Aproape 40% dintre şefii de la noi cred că managementul din România e inferior celui de la nivelul UE
Managementul practicat în România este inferior celui de la nivelul Uniunii Europeană, cred aproape 40% dintre respondenţi.
Aproape o treime dintre aceştia îl percep la aproape acelaşi nivel, iar peste o zecime dintre ei cred că liderii nostri se descurcă mai bine ca cei din alte state membre UE.
Situaţia stă altflel când vine vorba de comparaţia la nivel regional.
Potrivit sondajului, peste 37% dintre respondenți apreciază că managementul din România este la fel sau chiar superior celui practicat în economia țărilor din Europa Centrală, procent ușor superior aprecierilor din 2015 (34,5%).
Cercetarea de piaţă mai arată că principalele puncte forte ale managementului din ţara noastră sunt concentrarea pe obţinerea de performanţe (32,18%), elaborarea de strategii şi politici bine fundamentate (21,58%), dar şi transferul de know-how cu alte state (20,83%).
La polul opus, punctele slabe sunt, în principal, nefocalizarea pe priorităţi (36,64%), capcitatea redusă de a motiva angajaţii (23,55%), strategii şi politici deficiente sau neexistente de facto (23,18%).
Însă care sunt, în viziunea managerilor, priorităţile pe termen lung la nivel naţional? Iată ce reiese din sondaj:
- Creşterea accelerată a productivităţii muncii
- Construirea unui mediu de afaceri favorizant dezvoltării firmelor
- Amplificarea PIB-ului pe cap de locuitor
- Creșterea gradului de ocupare al populației României în sectorul privat de la 13,76% cât era în 2014 la minimum 16% în 2020
- Diminuarea inegalităţilor regionale
- Asigurarea de forţă de muncă înalt calificată şi adaptabilă