Management învăţat din greşeli: Motivaţia nu constă în bani
1. Critică-l pe un om pentru orice greșeală, și el va stagna
Eram șefă de departament și aveam în echipă o fată talentată, dar dezorganizată. Țineam mult la ea și am vrut să o ambiționez să performeze. Am luat atitudinea părintelui sever. I-am dat în cap. Am criticat-o în mod constant, încercând să o zgudui ca să se trezească. Tatăl meu făcuse asta cu mine și m-a ambiționat teribil să-i dovedesc că se înșală. În cazul colegei mele, efectul a fost contrariu. A devenit nesigură și nu mai reușea să funcționeze deloc. Făcea greșeli în mod repetat. Nici vorbă de ambiție sau de mobilizare.
E adevărat că unii oameni se trezesc la șocuri, dar majoritatea dintre noi evoluăm dacă simțim că ceilalți cred în noi.
Asta a fost una dintre primele mele lecții de management. Liderul are puterea de a da aripi sau, dimpotrivă, de a le tăia. Mi-am promis atunci să nu le slăbesc niciodată încrederea în sine celor din echipa mea. Un lider adevărat crește lideri sub el, își folosește puterea oferindu-le-o celorlalți. Îi sprijină să-și împlinească visurile și îi încurajează când au îndoieli.
2. Nu vei fi un lider slab dacă arăți nesiguranță
În primii ani de carieră, încercam să am răspunsuri la toate întrebările, să fiu mereu puternică și sigură pe mine. Mi se părea rușinos să cer ajutorul, aveam senzația că oamenii o să mă considere nepregătită. Eram the „Superwoman”.
Am înțeles într-o zi că greșesc. Mă frământam de o săptămână din cauza unei probleme pe care nu știam de unde s-o apuc, iar colega mea de atunci, Ana-Maria, a simțit, m-a întrebat ce am și mi-a oferit soluția. Și mi-a spus că ei sunt acolo să mă ajute și că nu sunt singură.
Atunci am realizat o lecție importantă. Să-ți asumi vulnerabilitatea nu te face slab, te face puternic. Angajații îi apreciază pe șefii care au curajul să se arate oameni în carne și oase ca ei. Modelul comunist al liderului dur a încetat de mult să mai fie funcțional. Liderul de azi este autentic.
Ana-Maria este astăzi partenera mea.
3. Forțează-ți oamenii să-și îmbunătățească zonele slabe, și vor fi mediocri
Într-o zi am concediat pe cineva fiindcă era un Project Manager foarte slab. La ceva timp după ce drumurile noastre profesionale s-au despărțit, omul lucra într-o altă agenție. Nu numai că nu fusese dat afară și de acolo, dar câștigase o mulțime de premii de creativitate.
Atunci am realizat că locul lui nu era acolo unde încercam eu să-l folosesc.
Dacă încerci să îmbunătățești punctele slabe, oricâți bani ai investi în training-uri de specialitate, oricât le-ai explica ce au de făcut, ei vor deveni în cel mai bun caz mediocri. Însă aceiași oameni pot fi strălucitori într-o altă poziție, unde pot să-și exprime talentul.
Lecția următoare de management: uită de punctele slabe. Găsește-le talentele și construiește pe ele.
4. Motivația nu constă în bani
După câțiva ani, un șef de department, foarte bun de altfel, n-a mai performat. Am vorbit cu el, mi-a spus că nu-l mai motivează nimic să vină la birou. Atunci i-am mărit salariul. Pe moment, omul s-a bucurat foarte mult, dar, surpriză, nimic nu s-a schimbat.
Am rezolvat problema peste multe alte luni când i-am dat o lună de vacanță și atunci am învățat o lecție foarte importantă. Banii nu sunt niciodată un factor motivator. Sigur, ei pot demotiva în cazul în care sunt prea puțini, dar nu vor motiva dacă sunt peste nivelul jobului respectiv.
Oamenii au nevoi total diferite. Unii își doresc putere și influență, alții vor libertate și independență. Motorul fiecăruia este unic și funcționează cu combustibil personalizat. Pentru fiecare trebuie găsite mijloacele de motivare adecvate.
Leadershipul nu este niciodată ușor și nici nu poate fi făcut prin scheme și modele prestabilite. Totul este subiectiv, totul este customizat. Dincolo de rațiune, implică intuiție și emoții. Oamenii se schimbă, evoluează, cresc împreună. Vei greși de multe ori în drumul tău. Vei pierde oameni buni fiindcă n-ai știut să-i păstrezi. Dar, dacă înveți din greșeli, ajungi să schimbi vieți, să influențezi destine și să lași ceva pe oriunde ai trece.