Cine va câștiga? Noul serviciu video al Facebook nu poate concura cu YouTube
Google a pornit ca o companie care oferea servicii de căutare pe internet, Facebook, ca una care oferea o reţea de socializare, Amazon s-a ocupat iniţial doar de e-commerce, iar Tencent a pornit ca o firmă care asigura transmiterea de mesaje-instant. Dar aceste distincţii devin, pe zi ce trece, tot mai puţin relevante.
Anunţul prin care Facebook a lansat un nou serviciu video, numit Watch, pentru a concura cu YouTube şi Netflix pe piaţa produselor de televiziune, nu a fost pentru mulţi o surpriză. Compania tot lucrează, de ceva vreme, la ofertele şi capacităţile video.
De fapt, în decursul ultimilor ani, am fost martorii unor valuri de anunţuri de noi produse şi servicii, lansate nu doar de către Facebook, ci şi de către toţi giganţii digitali. S-au cam dus zilele în care puteai să diferenţiezi în mod clar un gigant digital de celălalt, în funcţie de ceea ce oferă fiecare.
Giganţii digitali – precum Google, Amazon, Facebook, Apple şi Microsoft – concurează acum unii cu ceilalţi în circa 11 domenii de afaceri, printre care se numără crearea de conţinut, inteligenţa artificială, pieţele de e-commerce, aparatura hardware, serviciile de transmitere de mesaje, serviciile financiare, publicitatea. Nu a mai rămas nici măcar o singură zonă de afaceri în care oricare dintre aceste companii să fi rămas singurul jucător.
CITEȘTE ȘI: Schimbare majoră făcută de Twitter. Ce se întâmplă cu mesajele postate pe rețeaua de socializare
Aceeaşi situaţie are loc în China. Compania Alibaba a fost, în mod tradiţional, concentrată pe activităţi de e-commerce, iar Tencent, pe jocuri şi pe servicii de transmitere a mesajelor. Ambele companii au crescut masiv, dar pentru o perioadă au evoluat în paralel, intersectându-se doar rareori. Totuşi, astăzi concurează una cu cealaltă în numeroase categorii de servicii şi produse.
Codaşul în acest câmp de bătălie cu fronturi de luptă convergente este Snap (acest furnizor american de tehnologie şi servicii de socializare este fondat relativ recent, în 2011, şi îşi pregătește acum prezenţa în China, în ciuda faptului că aplicaţia sa Snapchat este interzisă în această ţară, n.tr.), probabil din cauza faptului că este mai nou şi mai mic decât ceilalţi giganţi. Nu cumva această lipsă de amploare este un factor care-l plasează pe Snap într-o poziţie relativ vulnerabilă în comparaţie cu concurenţii săi mult mai bine diversificaţi?
De pe urma concurenței acerbe câștigă consumatorii
O consecință a concurenţei crescute dintre giganţii digitali este clară: consumatorii nu au decât de câştigat din această situaţie, cel puţin pe termen scurt. Gradul de inovare va creşte, iar preţurile vor scădea, adeseori până la zero, fiindcă aceşti giganţi îşi subvenţionează noile produse şi servicii – din profiturile pe care le obţin de pe urma produselor şi serviciilor deja consacrate pe piaţă.
Această concurenţă intensă va duce, de asemenea, la un grad semnificativ de suprapunere şi de redundanţă. În această lume a ecosistemelor şi platformelor în care „câştigătorul ia aproape tot”, nu va mai exista spaţiu pentru alegeri nelimitate, deci este foarte probabil să vedem că au loc consolidări (prin fuziuni sau achiziţii). S-ar putea ca numărul de produse şi servicii să crească pe termen scurt, dar pe termen lung este foarte probabil ca acest număr să scadă, pe măsură ce jucătorii cu o poziţie dominantă din fiecare subzonă îi împing afară din piaţă pe concurenţii care au avut mai puţin succes, lăsând la îndemâna consumatorilor, pe termen lung, mai puţine opţiuni de alegere.
CITEȘTE ȘI: Facebook încurajează adolescenții să se poarte frumos unii cu alții
Cine va câştiga? E greu de spus, dar, cu cât va fi mai diversificată baza de venituri a unui jucător, cu atât îi va fi mai bine. Astfel, Snap, Facebook, Google, Alibaba şi Apple – deci toţi cei în cazul cărora vasta majoritate a veniturilor provine dintr-o singură linie de business – arată mai vulnerabili decât Microsoft, Amazon şi Tencent, ale căror venituri şi profituri sunt răspândite în mod mai uniform, fiindcă provin din surse multiple. Diversitatea te protejează de şocurile competitive, tehnologice sau economice.
Aceşti giganţi joacă în mod inteligent – diversificându-şi activităţile în căutarea creşterii, a loialităţii consumatorilor şi a „împrăştierii” riscului. Numai că nu pot fi toţi câştigători în fiecare segment de piaţă pe care intră, aşa că o să vedem în viitorul apropiat multe ciocniri pentru obţinerea de poziţii cât mai bune pe piaţă.
Va reuşi oare noul serviciu video Watch al Facebook să-l disloce pe YouTube de pe primul loc pe care-l deţine ca furnizor de servicii video pe internet? E foarte puţin probabil să se întâmple aşa ceva. Dar va continua YouTube să domine acest domeniu, aşa cum se întâmplă de câţiva ani buni? Este, de asemenea, puţin probabil. Pe măsură ce fiecare dintre giganţii digitali face mutarea de la postura în care furnizează un singur serviciu care asigură o poziţie dominantă la postura în care oferă zeci sau chiar sute de produse şi servicii, vom asista la o tulburare semnificativă a apelor digitale.
Michael Wade este directorul Centrului Global pentru Transformare Digitală din IMD şi autorul cărţii Digital Vortex: How Today’s Market Leaders Can Beat Disruptive Competitors at Their Own Game.
Copyright: IMD Lausanne, Switzerland. IMD is a top-ranked business school.
Articol preluat din numărul 240/septembrie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.