Cum să-ți păstrezi afacerea pe linia de plutire. Sfaturi de supraviețuire pe timp de criză de la prof. Adrian Mitroi
Photo by Estée Janssens on Unsplash
De la declanșarea stării de urgență, peste 35 de mii de firme și-au închis activitatea, cele mai multe din sectorul Horeca, la care s-au adăugat și alte mii din sectorul de servicii, cum ar fi firmele de turism, saloanele de înfrumusețare, cele de evenimente, dar și magazinele non food. Însă și celelalte sectoare economice au avut de suferit, pentru că avem de-a face cu un efect de domino. Și vorbim de pierderi financiare uriașe în doar o lună și jumătate pentru aceste firme, dar și pentru angajații lor. Aproximativ 1,2 milioane de salariați au fost afectați de criză, fie au rămas fără loc de muncă, fie au ajuns în șomaj tehnic. În această luptă pentru supraviețuire, fiecare parte a sistemului economic direct sau indirect patron-angajat-client-furnizor-colaborator a fost afectat de criză.
Mulți dintre patroni au gestionat greșit criza. Speriați de ce va urma, unii și-au închis pur și simplu ușile și pentru angajați, dar și pentru clienți, alții au devenit peste noapte rău-platnici, nu și-au mai plătit facturile și au pus piedici colaboratorilor, alții nu și-au plătit chiriile. Însă au fost unii care și-au luat avânt pentru un nou început, au ținut angajații alături, au colaborat cu furnizorii, au vorbit cu clienții, au renunțat la achiziții, au renunțat la o parte din sedii, au renunțat chiar la mașini, au încercat să țină capitalul pentru a-și reorganiza business-ul și și-au trecut activitatea online. O altă categorie s-a reprofilat. Firme de confecții, de exemplu, au început să fabrice măști sau echipamente medicale.
Ce să facă patronii pentru a-și păstra firmele pe linia de plutire, cum să își revină după criză, la ce să nu renunțe acum, pe ce să se bazeze pentru a merge mai departe și cum să repornească la drum? Am discutat toate acestea cu Adrian Mitroi, profesor de Finanțe Investiționale și Comportamentale din cadrul Facultății de Finanțe a Academiei de Studii Economice, București.
Angajații – principalii perdanți ai acestei perioade
Cei mai afectați de închiderea firmelor au fost angajații. Ei au fost primii la care au renunțat patronii. Și vorbim de angajații a peste 40% dintre IMM-urile care și-au întrerupt activitatea. Cu toate că majoritatea angajaților au văzut decizia trimiterii lor în șomaj tehnic sau chiar concedierea lor ca pe ceva personal, antreprenorii iau aceste decizii ca parte a business-ului. Mai exact, patronii au crezut că se salvează renunțând la o parte dintre angajați, dar, se pare, nu aceasta este soluția salvatoare, consideră Adrian Mitroi: „Chiar dacă efectul este teribil în termeni de costuri, recomandarea este de a păstra pe cât se poate oamenii angajați, chiar dacă pentru o perioadă cu salarii mai mici. Iar dacă este eficient șomajul tehnic, atunci imediat ce acesta nu mai este necesar, aceiași oameni trebuie angajați imediat”.
Relația angajat-angajator, pilonul pe care se poate păstra o afacere
Angajatorii ar trebui să încerce să facă din relația cu angajații un suport pentru păstrarea, relansarea firmei. Profesorul recomandă și patronului, și angajatului să țină cu dinții de relația lor, pentru că va reprezenta cartea câștigătoare pentru afacere în această perioadă, dar și după trecerea crizei. Acesta susține că păstrarea jobului, chiar dacă înseamnă micșorarea venitului, este totuși un punct de plecare pentru a ști cum să îți faci planificarea pentru viitor. “În plus, nimic nu este mai rău decât să nu faci nimic. Oamenii au nevoie esențială, mai ales acum, în aceste vremuri de presiune psihologică, de o confirmare a valorii lor sociale și profesionale, a însemnătății calităților lor personale și profesionale. Un pic de suport, de îndrumare, de vorbă bună, de încurajare, de promisiune fermă cu date și cifre pot fi de mare ajutor”.
Optimizarea costurilor. Soluția online
O dată ce afacerea înregistrează pierderi, patronul trebuie să încerce o optimizare a costurilor, pentru că altfel merge către faliment. Adrian Mitroi este de părere că pentru a menține o afacere pe linia de plutire e nevoie să păstrezi un minim de business, chiar dacă este un efort considerabil pentru patron: „O afacere care funcționează la limita de avarie poate fi totuși bancabilă. Iar lanțul de aprovizionare și de desfacere sunt prea importante, au fost construite cu multă investiție de timp și resurse”.
Iar în aceste condiții, trecerea către online poate să fie salvatoare, fie că ne referim la munca remote sau la trecerea magazinelor fizice în online. Cei care nu făcuseră până la declanșarea crizei pasul către online, acum trebuie să recupereze teren. Profesorul recomandă: “O investiție într-un site funcțional, cu capacitatea de plăți sigure, cu răspuns imediat la întrebările clienților, cu prezență pe toate platformele sociale, sunt elemente cheie pe care le verifică orice client nou sau vechi, o bancă sau un partener de afaceri. Așa cum, atunci când aplici la un job, primele lucruri pe care le verifică despre tine companiile sunt cele legate pe personalitatea digitală, publică, comentariile, like-urile, pozele, comentariile, la fel, la nivel de firmă este esențială prezența digitală. Recomand cu tărie testimoniale de la clienți, verificabile și serioase”.
Dacă acum rezultatele sunt slabe, cu răbdare, disciplină și atenție, în timp afacerile vor ajunge să cunoască profitabilitate și în online, astfel online-ul ajunge să fie astăzi canalul prin care se poate menține și chiar să crească reputația comercială a oricărui antreprenor sau firmă.
Investiții prudente
Se pare că sunt și companii care o duc bine pe timp de criză, cum ar fi cele din sectoare precum farma, serviciile de curierat, soluțiile de video streaming și marketplace-urile. În cazul lor, investițiile sunt opționale. Pentru celelalte sectoare, deși am crede că ar trebui să treacă în stand by, se pare că nu este total corect așa. Astfel, deși consideră că “orice cost tăiat, chiar dacă asigură un beneficiu de cash flow, poate reprezenta ratarea sau amânarea unor oportunități viitoare”, unele investiții chiar sunt necesare, afirmă profesorul Mitroi, un exemplu în acest sens fiind soluțiile de video streaming. Sistemul este folositor, mai ales acum, când este singura variantă acceptabilă pentru munca de acasă.
Cât despre achizițiile din această perioadă, Adrian Mitroi recomandă prudență. “Volatilitatea foarte mare a piețelor înseamnă risc implicit foarte mare. Dobânzile foarte mici sau negative ale băncilor centrale ar spune că, cel puțin în vremuri fără pandemie, riscul este mai mic, creditul este ieftin, oportunitățile sunt ieftine. Nu, nu recomand abordarea intempestivă investițională, chiar dacă pare că prețurile sunt bune, chiar dacă sunt convins că din toamnă vom reveni economic”. Astfel, antreprenorii trebuie să urmărească investițiile, dar dacă vor să facă totuși pasul să nu aloce mulți bani, profesorul recomandă alocări mici, sub 10%. Pentru că acum este momentul pentru a sta în expectativă, cu toate că teama de a rata unele oportunități este mare, din toamnă sau de anul viitor va fi momentul oportun pentru investiții.
Soluții pentru sectorul Horeca
Principalul sector care a pierdut în această perioadă este reprezentant de Horeca. Vin din urmă celelalte servicii, precum saloanele de înfrumușetare, firmele de turism, cele de evenimente. Cine va putea să reziste până la trecerea crizei va avea de câștigat, pentru că, odată cu încetarea stării de urgență, oamenii își vor dori să se bucure din nou de toate aceste servicii, cu care erau obișnuiți și cărora le simt acut lipsa. Astfel, oamenii vor dori să călătorească, deja mulți și-au făcut rezervări pentru primul week-end în care resticțiile de mișcare vor înceta, în ciuda faptului că doar hotelurile se vor deschide, nu și restaurantele. Sunt însă persoane care deja și-au făcut rezervări și pentru această vară, fiind dispuși chiar să plătească mai mult pentru unele servicii. În concluzie, oportunitatea va veni imediat ce vor trece restricțiile și se vor găsi soluții pentru siguranța consumatorilor. Trebuie doar ca aceste firme să aștepte momentul relansării pentru a culege roadele și pentru a acoperi golurile financiare.
Dar, pentru a ieși câștigător din criză sau pentru a putea porni iarăși activitatea firmei după criză, patronii trebuie să își mențină relațiile. Mai exact, să fie atenți la relația cu clientul, la cea cu partenerul de afaceri, și, mai ales, cu banca. Pentru că, după criză, susține profesorul, vom fi cu toții mai atenți la aspectele personale, de etică și seriozitate și îi vom recompensa pe cei care dovedesc că le au.