CEO la feminin
Absolventă în domeniu, la numai 23 de ani, Anita Niţulescu s-a prezentat la interviul de angajare şi în acest fel a ajuns să facă parte din prima echipă a ING Asigurări în România. A pornit de la poziţia de Underwriter (evaluator de risc în asigurări de viaţă), iar în 2004 era deja Director Operaţiuni, având în subordine aproximativ 100 de oameni. Din 2006 a preluat conducerea Eurolife ERB Asigurări de Viaţă, din faza de autorizare a firmei. „La nouă ani de când am aplicat pentru primul job, rolul meu s-a inversat: acum eu eram cea care avea misiunea de a autoriza compania şi de a forma echipa de start”, spune Anita Niţulescu.
În noua postură ea a primit misiunea de a înregistra şi dezvolta business-urile celor două companii de asigurări, life şi nonlife, ale grupului Eurobank în România: Eurolife ERB Asigurări de Viaţă şi Eurolife ERB Asigurări Generale. Astfel, Anita Niţulescu devine singura femeie din industria românească de asigurări care a pornit de la zero nu una, ci două companii de asigurări, pe care a reuşit să le menţină constant pe profit încă din primul an de activitate.
„Atunci când creşti o companie de la zero şi te implici în fiecare etapă a dezvoltării ei, aceasta devine, practic, o parte din tine. Cu siguranţă că Eurolife ERB Asigurări şi rezultatele pe care am reuşit să le obţin împreună cu echipa mea reprezintă cea mai mare provocare a carierei mele de până acum, dar şi reuşita cu care mă mândresc cel mai mult”, spune CEO-ul Eurolife ERB Asigurări de Viaţă.
Pentru Anita Niţulescu noul job a însemnat şansa de a se dezvolta ca lider, de a-şi îmbogăţi cunoştinţele tehnice sau de a se testa în situaţii dintre cele mai diferite, dar şi întâlnirea cu o piaţă nouă, cea de bancassurance, nouă atât pentru momentul respectiv al carierei sale, cât şi pentru piaţa românească în general.
După şapte ani de la începerea operaţiunilor, Eurolife ERB Asigurări de Viaţă ocupă un loc prestigios în Top 10 asigurători de viaţă din România, reuşind să se menţină pe profit an de an, chiar şi când piaţa în ansamblul ei a înregistrat un rezultat negativ, pe fondul crizei din ultimii ani.
Care este secretul femeii-lider?
Nu cred că există un secret al femeii-lider, după cum nu cred că există o reţetă universală a succesului în a fi lider. Cred că este important să conştientizezi şi să îţi dezvolţi abilităţile cu care te-ai născut. Apoi trebuie să crezi în succesul a ceea ce faci, să îţi placă să lucrezi cu oamenii, să priveşti mereu în viitor, dar de fiecare dată cu o abordare îmbogăţită de experienţele trecutului.
În mod obişnuit un CEO este un bărbat care conduce o echipă formată preponderent din bărbaţi. Cum este femeia CEO şi cum arată echipa ei?
Am văzut de-a lungul carierei echipe de bărbaţi conduse de femei, dar şi reciproca. Personal, îmi aleg echipa în funcţie de performanţa fiecăruia, iar întâmplarea face ca în acest moment să am în echipa direct subordonată un echilibru între bărbaţi şi femei.
Aveţi un model în carieră?
De-a lungul carierei am avut noroc de şefi extraordinari din care mi-am făcut un model de urmat. Am luat de la fiecare acele lucruri care mi s-au potrivit şi care m-au ajutat să evoluez. Chiar şi în acest moment al carierei am alături de mine, în acţionariat şi printre partenerii de business, lideri puternici pe care îi consider modele de urmat.
Cercetările arată că doamnele au o mai mare atenţie la detalii. Cât de important este acest lucru când te afli într-o poziţie de management?
Detaliile sunt importante la orice nivel, dar ceea ce face diferenţa este felul în care sunt folosite şi mai ales felul în care un manager face conexiunea între ele. Detaliile nu trebuie să te împiedice să vezi „the big picture”, ci să te susţină în a lua decizii cât mai inspirate.
Aţi simţit vreodată că renunţaţi la ceva pentru carieră? La ce?
Am fost destul de norocoasă, astfel încât experienţa mea de femeie, mamă şi CEO s-au îmbinat natural. În prezent, cred că am reuşit să găsesc acel echilibru între viaţa personală şi cea profesională şi să mă bucur de reuşită, atât acasă, cât şi la birou. Am alături de mine un soţ minunat, el însuşi cu o carieră de succes şi care înţelege cerinţele unui post de conducere şi mă susţine atunci când am nevoie să dedic mai mult timp carierei. Este adevărat că rolul de mamă a însemnat cel mai provocator moment pentru cariera mea, dar cred că s-a încadrat şi el în firescul lucrurilor. De fapt, rolul de mamă este cel care a dat o nouă dimensiune rolului de CEO, deoarece este mult mai greu să faci faţă unei zile pline de provocări la birou după o noapte de veghe lângă cel mic.
Articol preluat din Revista Cariere de martie. Pentru detalii legate de abonare, click aici