ARCA SPACE Corporation și-a început oficial activitatea în casă nouă, în SUA
1,2 milioane de dolari au fost alocați ca investiție pentru pornirea activității, iar Departamentul de Dezvoltare Economică din New Mexico va contribui cu 500.000 de dolari pentru construcția noului hangar și spațiu de producție de 1300 de metri pătrați. Orașul Las Cruces va scuti ARCA SPACE de la plata chiriei pe o perioadă de un an, pentru clădirea de birouri, showroom și hangar – valoarea scutirilor fiind estimată la 55.000 de dolari.
Mutarea ARCA din România în SUA aduce la rândul ei beneficii speciale pentru New Mexico, după cum declară guvernatoarea statului, Susana Martinez: „Sunt entuziasmată că ARCA SPACE a ales Las Cruces ca centru pentru producția aeronavei electrice inovative AirStrato, diversificând astfel economia statului New Mexico. Nu numai că acum New Mexico are un mediu de afaceri competitiv, dar și o infrastructură aerospațială puternică prin Laboratorul de Fizică al Universității din New Mexico și prin Spaceport America, poziționând New Mexico ca lider al industriei.”
ARCA SPACE Corporation s-a angajat să creeze cel puțin 100 de joburi bine plătite pentru următorii 100 de ani, cu un salariu mediu de 52.000 de dolari pe an.
Proiectele: AirStrato, Haas 2B, Haas 2C
ARCA SPACE intenționează să devină unul dintre marii actori pe piața emergentă a avioanelor fără pilot, cu aplicații nelimitate pentru aeronava AirStrato, precum experimente stratosferice, transmisie de date, supravegherea granițelor, misiuni de salvare și în caz de dezastru. Aparatele ar urma să fie accesibile ca preț chiar și organizațiilor mici și persoanelor private.
„Construcția și testarea sistemului aerian electric fără pilot de mare performanță AirStrato este fundația pe care construim activitatea noastră aici in Las Cruces. Dar este departe de finalul scopurilor noastre. Două vehicule spațiale – aflate în prezent în dezvoltare la ARCA SPACE – vor fi aduse aici in viitorul apropiat pentru testare, producție și operare, din Spaceport America. Mă refer la racheta suborbitală Haas 2B, destinată turismului spațial, și la racheta orbitală Haas 2C, destinată lansărilor comerciale orbitale”, spune președintele ARCA SPACE, Dumitru Popescu.
Haas 2C este un lansator orbital low-cost în două trepte, capabil să plaseze o sarcină utilă de 400 kg pe orbita joasă. O variantă într-o singură treaptă a rachetei Haas 2C a fost prezentată în anul 2012, în fața Guvernului României.
Haas 2B este proiectată pentru turismul spațial și va oferi o experiență reală astronauților săi, similară cu racheta Redstone, folosită pentru a duce primul american în spațiu.
AirStrato este o aeronavă fără pilot de mari dimensiuni, unică pentru performanțele mari și costul redus. Ea ar realiza puntea dintre aeronavele militare de performanțe și costuri ridicate și dronele mici cu prețuri și performanțe reduse, disponibile comercial. Există două variante disponibile: aeronava stratosferică AirStrato Explorer cu autonomie prelungită și AirStrato Pioneer, concepută pentru zboruri de joasă altitudine. Ambele variante pot fi echipate cu panouri solare sau propulsie hibridă.
Cu steagul României, dar fără sprijinul ei
ARCA SPACE Corporation este o companie de cercetare și dezvoltare fondată ca ONG în România în 1999. În 16 ani de activitate, înainte de a se muta în Statele Unite, a reușit să desfășoare 15 misiuni inovative de succes. Printre altele, a fost printre cei mai importanți concurenți în competiția de 10 milioane de dolari Ansari X-Prize, în cadrul căreia a lansat racheta Demonstrator 2B. După Ansari X-Prize, ARCA a fost implicată în Google Lunar X-Prize, reușind să lanseze mai multe misiuni stratosferice, care au culminat cu lansarea rachetei Helen 2. În 2012, ARCA a obținut un contract în valoare de 1,4 milioane de dolari de la Agenția Spațială Europeană pentru a testa parașutele de reintrare atmosferică a sondei spațiale din cadrul programului ExoMars.
În 2014, ARCA a decis mutarea activității în SUA. „Am început activitatea în România în 1999, membrii ARCA fiind motivați de dorința de a aduce o contribuție la dezvoltarea țării noastre. Am reușit să realizăm aici multe lucruri, de care suntem mândri. Am fi dorit să realizăm și mai multe, iar regretul că nu am putut finaliza ce am început va ramâne. ARCA trebuie să se dezvolte însă, dar instituțiile statului din domeniul cercetării, măcinate de corupție, s-au dovedit o piedică pe care nu am putut să o depășim”, se arăta în mesajul de adio al ARCA SPACE din toamna trecută. „Ca și până acum, toate rachetele și aeronavele ARCA vor purta în zbor și steagul României”, preciza echipa ARCA.