“Am învăţat extrem de multe din fuziunile bancare” – Valentin Vancea, COO la Patria Bank
Valentin Vancea, Chief Operations Officer Patria Bank, și-a început cariera în domeniul auditului financiar și financial advisory, ceea ce l-a ajutat să obțină o înțelegere economică şi financiară a mai multor zone de activitate, atât în banking, cât şi în alte industrii.
Mai exact, după absolvirea Facultății de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, s-a îndreptat către studiile internaţionale şi a urmat un MBA în Management Financiar la City University of Washington. „Această experienţă m-a ajutat, de-a lungul timpului, în cadrul activităţilor recurente, cât mai ales al proiectelor complexe. Am trecut prin mai multe fuziuni bancare, ceea ce m-a ajutat să mă dezvolt în această direcţie”, spune Valentin Vancea.
De altfel, cariera lui e marcată de participarea la fuziuni bancare, pe care și le amintește ca fiind mari provocări profesionale. Prima fuziune bancară la care a participat a fost cea dintre HVB Bank şi Banca Comercială Ţiriac.
Nu exista un precedent real, la momentul respectiv se realizase doar fuziunea dintre Banca Agricolă – banca deţinută de stat – şi Raiffeisen Bank, fiind prima fuziune între două bănci comerciale private. „Am avut foarte multe obstacole atunci, dar am avut şi foarte multe de învăţat de la consultanţii externi”, adaugă Valentin Vancea.
Astfel, a învăţat cum să structureze şi să etapizeze proiectul de fuziune, a văzut care sunt structura şi fluxul de lucru pentru o fuziune şi toţi paşii care trebuie urmaţi. „La momentul acela a fost o provocare foarte mare. Îmi amintesc că eram foarte speriat în faţa unui proiect atât de amplu, dar la sfârşit mi-am dat seama că am învăţat enorm de multe şi a fost o experienţă care m-a ajutat să cresc”, mai spune el.
“Mă definesc orientarea către rezultate, apoi rigurozitatea și abordarea din perspectiva de ansamblu a rezultatelor pe termen mediu și lung.” (Valentin Vancea, Chief Operations Officer Patria Bank)
PASUL SPRE PATRIA BANK
În 2015, o altă provocare profesională au reprezentat-o regândirea şi optimizarea fluxurilor operaţionale din Nextebank şi preluarea, în cadrul unei tranzacţii BTA (business transfer agreement), a Patria Credit IFN. Aceasta a fost, oarecum, o „încălzire” pentru următorul proiect complex, şi anume, fuziunea cu Banca Comercială Carpatica.
În acest context, el a preluat, în iulie 2016, poziţia de COO în Banca Carpatica, cu un obiectiv principal de pregătire a fuziunii celor două bănci: un proiect foarte complex derulat pe două paliere: operaţional şi juridic. A fost o provocare, dar şi o realizare foarte mare pentru el să constate că, la mai bine de un an, alinierea operaţională dă roade, iar procesul de optimizare costuri are un impact real în situaţia financiară a băncii nou rezultate din această fuziune: „Din poziţia mea, eu sprijin continuu, prin Direcţiile Operaţiuni, IT, Project Management, procesul de aliniere a proceselor şi a fluxurilor de lucru post-fuziune”.
Astfel, Valentin Vancea lucrează în cadrul Patria Bank din 2017, de la momentul fuzionării cu Banca Carpatica. A venit pe poziţia de Chief Operation Officer (COO). „Cum înainte eram COO în Banca Comercială Carpatica, unde lucram pe această poziţie din 2016, glumind, aş putea spune că sunt de mai mult timp în viitoarea Patria Bank. Efectiv, m-am alăturat Grupului Patria Bank în 2015, în calitate de COO în cadrul Nextebank, ulterior rebranduit ca Patria Bank.”
SĂ FIE OPERAȚIUNILE CENUȘĂREASA BĂNCII?
Dincolo de responsabilităţile inerente ale unui COO – legate de coordonarea direcţiilor de Operaţiuni, IT, Project Management, securitatea informaţiei, administrativ –, Valentin Vancea se ocupă și de echipă. El le insuflă oamenilor ideea că toată zona de back office trebuie să participe pro-activ la realizarea obiectivelor băncii. De asemenea, împreună cu colegii săi lucrează zilnic la cultura organizaţională a băncii.
Valentin Vancea crede că o bancă poate avea o strategie de afaceri foarte bună, însă în lipsa unui model operațional eficient nu va putea livra în mod sustenabil rezultate la nivelul aşteptărilor din perspectiva stakeholders (acţionari, clienți, autorităţi de reglementare etc.). „În acest context, de multe ori le spun colegilor că acest domeniu al operaţiunilor nu reprezintă Cenuşăreasa bancară. Nu suntem doar cei care stau în back office şi procesează tranzacţii. Din zona de operaţiuni se pot face multe, se pot face modificări, propuneri către ceilalţi colegi – din zonele de business, risc sau alte domenii ale băncii. Poţi să fii proactiv şi să creezi valoare, să gândeşti procese şi fluxuri, despre cum să ajuţi clientul intern, care ulterior trebuie să se ducă să ofere servicii clientului extern. Este un domeniu care mă motivează şi fac tot posibilul să transmit acest lucru şi colegilor mei.”
“În cadrul Unicredit Group, am fost inclus într-un program de mentorship şi dezvoltare profesională, mentorul meu profesional fiind Dan Pascariu. În calitatea lui de CEO de bancă, el este cel care a avut încredere în abilitățile profesionale ale câtorva colegi foarte tineri, printre care mă aflam și eu.
A crezut în noi, a pus o presiune pozitivă și a scos din noi tot ce este mai bun, ne-a provocat să fim mai buni. Este genul de lider pe lângă care am crescut. Ne-a pus responsabilități pe umeri, însă, în egală măsură, ne-a și îndrumat, ceea ce a fost, din punctul meu de vedere, foarte motivant.
În acest context am devenit, în urma propunerii lui, cel mai tânăr head of audit din grupul bancar HVB în care lucram la acel moment.
Echilibrul dintre viața de familie și viața profesională se gestionează greu, mai ales în perioada unor proiecte extrem de complexe cum sunt fuziunile, restructurările, atunci când concentrarea mea este aproape exclusivă către viața profesională. Atunci apare un oarecare burnout. Pentru mine însă, întoarcerea la viața personală reuşeşte să mă echilibreze, să mă încarce. Mă ajută foarte mult şi sportul. Când spun sport, mă refer la alergat, înot, schi. Timpul petrecut în aer liber cu familia mă ajută enorm să mă echilibrez și să îmi încarc bateriile.
În anumite momente mi-aş dori să fiu mai prezent în viaţa familiei mele, mi-aş dori să petrec mai mult timp cu ei. Încerc însă să compensez, să petrec timp de calitate cu ei cât mai mult. Dacă la capitolul cantitate nu reuşesc întotdeauna, calitatea este cea care cred că echilibrează lucrurile.
Mai ales că am doi copii care sunt acum la vârste când necesită multă atenţie din partea părinţilor – au 9 şi 12 ani. Îmi propun mereu să facem activităţile importante pentru ei. La sfârşit de săptămână, în zilele libere, toată disponibilitatea mea este orientată către ei. Sunt recunoscător familiei că mă înţelege şi mă sprijină orice ar fi.“
(Valentin Vancea, Chief Operations Officer Patria Bank)
Articol preluat din numărul 253/decembrie 2018-ianuarie 2019 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.