5 trăsături esențiale pe care oamenii le caută la un lider adevărat
Empatie
Chiar dacă poate suna a clișeu, să fii lider este întâi despre oamenii din echipa ta și apoi despre tine. Dacă reușești să-i ajuți să fie mai buni, vei fi și tu un lider mai bun. Flexibilitatea și modul în care empatizezi cu membrii echipei, pentru a le înțelege nevoile, calitățile, defectele și abilitățile pe care trebuie să și le perfecționeze, te ajută să fii mereu prezent, la curent și „pe fază”. Oamenii nu sunt perfecți, tu nu ești perfect, iar dinamica echipelor trebuie să fie primul lucru la care te gândești atunci când vei ghida implementarea oricărui proiect. Cine cu cine lucrează mai bine și de ce? Care este membrul echipei cu cea mai mare experiență? Cine trebuie motivat să lucreze la un anume proiect, deși nu îi face plăcere activitatea principală? Răspunsurile te vor ajuta să iei deciziile cele mai bune, în funcție de fiecare situație.
Disponibilitate
Deşi ca lider eşti aproape mereu ocupat, trebuie să îţi găseşti mereu timp pentru a-i asculta pe membrii echipei tale. De foarte multe ori se poate întâmpla ca un nou-venit să creadă că îi acorzi prea puţină importanţă, aşa că ai grijă să oferi acelaşi sprijin fiecărui membru al echipei.
Liderul este oglinda echipei sale – performanţa celor cu care lucrezi este performanţa ta şi invers, iar aceasta este direct proporţională şi cu încrederea pe care o au oamenii tăi în propriile abilităţi, dar şi de încrederea în tine. Interacţionează la nivel personal cu ei, cere-le sfatul atunci când ai o nelămurire sau vrei să învețe mai multe și fii atent la starea lor de spirit. Pe scurt, un lider trebuie să se poziționeze ca un om de încredere, care îi va sprijini să găsească mereu soluții, nu ca un șef care îi va sancționa cu prima ocazie.
Curaj
Desigur, e nevoie de curaj pentru orice faci în viață, însă pentru un lider curajul înseamnă, în primul rând, asumarea unor riscuri care pot avea repercusiuni asupra întregii activități a echipei sau a companiei. Acest lucru îi determină pe mulți să rămână într-o zonă de confort care pe termen lung nu aduce evoluție. Când îţi asumi riscuri, trebuie să conştientizezi că acestea vin la pachet cu eşecuri şi greşeli – fii curajos şi atunci când trebuie să îţi asumi rezultatele negative. Discută cu membrii echipei tale atât despre succes, cât şi despre eşec; analizează alături de ei unde aţi greşit şi ce trebuie să corectaţi pentru proiectele viitoare. Un lider adevărat știe că e firesc să greșești și e mereu dispus să împărtășească altora din aceste experiențe.
Orientare spre soluții
Există o diferență mare între a vorbi despre probleme, a găsi soluții pentru ele și a implementa și rezolva eficient situațiile cu care te confrunți. Un lider adevărat vede problemele, le înfruntă şi ştie să le gestioneze ca fiind provocări, nu obstacole. Cum realizezi acest lucru? Trebuie să fii în permanență atent și conștient că în spatele unor crize mai mari sau mai mici sunt pur și simplu niște mecanisme care nu funcționează, niște șuruburi care pot fi ajustate oricând. E ca o muncă de detectiv care nu se termină niciodată și care îți dă mereu satisfacții.
Integritate
Integritatea e cel mai important stâlp de susţinere al încrederii pe care vrei să o construiești în relația cu oamenii pe care îi coordonezi. Și deși pare simplu, înseamnă să nu-ți încalci promisiunile, fie că este vorba despre o ieșire informală cu oamenii din echipă sau despre o decizie profesională pentru care trebuie să lupți la nivel superior; înseamnă să nu favorizezi angajații cu care poate legi prietenii autentice și să faci ceea ce trebuie, atunci când pare mult mai ușor să mergi în direcţia opusă, iar oamenii poate nici nu ar observa. Să fii integru înseamnă, de fapt, să fii sincer cu tine însuți, înainte de toate, iar acesta e cu siguranță un proces la care lucrăm toţi, toată viața.
Oamenii își doresc să găsească în liderii pe care îi urmează modele și vor fi cu atât mai recunoscători, cu cât procesul de învățare se desfășoară în paralel, împreună cu cei care le sunt „șefi” și care au datoria să le ofere uneltele necesare pentru fiecare moment al evoluției profesionale. Lider este mai mult decât un cuvânt, mai mult decât o denumire a unei funcţii – este o responsanbilitate enormă pe care trebuie să fii pregătit să ţi-o asumi şi să o îndeplineşti, astfel încât oamenii din echipa ta să fie cea mai bună variantă a lor. Fii liderul pe care oamenii tăi îl merită!
Şi-a început cariera imediat după absolvirea studiilor universitare la College of Dunaújváros, Technical Management, în Ungaria, şi are un MBA la Universitatea Corvinus din Budapesta.
S-a alăturat echipei Provident Ungaria, în poziţia de development manager şi de atunci a evoluat constant în cadrul companiei, ocupând diferite funcţii de management în departamentele de vânzări, operaţiuni sau business development, din cadrul filialei din Ungaria a Grupului.
Din august 2014, Viktor Boczán a preluat conducerea Provident Financial Romania şi conduce acum o echipă de peste 3000 de oameni.