7 caracteristici ale unui şef bun
La interviu, în timp ce încerci să faci o impresie bună, asigură-te că şi cel de cealaltă parte a mesei încearcă „să te cucerească”. Dacă se uită la ceas sau îşi verifică mesajele pe smartphone, e posibil să nu-i convină ca tu să fii angajat la acea companie, potrivit site-ului Chron.
Fă-ţi şi tu temele la fel ca angajatorul. Uită-te pe Facebook, LinkedIn sau Twitter, de acolo poţi lua subiecte de discuţie numai bune pentru interviu, susţine Donna Schilder, consilieră de carieră, de leadership şi de business. Ea adaugă: „Astfel poţi afla dacă aveţi ceva în comun, ceva de la care să porniţi un dialog. Tot de pe reţelele de socializare poţi obţine indicii despre ce fel de om e şi care sunt caracteristicile care au valoare în ochii lui”.
Nu fiecare şef are caracteristicile pe care ţi le-ai dori, dar iată şapte lucruri cărora să le acorzi mare atenţie la interviu: Pare evident, dar e foarte important ca un lider să fie cinstit. Dacă viitorul şef îţi spune minciuni apropo de viitorul tău la acea companie, de pildă, că poţi avansa aici, deşi nimeni nu a fost promovat de ani buni, vei avea necazuri dacă accepţi acea slujbă.
Vrei drept şef pe cineva care spune lucrurilor pe nume şi e realist apropo de viitor. Dacă şeful e dispus să te mintă pe tine, de unde ştii că nu-i va minţi pe şefii lui apropo de realizările tale de la muncă? Încearcă să afli dacă şeful e un om care ţine la integritate. Pune întrebări ca să afli cum vede etica în afaceri. Schilder precizează: „Îţi demonstrezi inteligenţa prin întrebările pe care le pui. Însă, dacă nu le adresezi într-o manieră delicată, îţi poţi submina şansele de a obţine acel job. E important să umbli cu mănuşi în acest caz.”
Liderul trebuie să aibă prestanţă şi o încredere în sine care să demonstreze că ţine lucrurile sub control. „Dacă acestea lipsesc, această persoană nu va putea fi de partea ta cu adevărat, nu-ţi poate pleda cauza. S-ar putea să nu ai multe de învăţat de la o persoană fără aceste caracteristici”, afirmă Schilder.
Totodată, nu-ţi doreşti un narcisist pe post de şef. Dacă începe să se laude într-un mod complet irelevant pentru tine ca potenţial angajat, ar putea fi un semn că e narcisist. „Acesta e genul de şef care te va face cel mai nefericit. De obicei, astfel de oameni avansează, căci au încredere în ei, sau cel puţin aşa par. Fii atent de câte ori spun «eu» şi de câte ori spun «noi». Adeseori, sunt însă şarmanţi şi te pot păcăli”, e de părere Schilder.
Asigură-te că viitorul tău şef e optimist, că e cineva care vede compania şi pe tine în ipostaza de angajat cu ochi buni. Nu vrei pe cineva care să denigreze compania sau pe angajaţii ei. Poţi afla cum stau lucrurile punând întrebări despre viitorul companiei, al departamentului şi despre posibilităţile de dezvoltare ale companiei.
Vrei ca şeful tău să fie încurajator. Acesta e un element cheie, din perspectiva lui Schilder. „Vrei pe cineva care doreşte ca angajaţii săi să aibă parte de ce e mai bun. Pe cineva care vrea ce e mai bun pentru companie, dar care nu te va sacrifica pe tine pe altarul ei. Pe un astfel de om poţi conta. El va fi de partea ta în eventualitatea unui conflict”, explică Schilder. În timpul interviului poţi întreba cum tratează un angajat care a greşit sau o situaţie conflictuală. Apoi poţi confrunta răspunsul cu ce spun alţi angajaţi. Dacă viitorul tău şef spune că îi vine greu să-şi controleze furia, fugi cât te ţin picioarele.
Vrei un şef care poate inspira oamenii, comunică bine şi promovează creativitatea. Totuşi, o altă caracteristică departajează şefii buni de şefii de coşmar: simţul umorului. „Acesta spune multe despre flexibilitatea şefului şi despre modul în care reacţionează când se confruntă cu greşeli – cele proprii sau ale angajaţilor. Totodată, în funcţie de simţul umorului demonstrat de şef îţi dai seama dacă e distractiv să lucrezi acolo sau nu”, concluzionează Schilder.