Cum îţi manipulezi, subtil, colegii
Exemple de colegi care calcă pe nervi pe toată lumea sunt la tot pasul. În cazul lor, nimic nu funcţionează. Nici dacă le spui cu frumosul, nici dacă şeful le dă mail-uri, nici dacă eşti politicos, nici dacă eşti dintr-o bucată. Nu-ţi mai rămâne decît să apelezi la metode clandestine.
Amorsa
Amorsa este o tehnică de manipulare care constă în a duce pe cineva să ia o decizie fie ascuzându-i câteva inconveniente, fie prezentându-i avantaje fictive.
De exemplu, unul dintre colegii tăi cam taie frunze la câini şi tu trebuie să îi faci treaba. Poţi întreba: Ieşim între colegi diseara, eşti liber?. Dacă zice da, ai câştigat deja. Spune-i că, pentru a putea să ajungeţi cu toţii la timp, ai nevoie de ajutorul lui pentru un dosar. Faptul că a răspuns afirmativ la prima întrebare, va mări probabilitatea de a face la fel şi la a doua.
"Această tehnică profită de tendinţa noastră naturală de păstra ceea ce pare propria decizie", spune Robert-Vincent Joule.
Piciorul în uşă
Piciorul în uşă este cea mai aplicată tehnică de manipulare. Aceasta constă în a face o primă cerere, uşoară. Odată acceptată, poţi face a doua cerere, mai grea.
De exemplu, întreabă-ţi cel mai zgârcit coleg dacă i-ar plăcea să-i faceţi un cadou de ziua lui şi ce şi-ar dori. Dacă îţi răspunde pozitiv, îi poţi spune că voi tocmai strângeaţi bani ca să îi luaţi cadou unui coleg care se pensionează. Există cu 25% mai multe şanse să accepte, dacă îi faci o primă ofertă irezistibilă.
Uşa în nas
Este tehnica opusă piciorului în uşă. Ea constă în a cere mai întâi luna de pe cer, adică un lucru irealizabil, care cu siguranţă va fi refuzat. A doua propunere, mult mai cumpătată, va avea şanse mari să fie acceptată.
Ce-ar fi să încerci tehnica asta cu un coleg care râde de zguduie pereţii? Într-o primă fază, îi poţi spune că v-aţi gândit să transformaţi biroul într-un loc foarte sobru, în care sunt interzise toate glumele şi conversaţiile personale. Sau dacă are obiceiul să discute lista de cumpărături la telefon, spune-i că v-aţi gândit să fie interzise conversaţiile personale. Când se schimbă la faţă, îi poţi spune că poate nu o să mergeţi aşa departe, dar vorbitul şi râsul pe tonuri foarte ridicate nu sunt indicate şi le afectează tuturor concetrarea.
Etichetarea
Etichetarea este o metodă mai eficientă decât persuasiunea. Decât să îi reproşezi unui coleg că e leneş, mai bine îi subliniezi calităţile: tu, care munceşti aşa repede… tu, care te exprimi aşa de bine… tu, care eşti aşa amabil…
Din motive inexplicabile, avem tendinţa de a valida aceste trăsături de caracter, pentru a ne conforma unei etichete pozitive care ni se aplică.
Iar tehnica asta funcţionează foarte bine şi cu copiii. Decât să îi spui că este rău unui băieţel care îşi loveşte sora, îi poţi spune că nu înţelegi cum de a făcut asta, el care este aşa de drăguţ. După asta, promisiunea că nu o va mai lovi va veni aproape de la sine.
Formula magică
Paradoxal, atunci când îi spui cuiva că este liber să facă ce vrea, probabilitatea de a-ţi accepta cererea creşte de patru ori. Aşadra, formula magică pare a fi faci cum vrei.
În cartea autorilor francezi Robert-Vincent Joule şi Jean-Léon Beauvois găseşti şi alte tehnici subtile de manipulare, pe care le poţi aplica atât la birou, cât şi în viaţa de zi cu zi. Dar, desigur, faci cum vrei, dacă vrei le descoperi, dacă nu, nu.