Cum să te pregătești când mergi la un târg de joburi
Grupul Renault a scos la concurs 500 de locuri de muncă la acest târg, plus 150 de locuri pentru stagiari. Interviurile de angajare au început chiar în cadrul evenimentului, dar șansa de a se face remarcați au avut-o cei care și-au făcut lecțiile înainte de a pleca de acasă. „De câţiva ani buni venim la evenimente însoţiţi de oameni tehnici, iar candidaţii care sunt într-adevăr documentaţi şi ştiu direcţia în care vor să meargă au un interviu chiar aici. Practic, o parte din procesul de recrutare e făcut la eveniment, urmând ca la noi la sediu să se deruleze celelalte etape, de cele mai multe ori terminate cu o oferta de angajare”, spune Irina Trifu, manager de recrutare la Group Renault România. „Suntem atenți la candidaţii pasionaţi, interesaţi de activitate şi care se documentează. Îmi doresc să întâlnesc tineri care înainte de a ajunge la noi s-au documentat. Care ştiu pentru ce posturi facem recrutare şi vin pentru a avea un prim contact pozitiv, bine documentaţi şi putând discuta despre un post concret”.
Și Uniqua Asigurări a făcut recrutări la târgul de joburi. Caută oameni tineri, dispuși să învețe, dar care trebuie să știe ce vor să facă, precizează Cristina Anculescu, director de resurse umane Uniqa Asigurări şi Uniqa Asigurări de Viaţă. „Cred că greşeala cea mai mare pe care pot să o facă este lipsa de informare. Se întâmplă să vină candidaţi la interviu sau la târgul de joburi care habar nu au cine este angajatorul şi ce face el. Este important să te informezi, este important să ştii ce vrei. Apreciez oamenii care vin şi spun: am văzut pe site jobul acesta şi aici vreau să vin”.
Pregătirea prealabilă, dar și modul în care se îmbracă, vorbesc și interacționează cu potențialii angajatori contează, spune Gabriel Chicioreanu, specialist în resurse umane și preşedinte 4career, prezent la târg pentru a-i ajuta pe candidați să-și îmbunătățească CV-urile. „Contează cum te prezinţi la interviu, postura, cum te îmbraci, contează inclusiv cum dai mâna cu persoană din faţă ta. A propos de încrederea pe care o ai în tine şi de faptul că te uiţi sau nu te uiţi în ochii persoanei respective. Din experienţa primei zile la târg pot spune că, deşi vin să afle cum ar putea fi mai buni la interviurile de angajare, au emoţii chiar şi în faţă mea. Nu sunt la extemporal, nu le iau interviu, dar tot vin cu emoţii. Şi, din cauza emoțiilor, pot face greşeli- nu oferă toate informaţiile de care angajatorul ar avea nevoie sau care i-ar scoate în evidență, ar arăta sunt sunt potriviți pentru jobul respectiv”.
CV-uri de 10, 12 sau chiar 14 pagini
Întocmirea unui CV bun, cartea de vizită care precede întâlnirea cu recrutorul, nu este încă la îndemâna oricui. Fie își descriu schematic și impersonal pregătirea și traseul profesional, fie se pierd în detalii și ajung la documente de 10-12 și chiar 14 pagini, spun specialiștii în recrutări. „CV-urile ar trebui să fie succinte, clare, să se vadă traiectoria şi să se evite detaliile numeroase. Nimeni nu are timp să citească un CV de 10 pagini. Am primit şi așa ceva, cu descrierea în amănunt a fiecărui post în parte pe care respectiva persoană îl ocupase. Cred că un CV de 3 pagini e mai mult decât suficient. Ne interesează să vedem facultatea la care este respectivul tânăr, ce a studiat, dacă a avut proiecte în facultate şi stagii de practică. În general, invităm oameni tineri la interviu pentru că eu cred într-o schimbare în sectorul de asigurări. Îmi doresc o împrospătare a forţei de vânzări şi a forţei din back office”, spune Cristina Anculescu.
Reprezentantul Grup Renault România afirmă că dacă tinerii vin la un târg de joburi cu o atitudine pozitivă și se vede că vor să încerce să facă ceva, sunt chemați la interviuri de angajare, chiar dacă CV lor este mai simplu, mai sumar. „Aș împărți în două categorii CV-urile pe care le primim. Sunt studenţi şi masteranzi care îşi trec simplu studiile … şi cam atât şi sunt studenţi şi masteranzi care, în funcţie de compania la care merg, pun accent pe anumite materiile pe care le-au studiat în facultate, pe proiectele pe care le-au dezvoltat. Sunt surprinsă plăcut când văd că studiile sunt completate de voluntariat, de participări în asociaţii studenţeşti, de stagii, de participări la concursuri ştiinţifice. Contează și se vede imediat diferenţa”, spune Irina Trifu.
Gabriel Chicioreanu spune că acest document ar trebui să fie redactat în concordanță cu jobul vizat. „Sunt persoane care omit anumite secţiuni din CV. De exemplu, nu scriu nimic despre educație, deși pentru diverşi angajatori este important. O altă greşeală este faptul că nu-şi adaptează CV-ul pentru un anume post. Cu cât te duci mai spre «punct ochit, punct lovit», cu atât ai mai multe şanse să ieşi în evidenţă, să se vadă că ești potrivit pentru postul respectiv şi eşti interesat de angajare. De fapt, CV-ul este ca o carte de vizită care deschide uşa către interviul de angajare”, spune specialistul. Altfel spus, până să ajungi la ușa recrutorului pentru proba orală, trebuie să treci proba scrisă. „Sunt tineri care îşi trec în CV vrute şi nevrute, ca să mă exprim popular. Un CV ar trebui să aibă între 2 şi 3 pagini. De ce? Un angajator se uită, în medie, între 4 şi 6 secunde la prima vedere peste un CV. El are nevoie să vadă lucruri punctuale. Exact ce-l interesează pentru postul respectiv. Nu are timp să frunzărească CV-uri de 10 pagini. Poate doar de curiozitate să se uite un angajator pe 10 pagini de CV. Dar am întâlnit şi CV-uri de 12-14 pagini la tineri de doar 24 de ani. Indiferent câtă experienţă ai avea, trebuie să pui accent pe ceea ce contează pentru postul respectiv”.
Dacă, în schimb, nu ai suficientă experiență profesională pentru a umple cele 2-3 pagini de CV, poți scrie și despre stagiile de practică pe care le-ai făcut, despre activitățile de voluntariat și chiar despre pasiunile tale. „Există secţiunea de practică pe care ai făcut-o în companii în timpul facultăţii, ceea ce este destul de important. Mai nou, stagiile de practică au undeva la 90- 180 de ore în anumite facultăţi şi atunci ai suficientă experienţă dacă nu te-ai dus la stagii doar ca să obții o adeverinţă. Faptul că ai făcut practică într-o companie arată că ai experienţă. Există apoi stagiile de voluntariat, stagii în asociaţiile studenţeşti. Chiar dacă n-ai experienţă că angajat în câmpul muncii, poţi acumula experiență din celelalte activități şi angajatorul vede că te-ai implicat și că ai învăţat să faci lucruri practice alături de echipe de oameni. Pasiunile pot fi și ele trecute în CV dacă au legătură cu postul sau cu funcţia respectivă. Contează dacă sunt în concordanţă cu ce ai urma să faci”, mai spune Gabriel Chicioreanu.
Reguli de bună purtare la primul job
Un stagiu de internship sau chiar primul job pot fi hotărâtoare pentru cariera ta viitoare. Trebuie să fii dispus să înveți mult din activitatea practică, să te adaptezi regulilor din companie și să colaborezi cu colegii, spun angajatorii. „Ar trebui să lucreze pe activitatea în echipa. Din păcate în facultate se concentrează destul de mult pe informaţii tehnice, pe multe informaţii tehnice, multe laboratoare, multe cursuri- e un lucru bun pentru că o bază tehnică solidă te ajută pe viitor, însă nu pun accent, deocamdată, pe lucru în echipă, pe proiecte făcute în comun. Acestea sunt primele competenţe care trebuie dezvoltate în momentul în care un student sau un masterand intră într-o companie. Să se obişnuiască să lucreze după nişte reguli, să aibă nişte standarde, nişte proceduri şi să facă parte dintr-o echipa”, spune Irina Trifu, manager de recrutare la Group Renault România. „Tinerii trebuie să fie dornici să înveţe, dispuşi să investească în ei, deschiși la proiecte, la a munci şi a începe de la zero. La noi sunt şanse de a porni de la zero. Avem programe menite să dezvolte un om care poate n-a avut niciun fel de experienţă, dar îşi doreşte să aibă o carieră în care să fie independent financiar”, spune și reprezentantul Uniqua Asigurări.