Cum îți protejezi afacerea de riscurile financiare
Orice afacere, chiar și una profitabilă, se poate confrunta cu anumite riscuri financiare, în special atunci când, în momentele de criză, antreprenorii nu au un plan bine stabilit. Conform unui studiu realizat de PwC, 95% dintre antreprenori susțin că strategia lor de criză are nevoie de îmbunătățiri.
Dacă îți dorești să faci parte din rândul antreprenorilor care au un plan de a face față situațiilor de criză, ia în calcul mai multe soluții care să îți permită să fii mereu pregătit. Iată cum poți face asta:
- Apelează la investitori
Uneori, pentru a depăși riscurile financiare și a-ți asigura capital de lucru, este indicat să apelezi la investitori. Ideea poate fi una inspirată, deoarece vei beneficia și de experiența investitorilor în managementul unei afaceri.
Iată câteva locuri în care poți să găsești investitori pentru afacerea ta:
- platformele online de crowdfunding – aici poți lansa campanii de atragere de fonduri în schimbul unor acțiuni din companie;
- Bursa de Valori – dacă businessul tău îndeplinește toate criteriile necesare, îl poți lista la bursă pentru a atrage investitori care au încredere în potențialul afacerii tale;
- comunitatea locală – cu siguranță, în comunitatea locală există câteva persoane influente, cu capital necesar pentru o investiție. Identifică-le și pune la cale un plan de dezvoltare eficient, care să le convingă să investească în afacerea ta.
- Apelează la o soluție de creditare
Dacă îți dorești să rămâi în controlul absolut al afacerii tale și ai un plan de creștere bine pus la punct, poți să apelezi la o soluție de creditare IFN pentru persoane juridice, pentru a-ți pune planurile în practică. Pe lângă faptul că vei continua să deții controlul afacerii tale, iată ce alte avantaje ai putea să obții atunci când firma ta are cel puțin 12 luni de activitate, nu se află în proces de executare silită și apelezi la un credit:
- te bucuri de un proces 100% online prin care poți obține maximum 60.000 de lei;
- dacă ai nevoie de mai mulți bani pentru capital de lucru sau investiții, poți obține 115.000 de lei pe o perioadă maximă de 36 de luni, cu ajutorul unui consultant;
- beneficiezi de rată și dobândă fixe, indiferent de valoarea ROBOR. În acest mod, valoarea ratei lunare va rămâne cea stabilită la semnarea contractului;
- dacă te confrunți cu situații neprevăzute, poți să amâni plata timp de 30 de zile, atât timp cât ai un comportament bun de plată la creditele în derulare.
- Creează o politică de prevenire
Riscurile financiare pot apărea și din cauza unor decizii fără fundament sau a unei strategii de dezvoltare lipsită de prudență. Asigură-te că ai descoperit toate potențialele riscuri cu care afacerea ta se confruntă și că ai un plan de prevenție pentru ele.
O modalitate de a identifica aceste riscuri este analiza financiară a ultimului an, care să îți ofere o imagine clară asupra situației afacerii tale. Iată asupra căror lucruri te poți concentra:
- nivelul de costuri neașteptate „one time” înregistrate anul precedent;
- costurile totale pe care le-ai înregistrat pentru reparația utilajelor;
- cheltuielile generate de angajarea de personal nou.
Pentru a realiza o politică de prevenire, încearcă să găsești cauza costurilor de mai sus și să identifici soluții, evitând riscurile financiare viitoare. În ceea ce privește costurile neașteptate „one time” pe care le-ai avut în anul precedent, acestea ar putea fi generate de amenzi pentru nerespectarea legislației de mediu sau taxe de penalizare din cauza unor facturi neplătite la timp. Acestea pot fi evitate prin luarea unor măsuri pentru protecția mediului și prin plata facturilor în timp util.
Costurile generate de reparația utilajelor pot fi evitate prin efectuarea unei mentenanțe periodice, în timp ce cheltuielile cu angajarea de personal nou pot fi reduse prin implementarea unei strategii de retenție și fidelizare a angajaților existenți.
Investitorii, soluțiile de creditare, dar și implementarea unei politici de prevenire sunt trei dintre cele mai importante metode care te pot ajuta să îți protejezi afacerea de riscurile financiare. Pune-le în aplicare și bucură-te de o activitate neîntreruptă a businessului tău!
Sursă foto: shutterstock.com