Creșterea imunității și profilaxia la copii prin educație acvatică
Fie că vorbim despre vaccinare sau despre sirop cu extract de coacăze, singurele concluzii pe care le putem trage este că părinţii sunt preocupaţi de imunitatea copiilor, iar opţiunile existente pe piaţă sunt suspectate (justificat sau nu) de felurite efecte adverse. Un medic imunolog explica, în cadrul unui interviu apărut recent, despre îngrijorările medicilor legate de suprastimularea sistemului imunitar prin administrarea necontrolată a diferitelor preparate naturiste prea puţin verificate.
Citește și Summer Camp la Aviației Wellness Center
Există, însă, și opțiuni de creștere naturală a imunității, iar una dintre ele este înotul. Sigur că beneficiile activităţii acvatice nu se limitează doar la sfera imunităţii. Mişcarea acvatică este o activitate multivalentă, care asigura o dezvoltare armonioasă atât din punct de vedere fizic, cât şi psihologic şi social. Există însă o preocupare deosebită în creşterea imunităţii, motiv pentru care este util să ne concentrăm asupra acestui aspect.
Mecanismele prin care înotul favorizează creşterea imunităţii sunt multiple, atât directe cât şi indirecte. Datorită beneficiilor aduse de stimularea sistemului respirator, a celui cardiovascular şi nervos, termoreglării şi chiar direct, asupra sistemului imunitar, astăzi înotul este considerat o activitate cu eficiență profilactică şi terapeutică în multiple afecţiuni.
Iată câteva dintre aceste mecanisme:
– presiunea exercitată de apă asupra toracelui duce la o îngreunare a respiraţiei urmată de intensificarea compensatoare a activităţii muşchilor respiratori, o reglare a activităţii cardiace (iniţial în sensul tahicardiei, urmată apoi de bradicardie) şi o maximizare a capacităţii de prelucrare a oxigenului de către organism. În concluzie, înotul favorizarea oxigenarea organismului, precum şi dezvoltarea toracelui, tonifierea muşchilor respiratori şi creşterea amplitudinii şi a debitului respirator;
– prin presiunea exercitată de apă asupra toracelui, unii specialişti presupun că se exercită şi o acţiune directă asupra timusului, „generalul sistemului imunitar”, responsabil cu producerea principalelor celule cu rol în imunitate.
Citește și Brunch in familie la Baby Spa
Activitatea acvatică stimulează şi „exersează” termoreglarea organismului prin necesitatea de adaptare a acestuia la temperatura apei şi la aerul umed. Contactul cu apă determină, într-o primă fază, vasoconstricție capilară. Secundar, creşte rata metabolismului energetic în vederea termoreglării şi se generează o cantitate sporită de energie care intensifică circulaţia.
Asupra sistemului nervos şi osteo-muscular, înotul acţionează prin fortifierea legăturilor neuronale, a musculaturii şi a sistemului osos, dar şi prin ameliorarea aptitudinilor psihomotrice şi fundamentarea sensibilităţii posturale. Este de la sine înţeleasă posibilitatea de ameliorare sau chiar corectarea posturilor vicioase prin activitate acvatică sub supravegherea unui instructor specializat în acest domeniu.
Iată că, la o simplă trecere în revistă a celor mai importante răspunsuri ale organismului în timpul activităţii acvatice, întâlnim uriaşe beneficii pentru sănătate şi, mai ales, pentru profilaxia mai multor afecţiuni. Un loc perfect pentru înot sunt piscinele din cadrul Baby Spa (babyspa.ro) din București, fie la Baby Spa Vitan, fie la Baby Spa Aviației.