Lecții despre leadership și carieră de la regizorul Alexandru Darie
Regizorul Alexandru (Ducu) Darie, managerul Teatrului Bulandra, a murit, miercuri, la vârsta de 60 de ani. Pe lângă cariera impresionantă, acesta ne-a mai lăsat și o mulțime de înțelepciuni despre viață, artă, leadership și carieră.
Într-un interviu acordat în 2016, fiul lui Iurie Darie și al Consuelei Roșu a povestit atunci despre multe subiecte, de la școală, la teatru și management.
Alexandru Darie, despre copilărie: ”Am avut, pe vremea aia, un mare avantaj spiritual – că nu existau bone și alte personaje care să stea cu copiii. Și atuncea, de pe la 3 ani, mă luau în teatru și stăteam pe acolo. (…) Pe la șase ani am jucat chiar în Troilus şi Cresida, în spectacol, şi aveam suliţe şi chiar pe tata trebuia să îl „omor”. Am fost în turnee cu Teatrul de Comedie, practic am crescut în Teatrul de Comedie și nu numai eu, ci şi mulţi alţi copii care astăzi sunt actori sau sunt mai tineri decât mine, de exemplu Tudor Chirilă, (…) era un univers magic… Am trăit desigur alături de actori şi după aceea în vremurile alea grele când era frig în sală, când spectatorii veneau cu mănuşi, cu căciuli, pentru că teatrele erau neîncălzite…”
Copilăria își face rolul de a ne trasa trăsăturile de personalitate, iar pentru mulți este un loc magic, în care curiozitatea și bucuria descoperirii sunt la mare cinste. Însă asta nu înseamnă că e musai să pierdem aceste comori odată ce devenim adulți. Atunci când crezi că ți-ai pierdut pasiunea și creativitate, amintește-ți de copilărie și descoperă care erau atunci sursele tale de bucurie. Cel mai probabil, aceleași sunt și astăzi… doar că sunt puțin mai ”prăfuite”. Reconectează-te la copilul din tine și vezi cum îți poți păstra mintea curioasă și cum îți poți dezvolta creativitatea și ca adult.
Alexandru Darie, despre leadership și lucrul cu mari artiști: ”E greu de spus, la Bulandra, că ești șef, pentru că Teatrul Bulandra este un teatru cu foarte mari actori. Există o anume onestitate a acestui colectiv care, dacă te acceptă, te iubesc și te acceptă cu brațele deschise. Dacă nu te acceptă, te resping în secunda doi. Și atunci trebuie să fii, probabil, foarte bun diplomat, să fii foarte delicat, să înțelegi, uneori, momentele de dificultate ale unor mari actori ai teatrului. Există o disciplină consimțită – nu e un fel de militărie. Mai dai și cu pumnul în masă câteodată, dar foarte rar. Pentru că nu-ți aduce o mare bucurie sau schimbare o formă de autoritate din asta falsificată. Iar autoritatea principală e ce faci pe scenă.”
Smerenia este o calitate vitală a unui lider. Nu înseamnă să ai capul plecat, ci să ai ”o dreaptă măsură”. Nu te poziționează mai jos decât oamenii tăi (care ar trebui să fie foarte buni la ceea ce fac), ci în rândul lor. Conectat la tine însuți, la ce se întâmplă în jur și la ceilalți, vei găsi căile diplomatice de a conduce bine și cu suflet. Așa te vei face ascultat, fără să fie nevoie să îți impui (decât în cazuri extreme) punctul de vedere. Nu în ultimul rând, fă-ți treaba ta bine și din inimă: văzând exemplul personal, există mari șanse ca oamenii tăi să vrea să facă același lucru.
Alexandru Darie, despre cel mai deranjant lucru la societate: „Oamenii să-și spună gândurile mult mai repede, nu numai când numai e nimic de făcut și suntem în fața unui zid pe care trebuie să-l spargem cu pumnii goi. Ar trebui să spună de la început, fiecare de la locul lui. Ar trebui să fie mult mai multe luări de atitudine – și văd că tinerii fac lucrul ăsta.”
Societatea noastră este una de tip colectivist, care nu încurajează (ba chiar pedepsește) luările de poziție și discuțiile sincere. Prin urmare, oamenii își țin de obicei ideile pentru ei sau nu cred că merită împărtășite. Și totuși, rolul unui lider este de a crea un spațiu de siguranță psihologică care să încurajeze și să susțină schimbul de informații și opinii, într-un mod constructiv. Orientarea către soluții, și nu către a găsi vinovați și a pedepsi, reprezintă cheia unui leadership de succes.
Iar tinerii și-au descoperit vocea și merită să fie auziți pentru că au lucruri foarte interesante de spus, arătat și demonstrat!
Alexandru Darie, despre ce e cel mai important în viață: „Un singur lucru, după părerea mea: Credința. Că e în Dumnezeu, că e altceva, că e în altcineva. Că e în tine însuți. Dar cred că cea mai importantă e credința. Și punct.”
Ce altceva mai e de spus?!