Legile lui Ivan
Pentru cei tineri, trebuie precizat mai întâi că Ivan Patzaichin a obținut pentru prima oară aurul olimpic la doar 18 ani. Și de atunci, timp de douăzeci de ani, a reprezentat România la încă cinci olimpiade consecutive. Definitoriu însă pentru succesul sau este faptul că Patzaichin este unicul deținător al “colanului de platină”, cel mai înalt ordin olimpic care se poate obține într-o carieră sportivă. Poate și mai impresionant însă decât aceasta și dincolo titlurile sale de campion mondial este parcursul sau profesional. Dintr-un sat uitat de lume, cum era localitatea tulceană Mila 23, unde lucra ca ajutor de pescar, Patzaichin a plecat la București ca să ajungă campion.
A știut că va fi campion
În 1966, trei consăteni de-ai săi deveneau campioni mondiali. Pe atunci, ziarele nu ajungeau în sat și nici nu exista televizor, dar a avut prilejul să-i vadă pe viu când au venit la căminul cultural. I-a rugat să-l ia cu ei și, un an mai târziu, Patzaichin ajungea la Snagov pentru primele probe la clubul sportiv Dinamo. Să nu credeți că totul a mers strună. Îi era frică să urce într-o canoe și se mulțumea să stea pe ponton: „Ce, mă, ești în concediu?“, se pare că l-ar fi întrebat antrenorul principal, Radu Hutan.
A fost tentat să renunțe la canotaj după primele două săptămâni. Salvarea a venit din partea lui Simion Ismailciuc, campionul olimpic de la Melbourne în 1956, care l-a luat cu el și i-a arătat cum să-și păstreze echilibrul în canoe. Abia așa a izbutit să-și învingă teama, iar după alte două săptămâni ieșea pe lac și îi întrecea pe toți din seria sa.
Au urmat Jocurile Olimpice din Mexic și prima sa medalie de aur. Obținută în 1968, este cu atât mai specială cu cât a primit-o la nici un an de la primele antrenamente. Ar fi putut lua chiar două medalii atunci, însă la proba de simplu, a clacat cu 50 de metri înainte de final. L-a lovit un val din lateral și a anchilozat. În 1972, la Olimpiada de la München, Patzaichin s-a calificat în serii, cu toate că avea pagaia ruptă. A continuat cu un ciot, având grijă să nu-și dezechilibreze barca. Arbitrii l-au trecut inițial pe buletinul oficial la „abandon“, eliminându-l din concurs. A doua zi, în urmă unei contestații, l-au reprimit în seria de recalificări, iar el a câștigat Finala.
În anul 1976 era proaspăt căsătorit și îi promisese soției că se întoarce acasă „ori prinț, ori cerșetor“ de la Jocurile Olimpice de la Montreal. „În finala de atunci, m-am îndoit de mine. La 500 de metri eram pe locul 2. Sportivul sovietic avea 5 secunde avans. S-a dus foarte tare la început și eu mi-am zis că nu mai am nicio șansă să câștig. Practic, am cedat cursa. Dar, în ultima parte, rusul a cedat și el. Dacă nu mă demoralizam, aș fi avut șanse…“
Fără a se lăsa copleșit de eșecuri, Patzaichin a ajuns de nenumărate ori campion și a câștigat majoritatea regatelor internaționale la care a participat, dominand pentru 20 de ani activitatea sportivă internă și internațională, în domeniul său. O singură dată în viață a avut nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare. Avea 26 de ani și se considera bătrân și obosit. Când și-a reluat activitatea, cu sprijinul celor din jur, care l-au încurajat, a trăit partea cea mai strălucitoare a carierei sale de sportiv.
Toate medaliile lui Patzaichin au povestea lor însă ultima, cea din 1984, de la Los Angeles, ocupă un loc aparte: pentru prima dată în viață, cursa i s-a părut grea și a înțeles că a venit vremea să se retragă.
„Explorarea implică îndrăzneală. Dar nu numai. Înseamnă să ajungi să faci ce ți-ai propus. Mulți încearcă, puțini reușesc. Trebuie să te diferențiezi și prin asta să îți atingi visul, scopul vieții. Mulți cedează.“ – Ivan Patzaichin, multiplu campion mondial, antreprenor social, inițiatorul proiectului Rowmania.
Legile lui IVAN
Deținătorul a 4 medalii de aur și 3 de argint la Olimpiade, 9 medalii de aur, 4 de argint și 9 de bronz la Campionatele Mondiale, Ivan Patzaichin îi învață pe oamenii de afaceri patru reguli simple:
- Explorează, diferențiază-te!
- Fii puternic, rezistă!
- Nu te lăsa dus de val!
- Bazează-te pe echipa ta!
Explicațiile oferite de Ivan pentru sucesul său au fost reunite de Adrian Florea sub titlul: Legile lui Ivan.
Astfel, din experiența campionului, am aflat că prima condiție pe care o avem de întrunit pentru a ajunge la o înaltă performanță este să cauți să te diferențiezi, să explorezi, să încerci lucruri noi, oricât de grele ar părea.
A doua lecție de reținut este că numai cei puternici reușesc. A treia cere să nu te lași dus de val, în ciuda greutăților sau a oportunităților care îți apar în cale. Deși este sportiv și am fi tentați să ne gândim că, pentru el, mai importante sunt mintea și trupul propriu, Ivan spune că dacă vrei să ai succes, trebuie să te bazezi pe echipă.
Pentru fiecare dintre cele patru legi enunțate, Ivan venea cu o mulțime de anecdote și povești edificatoare. De altfel, în viața sa sportivă a respectat reguli pe care le considera strâns legate de performanță, între altele, autodisciplina și refuzul compromisului.
„Explorarea implică îndrăzneală. Dar nu numai. Înseamnă să ajungi să faci ce ți-ai propus. Mulți încearcă, puțini reușesc. Trebuie să te diferențiezi și prin asta să îți atingi visul, scopul vieții. Mulți cedează.“ – (Ivan Patzaichin, multiplu campion mondial, antreprenor social, inițiatorul proiectului Rowmania).
Întotdeauna și-a dorit „altceva“…
Ca să realizeze tot ce și-a propus, Patzaichin de multe ori se pregătea în ascuns: „Mă ascundeam, că să nu vadă lumea că mă antrenez în plus. Uneori, ieșeam îmbrăcat frumos pe poartă, cu echipamentul la mine. M-am antrenat câte șapte-opt ore zilnic, timp de 35 de ani, mai întâi ca sportive, dar și mai apoi, în calitate de antrenor.“
Pentru fiecare cursă avea o strategie proprie și un plan B, în cazul în care planul A n-ar fi funcționat. La Campionatele Mondiale de la Tampere, în Finlanda, de exemplu, unde în timpul cursei bătea un vânt puternic din față lateral și provoca valuri mari, a observat că înaintau doar cei de lângă mal. Cei aflați în larg nu reușeau să facă nimic. Atunci a adaptat o tactică de moment: în loc să tragă mai tare, când venea o rafală de vânt încetinea și căuta să mențină barca, reîncepând să accelereze când rafala se potolea. La fel ca în managementul unui business pe timp de criză economică, ai zice.
„Cel mai impresionat am fost de gradul său aproape neverosimil de determinare. Sunt impresionat nu doar de hotărârea de a pleca de acasă pentru a deveni campion, dar să rămâi campion timp de 20 de ani și să nu accepți înfrângerea tot atâta timp, mi se pare incredibil și unic. Datorită lui Ivan am scos compromisul dintre opțiunile Trend Consult.” – povestește Adrian Florea.
Ivan Patzaichin își folosea reputația pentru a promova profilul cultural al zonei natale și pentru încurajarea unei vieți sănătoase. Patzaichin își dorea să dezvolte agroturismul în Delta Dunării prin centre de meșteșug, centre de închiriere de bărci, puncte de campare, dar și zone cu specific culinar. Unul dintre cele mai importante proiecte desfășurate de fostul campion este Rowmania, în colaborare cu Doru Frolu de la DC Communication.
Vedeta proiectului a fost canotca, un hibrid între lotcă și canoe, inventat chiar de Patzaichin, pe care își dorea să reușească să o producă în serie.
Amalia Sterescu despre Ivan Patzaichin: Vicepreședintele Global Sales Center al Oracle SSC România
„Tipul de personalitate, dăruirea cu care Ivan Patzaichin și-a urmărit țelurile se potrivesc echipei mele. Trimestru după trimestru, avem niște targeturi foarte provocatoare de ordinul a sute de milioane de dolari, pe care trebuie să le aducem în companie. Este o echipă tânără, media de vârstă este de 26 de ani. Are un ritm de lucru amețior și deadline-uri strânse. Sper ca prin discursul său să dea un plus de energie acestei echipe, care să o ajute să meargă mai departe cu motoarele pornite la maximum și să obțină performanța așteptată.”