Bucuraţi-vă mai mult de viaţă şi folosiţi Facebook mai puţin
Datele strânse de cei doi psihologi arată că nu browsing-ul pe internet în general, ci timpul petrecut pe reţele de socializare e deprimant. Ei sugerează şi un motiv probabil: sentimentul angoasant că îţi pierzi timpul, potrivit businessinsider.com.
„Descoperirile noastre sugerează că, zilnic, sute de milioane de oameni se implică într-o activitate pe care nu o consideră (foarte) semnificativă, ceea ce le afectează buna dispoziţie”, observă cei doi într-un articol publicat în „Computers in Human Behavior”.
Primul lor experiment s-a bazat pe un eşantion de 123 de utilizatori de Facebook vorbitori de limbă germană. Ei au completat un chestionar care le apărea pe reţeaua de socializare. Întâi şi întâi, au răspuns la 20 de întrebări care le măsurau dispoziţia din acel moment. Apoi au fost întrebaţi cât timp petrecuseră pe Facebook chiar înainte să completeze chestionarul. Rezultatele au arătat că, cu cât stătuseră mai mult timp pe reţeaua de socializare, cu atât mai deprimaţi erau.
Al doilea experiment realizat de psihologii Christina Sagioglou şi Tobias Greitemeyer a implicat 263 de persoane recrutate prin intermediul Amazon Mechanical Turk. O treime dintre ele au petrecut 20 de minute pe Facebook. O altă treime dintre ele s-au uitat pe varii pagini şi site-uri pe internet, dar au evitat orice tip de reţea de socializare. Cei care făceau parte din ultima treime au trecut direct la a doua parte a experimentului, în care le era măsurată dispoziţia din acel moment. O ultimă parte a studiului a presupus măsurarea convingerii participanţilor că au făcut ceva folositor sau semnificativ în timpul celor 20 de minute anterioare.
Încă o dată, dispoziţiile acelora care se aflaseră pe Facebook erau mai puţin bune decât ale acelora din celelalte două grupuri. O analiză mai în detaliu a demonstrat că dispoziţiile proaste erau direct legate de faptul că utilizatorii de Facebook simţeau că „şi-au irosit timpul fiind implicaţi într-o activitate lipsită de sens”.
Ultimul experiment a folosit drept respondenţi 101 de utilizatori activi de Facebook. Li s-a cerut explicit să spună dacă ei credeau că se vor simţi mai bine sau mai rău aflându-se în reţeaua de socializare, asta înainte să intre pe Facebook. S-a descoperit că, într-o mare măsură, erau convinşi că prezenţa în reţeaua de socializare le va îmbunătăţi considerabil starea de spirit.
De ce oare revenim periodic pe Facebook, crezând că ne va face să ne simţim mai bine, când de fapt se întâmplă chiar opusul, cel puţin pe termen scurt? Cercetătorii pot cel mult ghici răspunsul la această întrebare. Speculaţiile lor arată că instinctul nostru social, puternic şi determinat evolutiv, distorsionează amintirea experienţelor prin care am trecut.
„Deşi Facebook e o unealtă excelentă pentru a nu pierde contactul cu cunoştinţele noastre, există dezavantaje serioase pe care le implică utilizarea lui, precum invidia, proasta dispoziţie şi nevoi psihologice de bază insuficient satisfăcute”, concluzionează cei doi psihologi.
Desigur, e posibil ca utilizarea acestor social media să aibă efecte pozitive pe termen lung care să compenseze scăderea moralului pe termen scurt documentată de acest studiu. Şi, fireşte, oameni diferiţi folosesc reţeaua de socializare în mod diferit. Dacă stai pe Facebook pentru a promova o cauză, ce faci tu e complet diferit de activitatea leneşă de a vedea ce-ţi mai fac prietenii, pe unde au mai fost, ce poze pun sau ce relaţii au început.
Dar, având în vedere legătura puternică dintre bunăstarea noastră şi implicarea în activităţi semnificative, e greu să vezi cum un mediu pe care îl asociem în mare parte cu pierderea timpului poate să iasă pe plus. Poate Facebook chiar nu ne e prieten, până la urmă.