Cum să previi un atac cerebral cauzat de prea multă muncă
Cercetătorii arată că 33% dintre cei aproximativ 600.000 de angajați din Europa, Statele Unite și Australia participanți la o cercetare care adună rezultatele din 25 de studii, riscă să sufere un atac cerebral dacă lucrează 55 de ore sau mai mult saptămânal comparativ cu cei care lucrează 35-40 de ore pe săptămână.
″În grupul care lucra 35-40 de oră săptămânal s-au înregistrat mai puțin de 5 atacuri cerebrale la 1000 de angajați într-o decadă”, spune Mika Kivimaki, profesor de epidemiologie la University College London, care a condus studiul. Cei care au lucrat 55 de ore pe săptămână sau chiar mai mult au experimentat 6 atacuri cerebrale la 1000 de angajați într-o decadă, arată entrepreneur.com.
Pe de altă parte, antreprenorii sunt concentrați să lupte pentru ca propria companie să aibă succes și pun pe planul doi sănătatea. Fast-food-ul devine principala masă, iar exercițiile sportive sunt uitate. Nu mai vorbim de odihnă, care este înlocuită de consumul băuturilor energizante pline de zahăr.
Acest stil de viață nu numai că aduce schimbări nefaste asupra sănătății pe termen lung, dar poate duce și la un atac cerebral. În Statele Unite, atacurile de acest gen sunt pe locul 5 în topul cauzelor morții.
Cum recunoașteți atacurile? O parte a feței paralizează, unul dintre brațe rămâne fără putere și apare o dificultate în vorbire. Când aveți astfel de simptome e cazul să sunați la 112.
Totuși, vestea bună bună este că 80% dintre atacuri pot fi prevenite. Iată câteva sfaturi:
Întâlniri de afaceri în afara biroului
Cum ar fi să vă programați întâlnirile de afaceri în parc, de exemplu? Decât să stați captiv într-o sală de conferințe, programați-vă o întâlnire în care să vă plimbați în natură. Cercetările arată că plimbările tind să fie mult mai productive. Creierul nostru este mult mai relaxat în timpul plimbărilor.
În plus, se adaugă activităților fizice pe care ar trebui să le facem zilnic. Asta ajută să ne menținem o greutate potrivită, scade colesterolul și nivelul presiunii sanguine.
Adulților oricum le este recomandat să facă 150 de minute de exerciții în fiecare săptămână.
Mâncare sănătoasă versus fast-food
Angajații, şi mai ales antreprenorii, muncesc pe repede-înainte într-o lume care evoluează cu o viteză amețitoare, așa că nutriția joacă un rol important pentru menținerea sănătății.
Mâncarea care are un nivel scăzut de grăsimi saturate și sodiu, dar bogată în fibre, ajută la prevenirea unui colesterol ridicat și a nivelului sanguin.
Sunt metode mai simple pentru a avea o nutriție corectă. De exemplu, puteți să acordați puțin timp în cursul zilei de duminică pentru a prepara mâncare pentru tot restul săptămânii sau să apelaţi la unul dintre serviciile de catering care oferă alternativa unui meniu sănătos.
Una dintre opțiunile sănătoase ar fi salatele de fructe și legume, smoothie-uri sau pui la grătar.
Dormiți suficient
Insomnia de dinaintea unei întâlniri importante sau a unui deadline? Cu toții am trecut prin asta, totuși, cercetările arată că un somn satisfăcător coroborat cu o dietă sănătoasă și o activitate psihică intensă are legătură directă cu o scădere vizibilă a riscului de a face atacuri de orice fel.
Cercetătorii au descoperit că dintre cei 300.000 de adulți americani studiați, cei care obișnuiau să doarmă 7-8 ore pe noapte, aveau cu 25% mai puține șanse de a suferi un atac comparativ cu cei care ori dormeau mai puțin ori mai mult.
De fapt, chiar și o oră în plus de somn poate conta, arată un studiu, potrivit BBC. Acea oră în plus, te poate face mai puțin zăpăcit și mult mai agil mental.
Diabetul și riscul de a face cancer se numără printre cauzele unui somn nesănătos și insuficient.
Urmăriți-vă starea de sănătate
Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii sfătuiește oamenii să-şi cunoască rata inimii, nivelul de oxigen din sânge și, în general, sănătatea cardiovasculară. Puteți să folosiți, de exemplu, aplicația MOCAheart.
Observând aceste cifre puteți să vedeți eventualele semne de îngrijorare cum ar fi o problemă a inimii sau un potențial atac de cord.
O dietă sănătoasă în nutrienți, acordarea unei atenții deosebită stării de sănătate și un somn de calitate nu numai că aduc beneficii la nivel personal, dar asigură productivitatea și eficiența angajatului în orice organizație.