Cum îți dozezi energia ca să nu mai fii foarte obosit după o zi de muncă
De obicei, când pronunţăm cuvântul "oboseală" ne gândim la cea care intervine din cauza unui somn insuficient, al exerciţiului fizic intens sau al muncii fizice efective.
Însă în ziua de azi sunt mult mai puţine persoane care depun efort fizic la locul de muncă. Evident, nu vorbim de fermieri, de muncitorii în construcţii, de medici rezidenţi sau de alte meserii de acest gen.
Nu, încercăm să înţelegem de ce ne vine să ne aruncăm direct în pat atunci când ajungem acasă, chiar dacă practic am stat toată ziua pe scaun.
CITEȘTE ȘI: Ce faci când managerul tău nu te ascultă?
De ce corpul nostru nu mai vrea să se mute un centimetru, cu toate că nu am făcut nimic epuizant din punct de vedere fizic în cele 8-9 ore de muncă?
Ei bine, răspunsul e unul simplu: e vorba de oboseală psihică, care intervine atunci când experimentăm emoţii prea intense. Iar când stăm 8-9 ore la birou (sau mai mult), acestea sunt inevitabile.
Te enervezi mult, sarcinile îţi consumă prea multă energie, ori depui mult efort intelectual pentru a rezolva treburile la job? Voila! acestea sunt motivele pentru care eşti sfârşit după o zi de muncă.
CITEȘTE ȘI: Cele mai ieftine mașini electrice pe care le poți cumpăra acum în România
"Oboseala fizică are particularitatea de a putea fi combătută cu un somn bun şi cu mese sănătoase regulate şi o bună hidratare", spune George Chiriacescu, psiholog şi psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro) pentru Revista CARIERE.
"Când vorbim însă despre oboseală psihică, lucrurile sunt mai complicate. Simplul somn nu mai este suficient. Ba chiar se poate ajunge la insomnii din cauza oboselii accentuate. Oboseală psihică are mai multe cauze potenţiale decât munca propriu-zisă.
CITEȘTE ȘI: 5 sfaturi pentru a începe o afacere de succes
Stresul ce survine la pachet cu relaţiile de muncă, fie cu colegii, şefii sau subordonaţii, termenele de predare ale unor sarcini, suprasolicitarea, lipsa de încredere în sine cu eventuale stări anxioase, toate acestea (şi multe altele) pot deveni factori care să contribuie la epuizarea psihică, ducând până la sindromul de burnout", explică psihologul.
CUM NE DOZĂM ENERGIA?
Având în vedere multitudinea de cauze care pot duce la epuizarea psihică, organizarea timpului nu mai este un panaceu. Este, desigur, imperios necesară, dar nu suficientă, atrage atenţia George Chiriacescu.
CITEȘTE ȘI: Îți urăști şeful pur și simplu? Aceasta ar putea fi cea mai mare piedică pentru cariera ta
"Un stil de viaţă sănătos (şi aplicabil, nu fantezist) implică păstrarea unui echilibru între activitatea intelectuală şi cea fizică, o plimbare mai lungă, mersul pe bicicletă sau la sală ori la bazin pot suplini nevoia de mişcare. Felul în care te alimentezi, consumul de apă (nu alte lichide) contribuie la o bună funcţionare, inclusiv psihică", spune psihologul.
George Chiriacescu mai recomandă şi evitarea supra-solicitării. De asemenea, căutarea de ajutor specializat dacă survin stări depresive sau anxioase este recomandată, precum şi consolidarea imaginii de sine şi concentrarea pe priorităţi.
"Lista poate diferi de la individ la individ, fiecare individ este unic şi trebuie să găsească soluţii care chiar să fie funcţionale pentru el, altfel rămân vorbe goale", încheie George Chiriacescu.