Cum înveţi tehnici noi de productivitate?
John Dewey, filozof american, spunea că „nu învățăm prin experiență, ci prin reflectarea asupra experienței”. Atunci când ești expus la o experiență de învățare poți să te angajezi că vei aplica cele învățate. Intervine astfel o legătură între ceea ce înveți și ceea ce știi, sau așa cum spunea Tony Robbins „A învăța înseamnă să stabilești o relație între ceea ce știi și ceea ce nu știi”. O altă abordare, opusa identificării unei relații cu ceea ce vei învață, o reprezintă „mintea începătorului” conceptul găsit în cartea lui Shunryu Suzuki.
„Zen Mind, Begginer’s mind”. Astfel, acest concept susține eliberarea așteptărilor și a cunoștințelor anterioare, care ar putea influența procesul de învățare. În aplicarea tehnicilor de productivitate, ar putea să însemne sa încercam sa oprim asocierile între noile tehnici pe care le învățăm și succesul sau insuccesul celor trecute. Productivitatea nu reprezintă un proces realizat o singură dată, ci o permanentă acțiune de eficientizare a activităților. Nu ar trebui văzută ca o nouă activitate presantă ci ca o schimbare a sistemului pe care îl folosim, astfel încât să ajungem la rezultate mai bune și mai mult timp liber.
Când am citit prima data despre conceptul de „inbox zero” mi se părea foarte util ca la finalul zilei să ai zero email-uri în căsuța poștală. Aplicând acest concept prin crearea unor filtre, foldere și sectiuni diferite în inbox, dar și eliminând emailurile nedorite, am început să obțin rezultatele dorite. Însă, nu experiența în sine a produs rezultatele, ci permanenta reflecție asupra ideii de inbox zero. Organizarea și reducerea numărului de emailuri a condus la comparații pe care am început să le fac cu sarcinile zilnice dar și proiectele în care eram implicat. Dacă simplificarea inbox-ului aduce un altfel de suflu prin intermediul organizării, la fel se întâmpla și cu sarcinile și proiectele noastre. Reflecția este însă cheia prin aplicarea informațiilor asupra propriei persoane.
Mai jos îți prezint câțiva pași pentru ca învățarea unei tehnici de productivitate să ducă la rezultate pe termen lung:
1) Citește cărți de productivitate, articole sau vizionează clipuri pe acest subiect și abonează-te la newslettere care îți aduc tehnicile direct în inbox.
Fără a lăsa informația să ajungă la tine, va fi mai dificil să aplici tehnici de productivitate pe care specialiștii din domeniu le cercetează, le experimentează sau le aplică în cadrul echipelor sau companiilor cu care lucrează.
2) Experimentează
Atunci când înveți o nouă tehnica, aplic-o așa cum îți este prezentată pentru a verifica nivelul de consistența cu propria ta persoană.
3) Reflectează
A produs tehnica respectivă rezultatul pe care ți l-ai dorit? Ai putea să o adaptezi la propria ta persoana? Ai putea să o integrezi cu alte tehnici sau metode pe care le folosești? Nu uita că orice informație are particularizarea autorului și este posibilă ca o simplă schimbare să-ți aducă mai multe rezultate. Mai mult, aplicând o regula cu prea mare strictețe te poate face să renunți. Cheia este să fie utilă pentru tine.
4) Nu exagera cu învățarea prea multor tehnici, ci mai degrabă acționează cât mai rapid
Atunci când înveți la nesfârșit tehnici dar nu le pui în practică, rezultatele nu vor apărea. Aplică-le și nu uita că trebuie să-ți aducă rezultatele pe care ți le dorești și timpul liber pentru tine și famila ta.
Indiferent de modul în care îți place sa primești o informație pentru creșterea productivității (carte, articol, video, participarea la un evenimente), fără a aplica tehnica și a reflecta e posibil să renunți sau să nu obții rezultatele dorite.
Acum, la finalul acestui articol, te invit doar sa reflectezi la ultima experiența de învățare, întrebându-te cât de mult ai reflectat la informația primită.
Costin Ciora este Consultant în Productivitate și lector universitar doctor la ASE București. Este autorul cărții „Analiza performanței prin creare de valoare” și co-autor la numeroase articole de profil academic pe subiectul analizei economico-financiare. După mai bine de 7 ani de cercetare în mediul academic și 6 ani de antreprenoriat, Costin se concentrează în prezent pe studierea productivității individuale, intrucât după spusele sale, nivelul de productivitate al angajaților determină performanța organizațională. Este Digital Certified Coach și prin intermediul programelor sale de productivitate, contribuie la identificarea tiparelor care conduc la scăderea productivității, precum și la soluții pentru transformare. Află mai multe despre Costin Ciora pe site, pe pagina de Facebook sau pe Profilul de LinkedIn.