Contabilii platesc mii de euro pentru recunoastere internationala
Alina Nan, manager in consultanta economica si strategica in telecomunicatii la PricewaterhouseCoopers Marea Britanie, a aflat pentru prima data de Association of Chartered Certified Accountants (ACCA) in 2001, atunci cand s-a angajat la British American Tobacco Romania. Un an mai tarziu devenea cursanta. „Curios este ca nu am auzit de ACCA in timpul facultatii, desi am studiat contabilitate, si nici cat timp am lucrat intr-o mica firma romaneasca. Se pot trage niste concluzii de aici legate de calitatea comunicarii si nivelul de interes al facultatilor” Compania la care lucra sponsoriza aceste cursuri pentru toti angajatii din departamentul Finance. „De fapt, angajatorii nu doar s-au oferit, ci au impus”, precizeaza tanara.
Sprijiniti de angajatori
ACCA, asociatie globala a contabililor profesionisti cu sediul in Marea Britanie, ofera absolventiilor sai o calificare contabila recunoscuta la nivel mondial, dar numai dupa acestia promoveaza, in limba engleza, 14 examene. Un examen costa 75 de euro, iar in Romania sunt inscrisi acum 3.500 de cursanti, existand si circa 600 de absolventi. Potrivit Andreiei Manea, director pentru Europa de Sud-Est al asociatiei, majoritatea cursantilor romani sunt ajutati financiar de companiile la care lucreaza. „Nu am facut un studiu oficial, dar putem avea persoane carora angajatorul le acopera manualele, iar angajatii isi adauga un curs online, in situatia in care nu se simt destul de siguri ca vor promova examenele doar citind dupa manual sau folosind subiectele si rezolvarile precedente. Totusi, daca ar fi sa fac o estimare, as spune ca mai mult de 70% dintre studentii si membrii ACCA se bucura intr-un fel sau altul de sprijinul angajatorului”, afirma Andreia Manea. Potrivit acesteia, cei mai multi absolventi continua sa profeseze in tara, desi diploma le-ar putea deschide portile catre un job mai bine platit in strainatate.
CIMA va costa 8.000 de euro
O organizatie profesionala similara cu ACCA, intrata in acest an pe piata romaneasca, este CIMA (Chartered Institute of Management Accountants). Acest program poate fi absolvit in trei ani si costa aproximativ 8.000 de euro. Focusul CIMA este mai mult pe management accounting, iar examenele sunt sustinute tot in limba engleza. Potrivit Oanei Funaru, Exam Training Specialist la BPP Professional Education, compania care organizeaza cursuri atat pentru CIMA, cat si pentru ACCA, „la CIMA sunt inregistrati in acest moment 74 de studenti din Romania”.
Loredana Chiperi, sef departament controlling la Plus Discount, s-a inscris la ACCA in 2006 si isi plateste din buzunarul propriu examenele si cursurile. Pana in prezent are patru examene echivalate, doua luate si inca opt pentru care se pregateste. „Tinand cont ca la un examen ma prezint chiar si de trei-patru ori pana il promovez, costurile cresc automat. Pana acum am platit pe taxa anuala, taxele de examen si manuale aproximativ 1.000 de lire”. Din partea firmei a beneficiat de un singur curs platit, dupa care, spune ea, nu a mai incercat sa-si convinga compania sa-i achite si urmatoarele examene.
Cat de greu e un examen
„De obicei, am dat cate doua examene pe sesiune, pentru care am invatat in medie trei luni, in weekend-uri, cateodata serile dupa serviciu plus doua saptamani concediu de studiu”, spune Alina Nan. „Nu sunt deloc usoare. Necesita mult timp de studiu si exercitiu. Le-as clasifica drept accesibile pentru un student care investeste timpul necesar. Cateva dintre examene sunt dificile insa mai ales ultimele, pentru care e nevoie de mult studiu doar pentru a trece. Note peste 60-70% demonstreaza un nivel exceptional”, ne lamureste Alina, care si-a primit diploma in 2006. Alina spune ca materia invatata a ajutat-o in toate joburile pe care le-a avut, atat in departamentul de Finance in industrie, cat si in consultanta”. Loredana Chiperi este mai sceptica si nu stie daca s-ar mai inscrie acum daca ar putea sa opteze din nou: „Foarte multa teorie, se intra prea mult in amanunt si nu are atat de multa aplicabilitate practica. La examen nu ai timp sa stai sa gandesti problema. Trebuie sa cunosti foarte bine tipul de problema si sa scrii direct. Iar lucrul acesta se obtine dupa multe ore de exercitiu”.