Coach la 21 de ani
Public Speaking „la prima vedere”
Paul nu este unul dintre acei oameni care vorbesc cu lejeritate in fata unui public numeros, pentru ca se considera un timid. Avea si prieteni, dar el era cel mai mic dintre toti si se simtea mai bine cu jocurile sale. Totusi, fratele sau mai mare a avut un aport in ceea ce este Paul Ardeleanu astazi. „Eu nu sunt un vorbitor innascut, nici pe departe. Povestea mea incepe cand eram mic. Cea mai mare parte a copilariei am petrecut-o jucandu-ma pe calculator”, spune Paul. Un profesor a venit la acel moment la el cu o propunere. I-a spus ca daca vrea sa isi invinga teama de a vorbi in public, ar putea sa tina un discurs in fata unui grup de profesori in cancelarie. Din fericire sau nefericere, spune el, acel moment nu a mai avut loc. Se pare ca domnul profesor ar fi uitat.
Nu a trecut foarte mult de atunci si Paul a inceput sa fie interesat de dezvoltarea personala. A inceput sa citeasca diferite carti precum cele ale trainerului de dezvoltare personala Brian Tracy. In perioada liceului a venit provocarea. Pe cand avea 17 ani, a auzit de un concurs de Public Speaking in limba engleza. “Am zis categoric NU”. Atunci a intervenit fratele sau. Dupa cateva discutii, Paul a ajuns la concluzia ca ar putea incerca. “Fratele meu m-a convins, m-a indemnat. Imi spunea ca ma uit de atata timp la oratorii mei si ca ar fi pacat sa nu incerc”, spune Paul.
Si-a cumparat si o carte, “Cum sa vorbim in public”, scrisa de Dale Carnegie. A citit-o, a invatat-o si asa a ajuns sa participe la concurs. A castigat locul intai si favoritul publicului la faza pe licee, locala si judeteana si locul 2 la nationala.
De acolo s-au intamplat foarte multe. “Pentru mine, acel concurs a reprezentat startul meu. Mi-a construit increderea in mine, mi-a dat o abilitate, aceea de a vorbi in public, si mi-a aratat ca pot vorbi in public. Pe masura ce tineam prezentari au venit persoane la mine sa ma intrebe: Paul, tu cum vorbesti in public? Spune-ne si noua, invata-ne si pe noi tehnica structurarii unei prezentari. Si de acolo a venit ideea de a face coaching”, povesteste Paul.
Putem spune despre Paul ca este un om norocos. In afara de fratele sau, si tatal lui a fost si este pentru el un stalp de sustinere important. “Tatal meu m-a lasat sa fac ce am vrut. Mi-a oferit libertare si o deschidere foarte mare spre nou. M-a responsabilizat”, spune Paul.
Pas cu pas, de la amator, la a face lucrurile “dupa ureche”, acum a ajuns sa faca lucrurile intr-un mod profesionist. Daca la varsta de 17 ani, Paul vorbea despre scopul sau in viata, acela de a deveni orator motivational, la 21 de ani a si reusit sa obtina asta.
Desi foarte tanar, Paul reuseste sa capteze atentia auditoriului. Intelege, insa, reticenta unora. Desigur, nu a vazut asta ca pe o bariera, mai mult, chiar intra in vorba cu cei care la inceput nu au incredere si invata de la fiecare cate ceva constructiv. Atunci cand exista suficient de multa dedicare si studiu in acel domeniu, merita sa mergi mai departe. Paul studiaza in fiecare zi, cateva ore si isi imbunatateste aptitudinile de orator.
Viata, o serie de prezentari
Paul ne-a dezvaluit si cateva sfaturi despre meseria sa. El considera ca un vorbitor profesionist este un model si oamenii au nevoie de modele pentru a functiona coerent impreuna. Crede de asemenea si ca varsta la care sa incepi sa exersezi si sa te dezvolti personal ar fi bine sa fie cat mai mica, undeva pe la 6 ani. Paul a invatat ca viata este o serie de prezentari si informare continua, despre lume, viata, oameni.
De curand Paul Ardeleanu a pus pe picioare un proiect, “Alergam pentru educatie”, ce a presupus 50 de semimaratoane, 50 de seminarii de dezvoltare personala, toate in 50 de zile consecutive. Proiectul a fost realizat pentru strangere de fonduri pentru copiii aflati in centre de plasament. Atunci si-a dat seama cat de nou este termenul de dezvoltare personala pentru tineri si copii si de cat de multe are de facut in acest domeniu.