Ce pasi urmeaza in cariera ta?
Cu totii avem calitati, dar sunt diferite – si le folosim in mod diferit. Daca devenim foarte constienti de ceea ce suntem si ceea ce ne dorim avem mai multe sanse sa ajungem acolo unde vrem, atat in viata personala cat si in cea profesionala – care de fapt sunt… una singura: viata noastra de zi cu zi. In parcurgerea acestui drum, putem fi ajutati de un coach pentru a ne mobiliza resursele.
Vorbind despre situatiile diverse – si destul de dificile – in care au fost pusi multi manageri in ultimii doi ani, orice formulare de tipul „sfaturi” si „sugestii” este in esenta opusa coachingului.
De aceea nu mi-am propus ca prin acest articol sa ofer cateva directii de coaching, ci sa reflectam impreuna, daca doriti sa ma insotiti. Voi aborda patru dintre cele mai frecvent intalnite situatii dificile cu care s-au confruntat angajatii, o data cu criza, dintr-o perspectiva personala, bazata pe experienta mea de manager si coach. Asadar, ce putem face daca ne confruntam cu una din urmatoarele situatii:
Scaderea salariului
Intrebarea esentiala pentru un manager nemultumit de scaderile salariale, care cu toate acestea nu si-a schimbat locul de munca, este de ce a ramas pe loc? Poate a ramas pe loc deoarece a cautat dar inca nu a gasit un alt job – incapacitatea de a gasi un alt anagajator este blocajul lui principal, pe care nu si-l va rezolva decat reusind sa schimbe locul actual de munca. Oportunitati exista pe piata – pentru cei ce sunt deschisi la ele. Sugestii: sa reziste si sa continue sa caute. De cele mai multe ori, cei care isi doresc foarte tare ceva, au un scop definit si actioneaza consecvent in acea directie, reusesc sa-si atinga telurile. Bineinteles ca nu suntem cu totii Richard Branson, dar o mica bagheta de maresal sta ascunsa in orice ranita pana la urma.
Daca pornim de la premisa ca managerul are motivele lui pentru care nu-si schimba job-ul, trebuie sa acceptam ideea ca orice ar gasi in afara job-ului actual nu i se pare la fel de atragator. Blocaje: frustrarile acumulate – la prima vedere. O cale de a nu mai acumula nemultumiri este de a se concentra pe partea buna a acestuia, pe ceea ce ii place si il motiveaza legat de job – partea buna care l-a condus la decizia de a nu schimba job-ul, chiar daca salariul i-a scazut si exista si frustrari.
Blocajul de fond poate fi incapacitatea de a-si schimba job-ul – deși dorinta este latenta, nedeclarata sau considerata un scop nerealist. Multi manageri nu mai gasesc suficiente resurse de a o lua de la capat, de a demonstra din nou ceva – in mare, au un blocaj in a-si mobiliza resursele si de a iesi dintr-o situatie care nu le este favorabila.
Sugestii: cu totii avem mult mai multe resurse decat utilizam – acesta este un adevar bine cunoscut. Avem nevoie doar de spatiu si timp pentru noi insine, de incredere in propriile forte, avem nevoie sa ne reamintim ce anume stim si putem face foarte bine. Odata acest „canal” redeschis, situatii aparent de nerezolvat isi gasesc solutia. De multe ori, solutia era cunoscuta de multa vreme de catre persoana in cauza, dar a lipsit acel ceva care sa duca la punerea ei in practica.
Disponibilizat care acum isi cauta o directie
A fi disponibilizat nu este o situatie fericita evident. Dar rolul ei pentru viitorul unui manager este definit de modul in care aceasta situatie este abordata de catre persoana in cauza.
Blocajele pot fi cauzate de competenta pusa sub semnul intrebarii, de lipsa de apreciere, scaderea increderii in propriile capabilitati. Absenta confirmarii valorii este o piedica pentru dezvoltarea viitoare. Dar multi stiu ca lectiile importante sunt situatiile in care pierdem. Ce conteaza este sa invatam din ele si sa mergem mai departe.
Oportunitatea pe care o are o persoana aflata intr-o astfel de situatie este mult visata perioada sabatica pe care niciodata nu a fost momentul ca managerul respectiv sa o ia. In ultimii doi ani multi manageri au facut acest pas – de cele mai multe ori pentru ca balanta „presiune” vs „reward” s-a dezechilibrat peste limita planificata. Sau peste cea a suportabilitatii…
Sau… acum exista in sfarsit timp pentru a cauta „jobul de vis” – el exista, asteapta doar sa fie descoperit. In mod invariabil, acesta este legat de ceva ce ne place foarte mult. Poate un hobby deveni un job? Le putem lega? Acum exista timp in sfarsit pentru a visa cu ochii deschisi – si a trece la actiune destul de curand dupa. Ceea ce ne coboara din sfere inalte in sfere practice este un plan concret de actiune. Cu deadline-uri pe care ni le putem da singuri, fara a resimti nicio presiune.
Sugestii: sa scurtam perioada de lamentare si sa cautam sa invatam ceva despre noi din ceea ce ni se intampla. Sa ne bucuram de ragaz. Sfarsitul unui drum este cu siguranta inceputul altuia si cateodata este nevoie ca parcursul profesional sa ne fie schimbat in mod fortat pentru a gasi ceea ce ne reprezinta cu adevarat. Cum se poate transforma un aparent esec intr-o oportunitate? Daca managerul respectiv crede ca este jos… atunci trebuie sa se gandeasca ca de acolo nu o poate lua decat in sus.
Un pas inapoi
Sperand ca in alta parte este mai bine ori fortati de imprejurari, unii manageri au preferat sa isi schimbe locul de munca, desi au facut un pas inapoi, daca luam in considerare nivelul salarial si chiar nivelul functiei. E putin probabil ca o astfel de persoana sa se confrunte cu un blocaj. Daca s-a angajat deja in alta parte, inseamna ca a gasit suficienta motivatie si resurse sa ia in considerare un re-start. A acceptat salariul si functia – inseamna ca i s-au parut potrivite in noua situatie. Perceptia ca se gaseste sau nu intr-o situatie de downgrade este o chestiune de optiune. Unde unii vad o retrogradare, altii pot vedea flexibilitate si adaptabilitate. Sau o alegere asumata in care prioritatile se schimba: mai putine resurse personale dedicate carierei.
In cazul in care apare un blocaj, acesta poate fi legat si de nivelul asteptarilor din noua companie. Sunt ele setate prea sus astfel incat managerul simte ca nu le poate fata? Sau este mediul atat de diferit de cel precedent incat creeaza probleme de adaptare? Oricare dintre acestea se poate intampla, insa sa nu uitam si marea oportunitate: orice manager nou angajat are in fata o mare coala alba – pe care poate scrie orice. Sau un cec in alb. Care vine si cu responsabilitati noi, dar cu siguranta este si o ocazie de a se „reinventa”. Oamenii pot evolua mai usor odata cu schimbarea mediului. Nimeni nu se poate transforma in altcineva fundamental diferit, dar isi poate folosi la un alt nivel experienta acumulata.
Ceva pe cont propriu
Daca un manager se afla in faza in care se gandeste sa inceapa o afacere pe cont propriu, este foarte important sa faca ceva ce ii place si care il motiveaza ca activitate in sine. Nu orice manager bun este neaparat si un consultant de business bun – dupa cum nu intotdeauna un jucator bun devine un antrenor de succes. Fiecare manager are alte variabile pe care isi bazeaza succesul in cariera. Ce functioneaza pentru un manager nu este obligatoriu sa functioneze si pentru altii. Multe persoane avansate in cariera ies din business nu pentru a deveni consultanti, ci pentru a face ceea ce intr-adevar le place si ii motiveaza… fara sa aiba nevoie sa mai caute o motivatie. Se auto-motiveaza pur si simplu, fara nici un efort.
Blocaj potential: nu stie exact ce sa isi aleaga sa faca mai departe. Inseamna ca se afla in fericita situatie de a avea mai multe optiuni. Are oportunitatea de a identifica ce anume i se potriveste mai bine, ce ii pune in valoare experienta si cunostintele si ce anume le poate conferi acestora si mai multa valoare. Un alt blocaj poate veni din faptul ca doreste o schimbare totala fata de activitatea de pana acum si simte ca „renunta” la munca sa. In ambele situatii o ideee buna poate fi sa apeleze la un coach experimentat care sa-i creeze spatiul necesar luarii unor astfel de decizii in deplina cunostinta de cauza. Sau mai degraba, in deplina cunostinta de sine. Este foarte important sa poti spune cu certitudine ce drum doresti sa urmezi. In ideea ca iti va aduce satisfactie si te vei trezi motivat in fiecare dimineata.
2011 va fi un an cel putin la fel de dificil ca 2010 – deci nu avem alta cale decat aceea de a fi creativi in domeniul nostru si in modul in care ne hotaram sa actionam. Actiunea este cea mai importanta. Schimbarile din jurul nostru cer la randul lor schimbari in modul in care ne raportam la mediu si in modul nostru de actiune. Analiza este necesara, dar ceea ce conteaza este sa nu ramanem blocati. Deciziile sunt necesare. Riscuri exista intodeauna, dar solutia perfecta este de cele mai multe ori ceea ce simtim ca fiind actiunea potrivita la momentul potrivit. De preferat mai devreme decat mai tarziu.
Mona-Lisa Caravaniez
Coach & Managing Director,
Ogilvy & Mather