Lecții de leadership din Game of Thrones. Sansa Stark: Leadership-ul supraviețuitorului
Game of Thrones – Urzeala Tronurilor este serialul care se află pe buzele și în feed-urile noastre în aceste zile. Sezonul final, al optulea, reprezintă un moment prielnic pentru a face o scurtă analiză a lecțiilor de leadership pe care le-am conturat din experiențele prin care au trecut personajele principale.
Fiecare lider din Game of Thrones parcurge un traseu inițiatic; fiecare pe calea sa, descoperindu-se pe sine și descoperindu-i pe alții. Iar sezonul 8 este momentul în care drumurile li se întâlnesc și abilitățile lor se întrepătrund, pentru a decide soarta războaielor.
Pe parcursul săptămânilor următoare vă voi prezenta câteva dintre lecțiile de leadership pe care le-am desprins de la personajele din Game of Thrones. Primele episoade i-au avut ca protagoniști pe Jon Snow, Daenerys Targaryen și Arya Stark.
- Lecția de leadership de la Jon Snow: Colaborarea nu înseamnă ca oamenii să se înțeleagă bine între ei, ci să scoată ce e mai bun din fiecare. Doar așa țelul poate fi atins.
- Lecția de leadership de la Daenerys Targaryen: Dreptate pentru cei care nu pot să-și facă dreptate.
- Lecția de leadership de la Arya Stark: Calea către alții este prin tine
Al patrulea episod îi este dedicat personajului Sansa Stark.
- Lecția de leadership de la Sansa Stark: Leadership-ul supraviețuitorului
Primii mentori pe care i-a avut Sansa Stark au fost părinții ei, de la care a învățat ambele fațete ale leadership-ului. Ned i-a insuflat valori precum loialitatea, dârzenia și vederea în ansamblu a situațiilor. Catelyn i-a fost un model de lider care îi pasă de ceilalți.
Însă cea mai importantă lecție pe care o putem învăța de la acest personaj este că, în ciuda tuturor evenimentelor neplăcute, nu trebuie să renunți la valorile tale. De aici vine sursa puterii.
Sansa a pierdut foarte multe pe parcursul serialului: multe persoane dragi i-au murit, a fost promisă unor regi tiranici și a ajuns pe mâinile celui mai mare manipulator din Cele 7 Regate.
Însă abilitatea ei de a învăța de la tot felul de oameni o scoate în evidență. Este capabilă să vadă cine slujește intereselor oamenilor și cine nu. Mai mult, valorile și angajamentul său față de cei la care ține o face un lider admirabil.
Ține la popor (Sansa se numără printre puținii care își fac griji dacă există destulă hrană), dar este aspră cu cei care comit erori capitale sau sunt machiavelici (a complotat împreună cu sora sa, Arya, pentru a-l elimina pe ”Degețel”). Ea alege bunătatea de fiecare dată când poate și calea justiției (chiar dacă e să o facă cu mâna ei) când situația impune acest lucru.
Deși nu a fost întotdeauna de acord cu deciziile luate de Jon Snow, din postura de Rege al Nordului, ea le-a acceptat, dar l-a făcut în același timp să înțeleagă că și opiniile ei contează, la fel și abilitatea sa de a desluși caracterul oamenilor. I-a demonstrat acest lucru când a a întors sorții în favoarea armatei lui Jon în Bătălia Bastarzilor.
Pe de altă parte, nu există o distincție clară între Bine și Rău. Evoluția ei e cu siguranță interesantă și rămâne de văzut cum își va folosi aceste abilități și ce interese vor prima.
Urmează:
- Lecția de leadership de la Tyrion Lannister: Sfătuitorul care își transformă slăbiciunile în puncte forte
- Lecția de leadership de la Bran Stark: Vizionarul are nevoie de ceilalți
- Cersei Lannister: Sacrificiul pentru un scop greșit
- Jaime Lannister: Între două lumi
Foto: Facebook/Game of Thrones