12.000 de euro pentru povești bine scrise: Bursele Superscrieri pe Educaţie
Pe lângă susţinerea financiară, bursierii vor avea parte şi de sprijin editorial, prin programul de mentorat şi Seminariile Superscrieri – Ateliere de bune practici. Ele sunt susţinute de jurnalista Mona Dîrţu, președinte al juriului Premiilor Superscrieri 2014.
Cum se face
Unghiurile de abordare propuse pentru materiale ar fi următoarele: școala românească din perspectiva profesorului – modele de reformă de jos în sus, exemple de profesori care schimbă lucruri, soluții ingenioase pentru educație, managementul sistemului de educație, anomalii și bariere legislative, proiecții despre viitorul educației.
Înscrierea se face online, pe site-ul Fundației Friends for Friends, unde candidaţii vor da detalii despre proiectele pe care vor să le realizeze cu ajutorul bursei. Termenul-limită de trimitere a formularului este 7 iunie 2015. Toate informațiile sunt disponibile pe site-ul FFFF, pe Facebook & Twitter.
Juriul
Opt jurnaliști, alături de reprezentantul sponsorului, sunt cei care vor selecta câștigătorii Burselor Superscrieri pe tema Educației din acest an: Cătălin Ștefănescu, Dan Duca, Irina Păcurariu, Liviu Iolu, Paul Radu, Teodor Tiţă, Vlad Mixich, Vlad Petreanu şi Flavia Popa – Secretar General BRD – Société Générale.
Motivația
„Poveștile bine scrise lipsesc nu atât pentru că nu sunt destui autori care să le scrie, cât mai ales pentru că acei autori competenți și dedicați nu au resurse să își facă meseria, în special când e vorba de teme complexe, cu impact social, care absorb mult timp și efort. Avem nevoie de oameni care să pună reflectorul pe o temă dată și să scoată la vedere unghiurile sensibile și cazuistica relevantă. Sunt teme complicate, cu rădăcini adânci și impact greu de cuantificat. Aici e punctul nevralgic în care noi și partenerii noștri chiar putem interveni”, spune Beatrice Weber, preşedintele executiv al Fundației Friends for Friends, într-un interviu acordat HotNews.ro.
„Ne e foarte clar acum că și companiile simt lipsa conținutului de calitate, pe care sunt gata să îl finanțeze direct (nu indirect, cumpărând publicitate, ca în formula clasică), punând umărul la astfel de proiecte alternative”, adaugă Beatrice Weber.
La rândul său, reprezentantul sponsorului consideră că „Rolul profesorilor în modelarea generațiilor de mâine este esențial, ceea ce îi face probabil să fie categoria cu impactul cel mai mare în societate. În același timp, există o discrepanță uriașă între rolul lor și statutul pe care îl au în realitate: dascălii sunt foarte puțin valorizați și susținuți, cel mai adesea ei reclamă că sunt blamați, ironizați sau ignorați. Aceasta este imaginea unei categorii socioprofesionale văzută prin lentila judecăților pre-asamblate. Căutăm jurnaliști care să sară peste clișee, să ne facă să privim mai adânc înăuntrul unui sistem încercat de multiple reforme făcute de sus în jos”, spune Flavia Popa.