ale celor ce folosesc rețeaua lui de socializare au fost vândute de profesorul Aleksander Kogan și altor companii, în afară de Cambridge Analytica.
De asemenea, Mark Zuckerberg a recunoscut că cei peste 87 de milioane de utilizatori afectați sunt victime și a spus că acest lucru s-a întâmplat sub nasul lor.
În plus, el a spus că Facebook se luptă continuu cu diverși indivizi care încearcă să îi exploateze platforma de socializare.
Co-fondatorul companiei a mai spus că încearcă să se schimbe în urma criticilor recente și să evite adoptarea unei legislații stricte pentru reglementarea activității celei mai mari rețele de socializare din lume.
Mark Zuckerberg a fost clar pregătit pentru acest moment crucial al carierei sale: un reporter Associated Press a pozat notițele pe care acesta le avea pe masă, ce conțineau sfaturi despre ce și cum să răspundă la unele întrebări delicate.
Potrivit unor surse, acesta ar fi angajat consultanți externi pentru a-l pregăti pentru primul său raport dat în fața Guvernului american.
AP photo of Mark Zuckerberg's notes shows he was prepared for senators to ask about resigning.
"I made mistakes," the note said, under a bullet point labeled "Resign?" "Big challenge, but we've solved problems before, going to solve this one." https://t.co/vMnunzcadG pic.twitter.com/Yw1f0qz11d
— ABC News (@ABC) April 11, 2018
Printre subiectele de bază legate de scandalul Cambridge Analytica, primul lucru aflat pe notițele lui era dacă ”a existat un abuz de încredere” și că Zuckerberg trebuie să spună că îi pare rău că s-a întâmplat așa ceva.
În înscrisuri mai erau precizat detalii despre controversele recente ce au avut Facebook în centru și modul în care compania a răspuns. De asemenea, acolo se preciza că miliardarul e își asumă responsabilitatea pentru tot.
Mai mult, notițele conțineau și explicații despre teme precum conținutul problematic de pe rețeaua de socializare, securitatea datelor, diversitatr, competiție și modelul de business al Facebook.
De asemenea, Zuckerberg era învățat și cum să răspundă în momentele în care s-ar fi simțit atacat, anume: ”Cu tot respectul, dar resping aceste acuzații”, adăugând că ”aceste lucruri nu ne caracterizează”.
La final, ultimul aspect menționat în notițe era să nu menționeze sub nicio formă că Facebook respectă deja noul Regulament General de Protecție a Datelor (GDPR) ce va intra în curând în vigoare în UE.
Este clar că Zuckerberg a venit pregătit la audiere și încă temeinic. Tocmai așa procedează un lider care nu vrea să cedeze sub presiune. Potrivit CNN, în ultima săptămână, șeful Facebook și echipa sa au simulat interogatoriul de mai multe ori.
Inc.com spune că un CEO nu rezistă situațiilor stresante dacă nu e obișnuit cu ele. Iar pentru a ajunge la această performanță, cel mai important lucru pe care îl pot face este să exerseze. Să exerseze mult.
Citește și: Între imaginea de lider și emoțiile inerente. Comportamentul lui Mark Zuckerberg la audieri, analizat de experți