Lidership reflexiv sau reflectiv?
Ma gandesc ca stiti ce este reflexul – o reactie automata a organismului la o modificare din mediu.
Reflectia, in schimb, se refera la a gandi profund, a cugeta, a medita la o anumita situatie. Nu ma refer aici la a filosofa sau la practica meditatiei (desi cred ca ar ajuta foarte mult in acest context !!!), ci ma refer la simplu fapt de a face actiunile fara presiune si graba, gandind inainte care sunt rezultatele vizate, care ar fi o cale mai eficienta de a face acel lucru, cine ar putea contribui, cum as putea sa fac cu placere acea sarcina,etc.
Atunci cand acest comportament de reflectie lipseste liderului, celui care conduce, acest lucru se reflecta in intreaga organizatie. Un bun lider are nevoie din cand in cand sa se uite in “oglinda” (oglinda reflecta obiectele, sentimentele, gandurile).
– Stiu de ce fac ce fac?
– Ce lipseste atunci cand munca mi se pare fara sens?
– Care este diferenta intre a ma face remarcat si a face rezultate remarcabile?
– Ce ma face sa fiu unic? Care este talentul meu?
– Am finalizat ceea ce am inceput?
– Am control asupra timpului si muncii mele?
– La ce sa renunt ce sa pastrez?
Sunt multe culturi organizationale care sunt concentrate pe rezolvare de probleme, pe actiune foarte rapida, fara prea multa reflectie in spate, pe presiunea de a face lucrurile sa se intample intr-un timp cat mai scurt, indiferent cum.
Daca faci intotdeauna ceea ce ai facut intotdeauna, vei obtine intotdeauna ceea ce ai avut dintotdeauna.
Am antrenat un manager, care avea de luat o decizie importanta pentru organizatia in care activeaza. A fost o singura sesiune. Ceea ce a fost evident pentru mine, a fost graba, agitatia, presiunea …..vorbea foarte mult, cu foarte multe detalii, nu era nici macar o clipa de liniste in mintea clientului meu. Atunci am tacut eu……pentru moment, s-a revoltat, eu am tacut, si treptat, s-a linistit. Si dupa cateva minute a luat decizia. Si a fost impacat cu decizia luata.
In organizatiile centrate cu rezolvarea de probleme, toate discutiile devin liniare si predictibile. Intrebarile care sunt adresate mentin problema, iar solutia este la acelasi nivel, in aceeasi paradigma.
– Ce s-a intamplat cu sarcina respectiva?
– De ce nu a mers bine?
– Cine este responsabil pentru greseala?
O abordare reflectiva asupra probelmelor, poate conduce la ajustari majore, la schimbari de procese, la solutii creative.
Este timp si spatiu pentru reflectie in organizatii? Este posibil leadershipul reflectiv in organizatii?
Perspectiva mea este ca reflectia poate contribui major la schimbarea organizatiilor si a paradigmei de conducere. Atunci cand liderii isi aloca timp pentru reflectie asupra directiei business-ului, echipei, actiunilor intreprinse pot crea schimbare si excelenta. Intrebarile si linistea pot face reflectia posibila si in interiorul unei organizatii. Starea de bine organizationala, sanatatea organizatiei este strans legata de starea de bine personala.
– Cum pot etica si constientizarea, sperantele si emotiile sa devina parte a culturii organizational si a politicii de remunerare?
Poate fi o intrebare la care fiecare lider sa gaseasca propriul sau raspuns.
Voi reveni cu articole pe aceasta tema insa, dupa un moment de reflectie asupra celor scrise mai sus, ma gandesc ca atata vreme cat percep usor graba,presiunea, rezolvarea de probleme, cu siguranta exista si in mine acest aspect. Dupa constientizare, urmeaza actiunea!