Cum creează artele marțiale lideri în orice domeniu
1. Perseverenţă : Artele marţiale nu te învaţă doar să loveşti, te învaţă şi cum să încasezi o înfrângere usturătoare cu orgoliul intact. Infrângerea este greu de suportat în orice sport, însă în artele marţiale nu prea ai cu cine împărţi vina: paleta de ping-pong curbată, racheta nepotrivită, coechipierii neatenţi nu mai pot fi învinovăţiţi, brusc eşti singur în faţa eşecului. Artele marţiale te învaţă cum să înfrunţi astfel de momente, să înveţi din ele şi să mergi mai departe aşa cum doar marii lideri ştiu să facă. Cu alte cuvinte, te învaţă să perseverezi îndiferent cât de multe obstacole întâlnesti în cale.
2. Curaj: Liderul este cel care are curajul să urmeze o idee, în ciuda riscurilor. Practicarea artelor marţiale te obişnuieşte să ieşi din zona ta de confort încă de la o vârstă fragedă. Să lupţi împotriva unui adversar necunoscut cere la început o doză de nebunie, însă nu mai multă decât îţi trebuie pentru a-ţi deschide o afacere cu computere dedicate exclusiv designerilor (hint : Apple).
3. Încredere în sine: Dacă tu nu ai încredere în propriile forţe cum îi vei putea convinge pe alţii să te urmeze? Încrederea în sine se câştigă printr-o continuă confruntare cu propriile limite, ori antrenamentele de arte marţiale încearcă să facă tocmai asta. De fapt, artele marţiale te învaţă că orice este posibil, nu trebuie decât să priveşti un maestru distrugând o cărămidă cu o singură atingere pentru a te convinge.
4. Disciplină: În artele marţiale performanţa cere disciplină. Nu poţi ajunge la acurateţea şi eleganţa mişcărilor lui Bruce Lee fără a urma antrenamente riguroase. Nu poţi arde etapele, trebuie să începi de jos şi să progresezi gradual până centura devine în sfârşit neagră. Disciplina astfel dobândită îi va ajuta apoi pe practicanţi să-şi construiască propria carieră, să-şi stabilească obiective şi să lupte pentru a le atinge.
5. Concentrare: Dacă în Grecia Antică atenienii puteau urmări fără probleme o tragedie timp de mai bine de 6 ore, în lumea multitaskingului, abilitatea noastră de a ne concentra se limitează la vreo 30 de secunde, durata medie a unui spot publicitar. Artele marţiale presupun o concentrare deplină pe toată durata antrnamentului, permiţând copiilor, dar şi adulţilor, să-şi dezvolte această abilitate esenţială oricărui bun specialist.
6. Energie: Să nu uităm, marii lideri sunt acei oameni ale căror baterii par că nu se termină niciodată. La orice vârstă practicarea artelor marţiale aduce sportivilor profesionişti şi amatorilor un surplus de energie care va face ziua să pară mai lungă.
7. Inspiraţie : Lideri în domeniile cele mai diverse ca Bill Clinton, Opera Winfrey sau Tom Hanks nu uită să le mulţumească mentorilor care i-au ajutat să-şi descopere calităţile. Chiar şi marii lideri au nevoie de puţină inspiraţie înainte de a-i putea inspira pe alţii. Cine ştie, poate Bill Clinton nu ar fi devenit preşedintele Statelor Unite fără aportul profesorului său de muzică Virgil Spurlin, cel care l-a învăţat să mânuiască saxofonul cu care a câştigat multe voturi în campanie. Artele marţiale oferă un beneficiu mai rar în sport. Senseiul nu este un antrenor oarecare, este un mentor în adevăratul sens al cuvântului.