Lucian Butnaru: Smerenia pusă în practică înseamnă să rămâi atent și deschis la ideile altora, dispus să renunți sau să le schimbi pe ale tale (IX)
În contrapartida paradigmei formate din șefi, manageri, conducători sau directori cu o funcție care le dă putere, dezbatem în această ediție conceptul de lider smerit, deseori confundat cu liderul umil sau modest.
Lideri din diverse domenii și aflați în diferite perioade ale vieții vorbesc despre felul în care este înțeleasă şi practicată smerenia, despre felul în care un astfel de lider se raportează la succes, despre autenticitate și ceea ce se întâmplă în absența acesteia.
Fiindcă lipsa autenticității în leadership creează un vid care anulează sau neutralizează orice cursuri, conferințe, teorii care nu au pe ce se grefa, în absența unei personalități care nu vibrează la valorile umanității profunde. Iar liderii sunt în primul rând oameni, nu roboți, nu supra-oameni.
Următorul invitat din această serie este Lucian Butnaru – General Manager Cegeka România.
În era digitală, comunicarea cu colaboratorii și clienții se desfășoară din ce în ce mai mult prin instrumente sociale: slack, whatsapp, social media, rețele profesionale. Un lider trebuie să fie prezent pe toate aceste canale pentru a putea răspunde sau gestiona rapid eventuale situații de criză.
În ceea ce privește liderul smerit, conștient și conector, aș spune că smerenia pusă în practică înseamnă să rămâi atent și deschis la ideile și propunerile altora, dispus să renunți sau să îți schimbi rapid propriile păreri sau planuri. Acest lucru nu înseamnă că rămânem modești sau lipsiți de ambiție sau obiective.
Un astfel de lider încurajează lucrul în echipă. Își asumă greșelile și responsabilitatea și îi pune în evidență pe membrii echipei atunci când sunt obținute rezultate bune.
Este integru, respectuos, un bun ascultător și nu dorește să se evidențieze deasupra celorlalți. Este un lider conștient de propriile puncte slabe, doritor să se dezvolte și să învețe din experiența altora, indiferent de statutul lor în societate sau companie. Nu își asumă succesul ca fiind al lor, ci ca aparținând echipei. Este rezultatul muncii persistente și al încrederii în succes, în ciuda obstacolelor numeroase care apar pe parcurs.
Un astfel de lider în România este Daniel Dines, de la Ui Path.
În ceea ce-l privește pe liderul noi generații, pot spune că există cinci caracteristici sau competențe care pot prezice succesul unui copil sau tânăr în viață, ca manager, antreprenor, părinte sau coach. Acestea sunt: comunicarea, lucrul în echipă, creativitatea, tenacitatea și spiritul inovator. Sistemul educațional ar trebui să fie adaptat pentru a permite copiilor să se dezvolte într-o asemenea direcție. Companiile pot dezvolta programe de excelență/bootcamps care dezvoltă leadership skills pentru toți cei care aspiră să devină lideri.
Citește și:
Liderul noii generații: Smerit, conector și conștient (I)
Silvia Bucur: Mulți ar putea contesta smerenia ca fiind o calitate a unui lider (II)
Fady Chreih: Un lider autentic are în vedere „a greater good“, un scop care transcende gândirea de business (III)
Simona Baciu: Tendința noastră este să confundăm smerenia cu umilința și de aceea tindem să fugim de ea (IV)
Adrian Stanciu: Principalul rol al unui lider e de a fi păstrătorul binelui comun (V)
Felix Pătrășcanu: Liderul autentic are curajul de a coborî de pe piedestal și de a recunoaște că are dubii (VI)
Mădălina Bălan: O lume mai smerită, mai ales în sfera bussiness-ului, ar fi o lume mult mai bună (VII)
Ștefan Mandachi: A fi un om smerit înseamnă să colaborezi cu fricile tale (VIII)
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 257/mai 2019. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!