Lecții de leadership din Game of Thrones. Episodul 1: Jon Snow
Game of Thrones – Urzeala Tronurilor este serialul care se află pe buzele și în feed-urile noastre în aceste zile. Debutul sezonului final, al optulea, reprezintă un moment prielnic pentru a face o scurtă analiză a lecțiilor de leadership pe care le-am conturat din experiențele prin care au trecut personajele principale.
Fiecare lider din Game of Thrones parcurge un traseu inițiatic; fiecare pe calea sa, descoperindu-se pe sine și descoperindu-i pe alții. Iar sezonul 8 este momentul în care drumurile li se întâlnesc și abilitățile lor se întrepătrund, pentru a decide soarta războiului suprem, între cei vii și cei nevii, de care depinde existența tuturor.
Pe parcursul săptămânilor următoare vă voi prezenta câteva dintre lecțiile de leadership pe care le-am desprins de la personajele din Game of Thrones. Primul episod îi este dedicat lui Jon Snow.
- Lecția de leadership de la Jon Snow: Colaborarea nu înseamnă ca oamenii să se înțeleagă bine între ei, ci să scoată ce e mai bun din fiecare. Doar așa țelul poate fi atins.
Și-a trăit copilăria și adolescența în sânul familiei lordului Ned Stark, în Winterfell, fiind perceput ca un bastard. Mult timp, această etichetă i-a marcat relaționarea cu ceilalți, inclusiv când a ajuns la Rondul de Noapte, printre păzitorii Zidului. Totuși, el și-a demonstrat de nenumărate ori curajul, viziunea strategică și setea pentru adevăr, treptat câștigând încrederea multora. Aceste calități – dovedite și redovedite – l-au ajutat să scape de eticheta de bastard și să devină liderul celor din Rondul de Noapte.
Poate i-ar fi fost mai ușor dacă adevărata sa origine ar fi fost cunoscută de la început. Însă mama sa, Lyanna Stark, sora lui Ned, i l-a încredițat acestuia cu promisiunea că nu va dezvălui nimănui că este fiul său și al lui Rhaegar Targaryen, prin urmare Jon având dreptul de a ocupa Tronul de Fier și de a conduce Cele 7 Regate.
”You know nothing, Jon Snow!” este o propoziție emblematică pentru traseul inițiatic al acestui personaj. Jon Snow – profanul (în sensul de ignorant, neștiutor, nepriceput) nu cunoaște viața Sălbaticilor care trăiesc dincolo de Zid, nu le știe obiceiurile, istoria și nici lucrurile care îi motivează. Nu are habar de mișcări tactice de trupe și politice. Nu se pricepe să își arate atuurile și nu are experiență în relații de prietenie sau amoroase. Dar el este un învățăcel continuu. Acceptă provocări dificile, experimentează, negociază și simte eșecul, trădarea și dezamăgirea pe pielea lui. Ba chiar și moartea.
Astfel, el își depășește condiția de bastard și începe să își dezvolte abilitățile de lider autentic, care îl fac unic în serial. Această renaștere și tranziție de la profan / neștiutor la foc sacru / entuziasm creator este subliniată prin moartea și învierea sa. Deloc întâmplător, cea care îl readuce în această lume este Melisandre, preoteasa care îl slujește pe Zeul Focului. Pe de o parte, resurecția îl scapă de datoria de a servi pe viață Rondul de Noapte, conform jurământului pe care l-a depus. Pe de altă parte, îi permite să își îmbrățișeze noile responsabilități de lider al armatei care se va lupta cu cea a Umblătorilor Albi. Și că tot veni vorba de aceste ființe, el este singurul lider care își dă seama de iminența pericolului ca acestea să îi atace și să distrugă lumea oamenilor.
Adevăratul test prin care trece Jon Snow – focul sacru este să adune această armată. Pentru că trebuie să îi aducă împreună pe Sălbaticii din Nord cu cei de la Sud de Zid, între care există o răfuială istorică. De asemenea, el trebuie să unească sub același stindard războinici din Case diferite. Acest lucru îi aduce inițial moartea, dar scopul fiind mai presus de toate, el este înviat pentru a-și duce la capăt misiunea.
Jon este singurul lider din Westeros care poate face asta pentru că, fiind tratat ca un bastard atâta vreme și crescând într-o familie cu valori solide, înțelege că misiunea unui lider este să se conecteze la el însuși, la ceilalți, pe oameni între ei și pe toți la scopul comun. Doar așa se poate îndeplini un țel atât de ambițios precum învingerea Umblătorilor Albi, niște creaturi mitice și puternice. Prin urmare, Jon Snow ne arată tuturor că a colabora nu înseamnă să îi faci pe oameni să se placă, ci să scoți ce e mai bun din fiecare, pentru ca misiunea să poată fi dusă la capăt. Astfel, el își arată o altă latură a personalității sale bazată pe entuziasm creator.
O altă calitate importantă este că nu se ține cu dinții de putere; recunoaște când un lider este mai potrivit decât el. Tocmai de aceea, chiar dacă a devenit Regele Nordului, Jon i-a jurat credință Mamei Dragonilor (Daenerys Targaryen, sora tatălui său).
Iată următoarele lecții de leadership din Game of Thrones pe care le voi aborda în săptămânile ce urmează:
- Lecția de leadership de la Daenerys Targaryen: Dreptate pentru cei care nu pot să-și facă dreptate
- Lecția de leadership de la Arya Stark: Calea către alții este prin tine
- Lecția de leadership de la Sansa Stark: Leadership-ul supraviețuitorului
- Lecția de leadership de la Tyrion Lannister: Sfătuitorul care își transformă slăbiciunile în puncte forte
- Lecția de leadership de la Bran Stark: Vizionarul are nevoie de ceilalți
- Cersei Lannister: Sacrificiul pentru un scop greșit
- Jaime Lannister: Între două lumi
Foto articol: Facebook/Game of Thrones