8 acțiuni neplăcute care te fac mai bun
1. Nu te complace!
„Asta e viața!” sau „Merge și așa!” sunt replici folosite frecvent de către oamenii care nu sunt interesați să schimbe situațiile neplăcute cu care se întâlnesc. E un mod de a spune că deși lucrurile nu merg bine, ei nu pot face nimic. Nu e un refren pe care să îți dorești să îl cânți! Oamenii remarcabili nu se resemnează, ci se întreabă de ce astfel de lucruri se întâmplă și apoi se implică pentru a schimba în bine lumea din jurul lor.
2. Fii onest!
Să fii onest nu e mereu cel mai ușor lucru, dar este cel mai potrivit. Și nu trebuie să o faci doar când sunt șanse să fii prins cu minciuna. Păstrează cel mai înalt nivel de integritate, poartă-te în viața privată așa cum te porți în public și ține-ți promisiunile! Chiar dacă oamenii din jurul tău fac altfel.
3. Trezește-te devreme!
Oamenii de succes din toată lumea se trezesc cu câteva ore înainte de a începe munca, nu lenevesc în pat până în ultimul moment. Își folosesc timpul să facă exerciții fizice, să mănânce un mic dejun sănătos și să se pregătească pentru ziua plină care îi așteaptă.
4. Urmărește-ți cheltuielile!
Mulți dintre noi nu-și pot începe ziua fără să-și cumpere în drum spre serviciu o cafea, o gogoașă sau altceva cu care să se răsfețe. Chiar dacă nu sunt bani mulți cheltuiți pe zi, pe parcursul unui an se adună sume frumușele. Nu trebuie să renunți mereu la astfel de răsfățuri, dar e bine să nu faci din asta un obicei și să știi exact cum îți cheltuiești resursele.
5. Fii atent la ce mănânci!
Obiceiul de a te răsfăța cu dulciuri nu e doar costisitor, ci și nesănătos. Încearcă să renunți la covrig sau gogoașă, ia mai bine o banană sau o punguță cu migdale. Alegerile sănătoase în privința dietei te vor face să te simți mai bine, din punct de vedere fizic, și îți vor da și o stare de spirit mai bună.
6. Vorbitul în public
Mulți oameni se tem să vorbească în public, deși este ilogic dacă stai să te gândești. Amintește-ți de zilele din liceu sau facultate când colegii tăi răspundeau la întrebările profesorului sau aduceau chestiuni în discuție. Te interesa cu adevărat dacă persoana respectivă făcea o greșeală sau nu se descurca prea bine? Nu. Ne pasă cu adevărat doar când cineva susține un discurs incredibil de bun. Gafele trebuie să fie excepționale pentru a fi ținute minte de public. Amintește-ți de acest lucru data viitoare când trebuie să susții o prezentare.
7. Concentrează-te pentru îmbunătățirea unui singur aspect, apoi treci la altele
E ușor să fii copleșit de toate lucrurile pe care vrei să le îmbunătățești. Și e imposibil să le schimbi pe toate dintr-o dată. Dacă vrei să te lași de fumat, n-ar trebui să renunți în același timp și la gogoașa zilnică. E prea mult! Fă-ți un plan de atac astfel încât să te concentrezi doar pe una dintre ținte. După ce o atingi poți trece la următoarea și tot așa.
8. Stabilește-ți obiective realizabile, dar dificile
Când îți stabilești obiective de îmbunătățire a propriei persoane nu trebuie să alegi unele care sunt prea ușor de atins sau prea greu, astfel încât să te simți copleșit. Stabilește ținte pe care să le poți atinge prin ceva efort, astfel încât atunci când le realizezi să simți satisfacția realizării lor. De exemplu, dacă vrei să faci mișcare, nu-ți propune să mergi la sală de șapte ori pe săptămână. E imposibil! Dar nu e bine nici să îți propui să mergi doar o dată pe săptămână. Planul trebuie să includă cel puțin trei ședințe pe săptămână. Orice încerci să realizezi stabilește un plan care să includă un nivel minimal care poate fi eventual îmbunătățit.