Cat costa o certificare?
Exista domenii in care absolvirea unor cursuri recunoscute pe piata (eventual, dar nu totdeauna obligatoriu, acreditate de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor – CNFPA) a ajuns sa reprezinte o conditie sine qua non pentru ocuparea unei functii. „Certificatele au devenit absolut necesare, in special in ultimul an, de cand au inceput sa le fie cerute expertilor care fac parte din echipele de implementare a proiectelor finantate din fonduri structurale“, confirma Elena Farcas, directorul executiv al Euro Best Team, furnizor de cursuri profesionale. Alte cazuri in care detinerea unei certificari nu mai este optionala sunt cele ale trainerilor care lucreaza in cadrul proiectelor europene sau ale celor care sustin programe de instruire acreditate.
Potrivit directoarei Euro Best Team, cele mai solicitate cursuri din zona de perfectionare si specializare sunt cele de manager de proiect, expert achizitii publice, formator, comunicare si relatii publice, inspector de resurse umane si manager de resurse umane.
Dupa cum remarca Rodica Maria Radulescu, Director Business School CODECS, in ultima vreme „din ce in ce mai multi cursanti se indreapta catre programele pre-MBA, care sunt mai ieftine si de durata mai scurta. „Multi dintre cursantii nostri se asteapta ca aceste programe sa le ofere un avantaj competitiv pe o piata care a devenit extrem de concurentiala. Si asteapta ca acest lucru sa se intample repede, intr-un orizont de timp previzibil.“ In plus, ea aminteste un detaliu deloc de neglijat si anume – o crestere importanta a numarului de manageri care isi platesc singuri cursurile. „In 2010, din totalul cursantilor nostri, cei mai multi si-au platit singuri studiile.“
In cele ce urmeaza, am incercat o trecere in revista a celor mai importante (si, speram, utile) calificari, cursuri profesionale sau de reconversie, de care pot beneficia angajatii romani. Am avut in vedere sase categorii de programe: vanzari, management de proiect, comunicare si relatii publice, resurse umane, finante/contabilitate/audit, evaluare.
Asa cum veti remarca, diferentele de pret de la un program la altul pot fi, pe alocuri, fabuloase si tin de numarul de ore de curs, de dotarile salilor, de recunoasterea furnizorului si a profesorilor in piata, de recunoasterea certificarii pe plan national sau international.
Un bun manager
Certificarea momentului este, fara doar si poate, managementul de proiect. In conditiile in care piata muncii inca stagneaza si rata recrutarilor este redusa, candidatii cauta sa-si creasca sansele de angajare prin obtinerea unor certificate de management de proiect. „Am avut adesea participanti care si-au dorit sa isi extinda expertiza si in alte domenii, pentru a se orienta catre profesii mai atractive in aceasta perioada, cum ar fi cea de manager de proiect.“ – spune Oana Scarlat, director de marketing al Exec-Edu. Motivele popularitatii de care se bucura aceasta specializare sunt multiple, dar noi evocam doar doua: o diploma de manager de proiect se poate dovedi utila indiferent de calificarea de baza si de experienta din spate; apoi, romanii si-au dat seama ca fondurile europene reprezinta una dintre singurele surse de venit sigure in perioada actuala. Accesarea lor depinde, intr-o oarecare masura si de detinerea unui certificat acreditat. Unul dintre programele apreciate in piata este cel oferit de CODECS – dupa cum indica numarul mare de cursanti, respectiv 9000.
Statisticile globale arata ca in jur de 35% dintre oamenii de vanzari nu sunt facuti pentru aceasta meserie. Zecile de cursuri de pe piata destinate angajatilor din departamentele sales dau de inteles ca, in realitate, numarul celor care se bucura de un talent natural pentru acest job e mult mai mic decat al celor care au nevoie de o continua dobandire de cunostinte menite sa-i ajute sa performeze in cariera aleasa.
Ultimii doi ani au insemnat – o stie oricine – nevoia companiilor de eficientizare a costurilor. Aceasta a generat presiune pusa pe echipa de vanzari, fata de care au crescut asteptarile.
„De la inceputul lui 2010, in bugetele de training au avut prioritate cursurile care cresc performanta in vanzari, iar cea mai mare cautare o au programele care asigura formarea unor comportamente tipice pentru un bun vanzator, de exemplu Vanzare consultativa non-agresiva si Abilitati de negociere.“ – spune Tiberiu Negulescu, consultant in cadrul Sales Academy (membra Trend Consult). Compania sa este una dintre foarte putinele de pe piata care ofera programe recunoscute de ISMM (The Institute of Sales & Marketing Management). Si inca un aspect: daca isi aleg cu atentie furnizorii, clientii pot avea parte de satisfactii chiar mai mari decat obtinerea de noi contracte: de pilda, nu mai putin de 21% din absolventii programelor de marketing si vanzari ai Exec-Edu sunt promovati ulterior pe posturi superioare ierarhic.
Un comunicator abil
Comunicarea in cadrul corporatiei, tactici de PR, gestionarea relatiei cu mass-media, campanii integrate de PR, organizarea de evenimente, evaluarea si bugetarea campaniilor si planificarea strategica in PR. Aceasta este, in linii mari, tematica abordata de cursul de PR si comunicare al IRECSON, care se regaseste, intr-un fel sau altul, in cadrul celor mai multe programe de specializare de pe piata. Desi la prima vedere tematica acopera toate nevoile unui specialist in PR, Alexandra Manea – asistent in cadrul departamentului de formare profesionala al IRECSON – spune ca programele din aceasta sfera sunt printre cele mai putin cerute. Explicatia pentru reticenta clientilor este legata de faptul ca in PR inca se aplica principiul invatarii prin practica – „vazand si facand“. Cei mai multi furnizori de certificari fie au evitat introducerea unui curs de PR, fie l-au scos din portofoliu, de-a lungul timpului.
La nivel international, certificarea cu cea mai mare greutate in domeniu este oferita de CIPR (Chartered Institute of Public Relations). Incepand de anul trecut, absolventii programului de masterat „Modele de comunicare si relatii publice“, oferit de catedra de Litere din cadrul Universitatii Bucuresti, primesc diplome atestate CIPR. Cei care nu sunt dispusi sa se intoarca pe bancile facultatii pot apela la Intercollege IBS. Compania oferind doua tipuri de programe – unul pentru incepatori (CIPR Advanced Certificate) si unul pentru profesionisti (CIPR Diploma).
Atentie la resursele umane
Specializarile din sfera resurselor umane (de la recrutare la talent management) nu au fost inca imbratisate de prea multi furnizori, insa atat oferta, cat si cererea sunt in crestere. Explicatia pentru numarul relativ mare de aplicatii pentru acest tip de cursuri este, potrivit furnizorilor consultati de CARIERE, aparitia tarzie a studiilor universitare specifice acestei meserii. Cei mai multi manageri de HR cu vechime din companiile de la noi au diplome de ingineri si finantisti sau, in cel mai bun caz, de specialisti in stiinte sociale sau psihologie.
Pentru acestia s-a lansat relativ recent oferta ITOL – Institute of Training and Occupational Learning, prin intermediul careia specialistii din resurse umane pot obtine certificarile Chartered Institute of Personnel and Development.
„Aceste calificari internationale le consolideaza practicienilor romani pozitia detinuta, le deschid perspectiva unei cariere internationale sau de promovare in propria companie.“ – e de parere Roxana Mocanu, directoarea institutului, remarcand faptul ca „in ultimii doi ani cererea a cuprins in proportie mai mare (+30%) consultanta in domeniul invatarii si dezvoltarii si a notat o propensiune catre formarea aptitudinilor tehnice, specifice, care te ajuta sa fii mai bun la locul de munca sau mai cautat pe piata muncii.“
„Finantisti“ certificati
In urma cu peste 11 ani, programele ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) au fost adoptate de Natiunile Unite ca standard de referinta pentru armonizarea profesiunii contabile la nivel global iar, in momentul de fata, cca 4500 de oameni sunt studenti ai celui mai prestigios curs de audit si finante din lume. „Avem calificari si pentru cineva care nu are idee deloc de profesia contabila (atestarea poate incepe de la 500 de lei) pana la cea mai populara calificare recunoscuta in toate tarile, care poate fi obtinuta pentru 6.000 de euro, in trei ani de studiu.“ – continua Andreia Stanciu, Head of ACCA – South-Eastern Europe.
In cadrulInstitutului Irecson, furnizor al programelor ACCA, s-a remarcat o stagnare a cererii pentru aceste cursuri. „Programul ACCA incearca sa-si castige notorietatea si in Romania, dar procesul este ingreunat in mare parte de contextul economic actual.“ – spune Alexandra Manea, din partea Irecson. Probabil pentru ca, „ desi cursul ofera o dezvoltare culturala vasta, cheltuielile acestuia sunt in general suportate de cursant, in functie de marimea organizatiei in care lucreaza.“
Avem nevoie de evaluari
In Romania, meseria de evaluator este reglementata de Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR). Aceasta este responsabila de toate dimensiunile acestei profesii, de la adoptarea si promovarea standardelor internationale in domeniu la organizarea de cursuri de formare profesionala pentru obtinerea calitatii de membru sau oferirea de cursuri si seminarii de pregatire profesionala continua.
Filip Stoica, Presedintele Asociatiei, spune ca, de-a lungul timpului, numarul cursurilor organizate a evoluat in functie de conditiile economice, de cerintele si nevoile pietei. De exemplu, in 2007 au fost organizate 40 cursuri la care au participat peste 1.500 de cursanti, majoritatea pentru specializarea evaluare imobiliara. Nivelul solicitarilor a ramas constant si pentru anii 2008 si 2009, cand a crescut interesul si pentru alte specializari, cum ar fi evaluarea bunurilor mobile. In 2010, numarul de cursuri s-a diminuat pana la 25, iar pentru anul in curs se asteapta un nivel similar. Totusi – afirma Filip Stoica – nevoia de evaluatori certificati va fi in crestere. „Necesitatea unor cursuri specializate, standarde de evaluare si pregatirea continua a expertilor evaluatori este foarte mare, mai ales in contextul economic actual. In conditiile unei piete instabile, creste nevoia de informatie oficiala veridica.“ ANEVAR ofera patru specializari: evaluarea intreprinderilor, evaluarea proprietatilor imobiliare, evaluarea bunurilor mobile, evaluarea instrumentelor financiare. „Contributia membrilor aspiranti pentru parcurgerea unui curs de formare de 120 de ore, indiferent de specializare, este de 1700 de lei, iar tariful pentru participarea la un curs pentru persoane care nu sunt membri ai asociatiei este 2000 de lei, la care se adauga TVA.“