Madi Rădulescu: Lideri în caruselul schimbării
Liderii organizațiilor sunt catalizatorul progresului. Este datoria acestora să vizualizeze un viitor dorit, unul care, cel mai probabil, va perturba vechiul mod de a face afaceri. În cartea lui Jeff Thompson, Lead True, el vorbește despre conducerea cu curaj, folosind decizii bazate pe valori pentru a-ți îmbunătăți oamenii, organizația, comunitatea și lumea. El prezintă obiective îndrăznețe și practici inovatoare care contravin normei pentru a obține un viitor mai pozitiv.
În calitate de CEO al unui sistem de sănătate, Thompson a facilitat unele decizii provocatoare. Ei au ales să investească într-un furnizor local de sănătate pentru a-i împiedica să se prăbușească. Decizia a salvat locuri de muncă în comunitate, a îmbunătățit economia și a construit relații în întreg orașul.
În loc să repare un spital îmbătrânit, ei au ales să construiască unul nou în timpul unei crize economice. Investiția a atras clienți din toate colțurile țările, nu numai datorită facilităților, ci și a serviciilor excepționale.
În fiecare dintre aceste exemple, a existat opoziție. Cu toate acestea, liderii vizionari ar putea privi dincolo de mediul actual și ar putea vedea următorul carusel de progres în mintea lor.
Despre Lideri în caruselul schimbării am discutat cu Madi Rădulescu, Executive Coach, MCC, MBA, Managing Partner, MMM Consulting, în cadrul evenimentului Leadership Reset organizat de Revista CARIERE în parteneriat cu MMM Consulting.
Madi Rădulescu este de părere că uneori este amețitor sau plin de adrenalină, însă caruselul schimbărilor angrenează echipele de leaderi în mod diferit. Manualul de schimbare nu mai prescrie pași care pot fi făcuți rând pe rând, ci solicită curajul de a te sui în carusel, a trece peste amețeala și răul vitezei și a te bucura de aventură, având încredere în sistemele de siguranță ale companiei și oamenilor din organizație.
În timpul discursului său, Madi Rădulescu a pus și câteva întrebări de tipul: Cum se vede abordarea schimbării în era în care tendințele influențează drastic, cum se redefinește conducerea schimbării și ce nevoie există la vârful organizațiilor? Nu a lăsat întrebările fără răspuns și ne-a pus în temă cu subiectul.
A vorbit despre Modelul Haoticist și nevoia de gândire organizațională pentru reziliență, acesta fiind un model de conducere receptivă, robust și rezilient. Tipurile de schimbări în acest model de conducere au fost:
- Tranziție – Proiecte de schimbare – cei 8 pași, Kotter Înțelegere a organizației – acțiune, decizie,
- Dezvoltare – Mindset de creștere, managementul complexității și interfețelor, scanarea mediului, Înțelegere a influențelor, stakeholders, management, coordonare,
- Soluții transformaționale – Scop, sens, valori, identitate, înțelegere a tendințelor, lucrul cu paradoxuri, reziliență, învățare continuă, reflectivă, spațiu de gândire, prezență, curaj.
Aceste tipuri de schimbări, (de Tranziție, Dezvoltare și Transformaționale) au avut ca scop următoarele:
• Soluționarea de probleme
• Eficientizare – cost/timp
• M&A – integrare de procese si sisteme
• Automatizare Dezvoltare (termen mediu)
• Optimizare – resurse/calitate
• Simplificare
• Imbunătățire continuă a proceselor
• M&A aliniere comportamentală și integrare a valorilor Transformaționale (termen lung)
• Pionierat și inovare
• Schimbare a setului de valori, transformare a culturii
• VUCA
Madi Rădulescu a mai vorbit și despre cele 6 niveluri de atenție ale leaderilor și despre 3 orizonturi de gândire, pentru că schimbările le facem pentru viitor nu doar pentru a fi un pic mai buni ca ieri.
Iată câteva definiții a ceea ce înseamnă schimbarea în ambiguitate – caruselul în viteză:
• Leadership receptiv cere scop comun ➔ Viziune bine articulată, imaginea viitorului viabil
• Leadership receptiv ➔ Spatii de gandire si comunicare nu sedinte
• Leadership robust ➔ Definirea cât mai specifică a schimbării necesare
• Leadership robust și rezilient ➔ Delegarea a tot ce este cunoscut și business as usual, creșterea autonomiei, rămânerea/retragerea recurentă într-un spațiu strategic
• Leadership receptiv și resilient: practici colaborative dezbatem nu combatem, ascultarea cu intenție, cadre decizionale, explicitarea mizelor organizaționale și a celor individuale ➔ Siguranță psihologică, suspendarea atașamentelor tradiționale, ascultarea cu intenție
• Leadership receptiv și rezilient: de la Feedback la Feedforward ➔ Cum ajutăm oamenii să gândească despre viitor?
Mai multe despre Lideri în caruselul schimbării găsiți în înregistrarea integral a prezentării aici.
Înregistrarea întregului eveniment o puteți găsi în pagina dedicată.