Liderul pe care și-l dorește generația Z
Una dintre cele mai populare teme de dezbatere din prezent în zona de formare și dezvoltare managerială este cea a gestionării angajaților din diverse generații. Fie că vorbim despre ascensiunea generației Millennials în poziții de leadership sau angajarea și formarea noii generații Z, suntem inundați de sfaturi, cercetări și opinii ale practicienilor în HR despre cum să îi integrăm în organizații pentru a obține performanță. De multe ori aceste idei și studii pot susține chiar idei contradictorii. Sunt angajații din generația X mai independenți și ambițioși? Au nevoie cei din generația Y de mai mult mentoring și de mai mult feedback sau trebuie să le dezvoltăm independența?
DIFERENȚELE GENERAȚIONALE
Indiferent de perspectiva din care privim lucrurile, nu există nicio îndoială că fiecare nouă generație crește într-o lume diferită de cea pe care o cunoșteau bunicii sau chiar părinții lor. Experiențele educaționale sunt diferite, există diferențe de tehnologie și de multe ori pot resimți și impactul evenimentelor mondiale. Din acest punct de vedere, observăm cu ușurință că pot exista diferențe între modul în care angajații din generații diferite percep responsabilitățile, recompensele și dezvoltarea. Știut fiind că viitorul este greu previzibil, chiar dacă identificăm diferențele generaționale actuale, putem realiza abia după câțiva ani că au apărut alte diferențe pe care poate nu le-am anticipat. Acest decalaj e pus pe seama maturizării și acumulării de experiențe, dar și a influenței evenimentelor globale.
Silvia Marin
Senior Consultant, Hart Consulting
ADAPTABILITATEA ESTE CHEIA
Cheia acestei dileme constă într-o soluție simplă și fiabilă. În calitate de consultanți, primim adesea întrebări din partea organizațiilor cu care lucrăm despre cum pot motiva, atrage și dezvolta membrii noilor generații. Pentru a răspunde cât mai documentat, am derulat împreună cu partenerii noștri din sfera academică câteva studii în acest sens. Rezultatele probabil nu vă vor surprinde. Perspectiva asupra leadership-ului a evoluat în ultimii ani, pentru a culmina cu ideea de „smerenie“. Liderul capabil să împartă succesul cu echipa, cel care oferă recunoaștere și este deschis la feedback, cel care nu își asumă privilegii speciale este în prezent idealul. Va fi acesta liderul pe care și-l vor dori și următoarele generații? Nimeni nu poate ști cu precizie. Pentru că viitorul este, așa cum am mai spus, greu de prezis cu acuratețe.
Pentru a avea performanță într-o lume VUCA (volatilă, nesigură, complexă și ambiguă), este necesar să fim adaptabili și să ne cunoaștem, pentru a înțelege ce trebuie să schimbăm și să dezvoltăm pentru a avea succes. Iar studiile realizate de noi în România susțin această concluzie.
„COACHABILITY” ÎNSEAMNĂ SĂ FII DESCHIS CĂTRE SCHIMBARE ȘI DEZVOLTARE
Generația Z bate la ușa organizațiilor, iar membrii ei dau semne că își doresc lideri mai smeriți și adaptabili. Dar ei sunt și viitorii lideri de mâine. Iar pentru a se adapta viitorului, angajații au nevoie de un nivel bun de auto-cunoaște-re, indiferent de generație. Acesta e un prim pas către a fi „coachable“ – a fi deschis către dezvoltare și îmbunătățire continuă, a te lăsa modelat pentru a fi mai bun. În baza acestor doi piloni, liderii din oricare generație se pot pregăti într-un mod eficient pentru a fi în echilibru cu propriile decizii, acțiuni și pentru a forma și a menține echipe performante.
Articol preluat din Revista CARIERE, nr 258 – iunie 2019. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!