Lecții de leadership din Game of Thrones. Tyrion Lannister: Sfătuitorul care își transformă slăbiciunile în puncte forte
Game of Thrones – Urzeala Tronurilor este serialul care se află pe buzele și în feed-urile noastre în aceste zile. Sezonul final, al optulea, reprezintă un moment prielnic pentru a face o scurtă analiză a lecțiilor de leadership pe care le-am conturat din experiențele prin care au trecut personajele principale.
Fiecare lider din Game of Thrones parcurge un traseu inițiatic; fiecare pe calea sa, descoperindu-se pe sine și descoperindu-i pe alții. Iar sezonul 8 este momentul în care drumurile li se întâlnesc și abilitățile lor se întrepătrund, pentru a decide soarta războaielor.
Pe parcursul săptămânilor următoare vă voi prezenta câteva dintre lecțiile de leadership pe care le-am desprins de la personajele din Game of Thrones. Primele episoade i-au avut ca protagoniști pe Jon Snow, Daenerys Targaryen, Arya Stark și Sansa Stark.
- Lecția de leadership de la Jon Snow: Colaborarea nu înseamnă ca oamenii să se înțeleagă bine între ei, ci să scoată ce e mai bun din fiecare. Doar așa țelul poate fi atins.
- Lecția de leadership de la Daenerys Targaryen: Dreptate pentru cei care nu pot să-și facă dreptate.
- Lecția de leadership de la Arya Stark: Calea către alții este prin tine
- Lecția de leadership de la Sansa Stark: Leadership-ul supraviețuitorului
Episodul al cincilea îi este dedicat lui Tyrion Lannister.
- Lecția de leadership de la Tyrion Lannister: Sfătuitorul care își transformă slăbiciunile în puncte forte
Ca multe alte personaje din Game of Thrones, destinul imaginat de părinți pentru Tyrion Lannister era cu totul altul. Născut într-o familie bogată și influentă, el trebuia să ducă mai departe dinastia către măreție, împreună cu sora sa, Cersei, și fratele său, Jaime.
Doar că două lucruri s-au întâmplat la nașterea sa: mama lui a murit, iar el suferea de nanism. Din aceste două motive, tatăl său l-a marginalizat și ridiculizat, în repetate rânduri Tyrion precizând că acesta îl urăște și îl disprețuiește.
Numai că el nu și-a plâns de milă pentru faptul că era diferit. Întotdeauna și-a acceptat defectele și și-a întărit punctele forte. El a luat percepția negativă a oamenilor față de el și a folosit-o ca pe o armură. Conștiința de sine este una dintre calitățile care i-au făcut mintea brici.
Înțelege motivația din spatele acțiunilor. Tocmai de aceea l-a sfătuit pe Jon Snow, la Rondul de Noapte, să nu ia decizii pripite și să își dea seama că fiecare persoană are o poveste și o istorie în spate. Înțelegând ce îi motivează pe oameni, ai mare șanse să câștigi războaie de tot felul.
Cu toate că statura nu îl ajută în cadrul luptelor, el este un bun ascultător și știe să citească caracterul oamenilor. În plus, este un fin observator și este capabil să privească imaginea de ansamblu.
Dacă la început și-a tratat traumele din copilărie prin baruri, înconjurat de femei, Tyrion și-a descoperit vocația alături de Daenerys, unde a avut ocazia să îți etaleze toate calitățile, deveind un adevărat strateg politic.
Este un bun negociator: s-a târguit pentru libertatea sa când era prizonier, iar apoi și-a transmis cunoștințele mai departe. În Golful Sclavilor, când Daenerys voia să răspundă focului cu foc în lupta cu foștii Stăpâni, Tyrion a fost cel care i-a propus o soluție fără vărsare de sânge nevinovat. În fapt, în războaie,el întotdeauna a încercat să găsească soluții deștepte, care să facă cât mai puține victime.
Se adaptează rapid situației în care se află și acționează în consecință. Când a fost întemnițat, și-a dat seama că folosește cuvinte prea pompoase pentru a negocia cu paznicul, așa că i-a vorbit pe limba lui și a obținut ce a vrut.
De asemenea, a demonstrat că e capabil să reclădească o societate de la zero. Cât Daenerys a fost plecată, după abolirea scalviei, el a fost cel care a guvernat Meereen-ul și l-a transformat într-un oraș nu doar funcțional, ci chiar înfloritor. Scurta sa domnie a fost, însă, terminată de războiul cu foștii Stăpâni, care au bombardat regiunea. Dar chiar și așa, Tyrion a demonstrat că are potențial din plin.
Folosește vorbele foarte înțelept și își cunoaște audiența, adaptându-și discursul ca atare. Poate cea mai bună dovadă este Bătălia Apelor Negre, când și-a însuflețit oștenii în cel mai bun mod, îndemnându-i să nu lupte pentru rege sau pentru bogății, ci pentru a-și apăra casele și familiile.
Jon Snow a învățat multe de la Tyrion, inclusiv să prețuiască înțelepciunea. Chiar dacă e un bun diplomat, nu se ferește să prezinte realitatea așa cum e, indiferent dacă cei cărora se adresează le convine sau nu.
În concluzie, Tyrion Lannister a știut cum își transforme slăbiciunile în puncte forte.
Urmează:
- Lecția de leadership de la Bran Stark: Vizionarul are nevoie de ceilalți
- Cersei Lannister: Sacrificiul pentru un scop greșit
- Jaime Lannister: Între două lumi
Foto: Facebook/Game of Thrones