COACHING SI LEADERSHIP CU John Whitmore
Dupa ce faci si asta, intreaba-te care erau sentimentele pe care le incercai fata de tine insuti in momentele cand erai aproape de acea persoana. Scrie-le pe o foaie! Daca o astfel de persoana a existat intr-adevar in viata ta (si poate inca mai exista), atunci probabil ca stii foarte bine cum arata un lider adevarat si care sunt senzatiile pe care simpla sa prezenta le poate starni. Astfel si-a inceput Sir John Whitmore prelegerea din cadrul evenimentului "Coaching '08", organizat de Business-Edu Evenimente in luna mai, la Bucuresti.
John Whitmore, cotat de cotidianul englez The Independent drept coach-ul numarul 1 in Marea Britanie, a incercat sa explice ca nu exista un portret robot al liderului universal si ca poti fi lider indiferent de mediul, domeniul sau nivelul ierarhic in care activezi. De asemenea, el crede ca practicile de coaching nu sunt destinate exclusiv oamenilor din varful ierarhiei organizationale, ci pot fi aplicate de oricine, intrucat cei mai multi dintre noi au un potential valorificat numai intr-o mica masura. Coachingul este valabil pentru oricine, indiferent ca este vorba de un copil ori de un om precum John McCain, candidatul la functia de presedinte al SUA. In plus, este nevoie ca lumea sa se trezeasca si sa isi dea seama care sunt prioritatile pe care oamenii le au in prezent si ce ar trebui sa faca societatea pentru a ne fi mai usor in cautarea unui sens.
"In scoli se preda algebra, insa cele mai multe dintre exercitiile complexe pe care le-am facut la aceasta materie nu mi-au mai folosit niciodata dupa terminarea studiilor. Din pacate, la scoala nu se preda nimic despre obtinerea succesului in viata", spune Whitmore.
Coaching + EQ = love
In ceea ce priveste coachingul, John Whitmore crede ca la baza acestuia se situeaza inteligenta emotionala. Orice persoana cu un EQ ridicat si cu abilitati de comunicare dezvoltate poate sa fie coach, atat timp cat persoana respectiva nu incearca sa-si impuna propriile pareri sau sa dea sfaturi, ci este pregatita sa te asculte sincer si sa inteleaga cat mai bine problema cu care te confrunti la un moment dat.
Pe de alta parte, este important ca noi insine sa constientizam ca de cele mai multe ori folosim un procent ce nu depaseste 30 – 50% din capacitatea totala de autodezvoltare. Nu trebuie niciodata sa uitam ca singurele noastre limite sunt autolimitarile pe care singuri ni le inducem si ca ele exista numai in masura in care noi le cream. Prin urmare, coachingul la locul de munca poate fi foarte simplu explicat facand trimitere la jocul de tenis. Insa nu un joc de tenis obisnuit, ci un meci care are loc inauntrul nostru. Adversarul din propria minte este mult mai periculos decat cel aflat de partea cealalta a fileului. Este important sa trecem peste fricile aflate in propria noastra fiinta. De aceea si coachii ar trebui sa se axeze mai intai pe obstacolele interne si abia apoi sa se concentreze pe actiune. Scopul principal al coachingului este acela de a ajuta oamenii sa-si inlature limitarile interne.
Responsabilizarea este cheia
John Whitmore a vorbit apoi despre un caz de coaching la care lucreaza in prezent, aplicat unui grup de persoane – cel al tinerilor care obtin carnete de sofer. "Potrivit statisticilor, peste 8.000 de tineri soferi, de sex masculin, cu varste cuprinse intre 17 si 24 de ani, mor anual in Uniunea Europeana din motive precum competitivitatea si agresivitatea. De ce? Din lipsa auto-responsabilizarii".
In acest fel, John Whitmore s-a apropiat de o tema foarte des abordata in discursurile sale – auto-resposabilizarea. El considera ca acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care coachingul trebuie sa-l insufle oamenilor, intr-o lume aflata in continua schimbare, in care institutiile traditionale (religia, politica, educatia, familia) nu mai joaca rolurile pe care le aveau in trecut. In lipsa acestor autoritati exterioare care sa fie respectate, standardele si etica tind sa fie abandonate, astfel ca singurul lucru cu care le putem inlocui este responsabilitatea.
Suntem pe deplin responsabili de evolutia noastra si trebuie sa gasim resursele necesare pentru a porni de la noi insine, de la propriile valori si povesti de succes, sa stim cand sa ne asumam responsabilitati si cand nu. Permanent facem alegeri si cu cat le vedem pe acestea mai clar, cu atat putem vedea si impactul pe care il au asupra noastra si a celor din jur. Prin procesul de interogare a propriilor valori, credinte, asteptari, conditionari putem vedea in ce fel ne ajuta ele si cum le putem schimba. O mai mare claritate a sinelui conduce la o mai mare claritate fata de cei ce ne inconjoara (familie, prieteni, colegi). Daca esti manager, aceasta inseamna o mai mare claritate fata de echipa si de nevoile membrilor ei. Aici trebuie sa intervina coachingul si sa duca oamenii la niveluri superioare de claritate si auto-responsabilizare.
Whitmore identifica trei probleme esentiale cu care se confrunta lumea actuala si pe care fiecare dintre noi le-am putea combate:
- consumerismul – foarte multi oameni si companii consuma mai mult decat au nevoie de fapt;
- cantitatea progresului tehnic este cu mult superioara calitatii intelepciunii oamenilor; nu avem destula intelepciune sa folosim inteligent resursele disponibile;
- ierarhizarea se afla in cadere libera si trebuie inlocuita de auto-responsabilitate; aceasta din urma reprezinta esenta viitorului.
Liderii si coachingul
Printre calitatile liderilor moderni, Sir John Whitmore considera ca fiind imperios necesare pasiunea pentru ceea ce fac si inteligenta, dar mai ales un EQ ridicat, primatul intelepciunii in fata cunostintelor si cateva principii de coaching. Liderii trebuie tot mai mult sa isi insuseasca unele dintre abilitatile pe care le are un coach si pot incepe prin a nu fi niciodata egocentrici. Ei trebuie sa se educe pentru a capata abilitatea de a nu atinge rezultate pentru propria satisfactie, ci pentru cea a oamenilor pe care ii conduc. In plus, unui lider nu trebuie sa-i fie niciodata teama sa ceara ajutorul.
Ca sa isi poata da seama daca are nevoie de un coach (fie pentru propriile probleme, fie pentru cele ale companiei pe care o conduce), un lider trebuie mai intai sa realizeze cateva masuratori subiective, adica sa priveasca inauntrul sau si sa fie sincer cu sine sau sa comunice cu oamenii si sa incerce sa inteleaga ce spun ei. Al doilea pas este sa faca o constatare foarte simpla: pleaca sau nu oamenii din companie? Nimeni nu paraseste un loc unde lucrurile merg bine.
In incheierea discursului sau, John Whitmore a incercat sa dea un indemn general valabil: "Fiti maturi, pentru ca maturitatea inseamna sa vrei/sa cumperi/sa obtii numai lucrurile care sunt cu adevarat importante, de care ai cu adevarat nevoie!".
Sir John Whitmore este presedinte executiv si fondator al firmei britanice de consultanta, coaching, leadership si transformare organizationala Performance Consultants International. El a primit in 2007 Premiul Presedintelui, acordat de International Coach Federation (ICF), este cotat de cotidianul britanic The Independent drept cel mai bun coach din Anglia, iar de Asociatia Britanica de Coaching (UK Coaching Association) drept coach-ul cu cel mai mare impact in Marea Britanie. John a scris cinci carti pana in prezent, pe teme precum sportul, leadershipul si coachingul. Dintre acestea, cea mai buna este considerata a fi "Coaching pentru performanta", care s-a si vandut in peste 500.000 de exemplare.