Cum regândim lumea organizațională? Organizațiile altfel
Organizațiile nu sunt entități abstracte, un colos care există în absența celor care o compun. Așadar, organizațiile sunt oglinda societății în care există – ele reflectă nivelul de evoluție al lumii. Și, dacă ne uităm în acest moment la lumea în care trăim, putem observa foarte rapid niște schimbări majore față de acum câțiva ani, de exemplu: de la evoluția tehnologică până la modul de a privi și a primi informația din exterior. De aceea, ar fi contraintuitiv să credem că, în acest context cu totul nou, organizațiile pot rămâne la fel și pot opera cu aceleași instrumente ca cele din trecut.
Totuși, de ce este dificil să ne adaptăm și să aliniem și organizațiile la contextul social de astăzi? În trecut, organizațiile ofereau mai multă stabilitate oamenilor. Este reconfortant, în cele din urmă, să știm că cineva are grijă de noi. De asemenea, stabilitatea exista în cele mai multe dintre aspectele sociale: oamenii terminau o facultate, aveau un job stabil și un plan pregătit, în linii mari, chiar pentru toată viața. Toate acestea s-au schimbat acum și, brusc, am fost nevoiți să ne descurcăm altfel, să facem lucruri pe care nu le mai făcuserăm înainte. Deși stabilitatea a fost căutată în continuare la nivel organizațional, aici se cereau deja inovație și leadership. Iar, pentru a ne adapta acestor tendințe, este nevoie să răsturnăm o întreagă paradigmă.
Uitându-ne astăzi la mediul organizațional, e nevoie să ne debarasăm de câteva atitudini în care am rămas ancorați și care nu ne mai servesc în prezent. De exemplu, e necesar să abandonăm atașamentul față de control. În organizațiile și lumea contemporane, nu mai putem ști cu exactitate ce se va întâmpla mâine, la fel cum nu mai putem oferi garanții. E important ca, mai degrabă, să trecem de la predictibilitate la un mod organic de a fi. Apoi, e necesar să renunțăm la ego, la orgolii. Nu mai este totul despre ”eu fac, eu sunt liderul, e meritul meu”, ci despre ”am construit împreună, aceasta este echipa mea”. De asemenea, un lucru la care am rămas în urmă este abordarea problemă – soluție, încercând să găsim vinovatul și să reparăm rapid ce se poate repara. De fapt, e nevoie să avansăm către descoperirea oportunității, despre ce lecție ne aduce problema apărută și despre ce ne vorbește ea, într-un sens mai larg.
Este evident că aceste schimbări fundamentale țin, în primul rând, de o influență pe care o pot aduce liderii, cei care conduc organizațiile. Așadar, cum putem să îmbrățișăm transformarea? În primul rând, e nevoie ca liderii organizaționali să ia o anumită distanță față de provocările, grijile și barierele în care se simt uneori blocați și să observe imaginea de ansamblu – încotro se deplasează lumea, la nivel macro. Apoi, e important să facă o analiză a locului în care se află business-ul, a ceea ce vor de la acesta, precum și a ceea ce își doresc de la echipa lor. Următorul pas este să conceapă un plan pentru schimbare, în care să implice toți membrii echipei și să spună lucrurilor pe nume.
În acest punct, soluțiile sunt puține cele de pe raft – nu există un plan ca un costum în serie pe care îl putem folosi ca atare ca să îmbrăcăm fiecare organizație în parte. De aceea, e util să gândim în soluții personalizate, adaptate fiecărei companii în funcție de gradul de cunoaștere, de nivelul de deschidere, de istoricul său ș.a.m.d.
Regândirea acelor organizații altfel nu este, în cele din urmă, o chestiune de opțiune. Dacă nu este alegerea noastră voluntară și perfect conștientizată, ea se va produce oricum, cu sau fără voia noastră. Și atunci ne va lua pe nepregătite și va destabiliza ceea ce am creat anterior. Nu degeaba se spune că o organizație este pe atât de mare pe cât sunt liderii ei. Vă invit să fiți liderii care revoluționează, care înțeleg și transformă, pentru un sens mai mare. În timp, această atitudine vă va aduce o nouă perspectivă asupra a ceea ce se întâmplă la ora actuală cu organizațiile și, implicit, cu lumea în care trăim.
Lilia Dicu este daring executive coach. Lilia lucrează cu top manageri îndrăzneți, care conduc organizațiile prin procese critice de schimbare. Lilia Dicu deține numeroase cetificări în coaching, cele mai importante fiind acreditarea din partea prestigioasei scoli de coaching Newfield Network și certificarea ca Professional Certified Coach acordată de Federația Internațională de Coaching [ICF] – organizația numarul 1 din lume care reglementează profesia de coach la nivel internațional.