Cum să-ți transformi autocritica într-un aliat
Psihologii ne-au arătat că mintea omului este mai predispusă să-și amintească informația negativă sau neutră decât cea pozitivă, iar această tendință pare că ne influențează și modul în care ne comportăm și acționăm. Acest focus pe lucrurile negative se poate transforma într-un soi de alarmă care se declanșează de fiecare dată când pericolele par că se ivesc. Problema este că acest declanșator este extrem de sensibil și te poate deturna de la scopul inițial pe care ți l-ai propus. Această voce intruzivă ce îți remintește constant de riscuri și pericole poate fi prea mult chiar și pentru cei mai puternici dintre noi. Dar… cei de la idealistcareers.org au compilat o scurtă listă de lucruri care pot transforma excesiva autocritică într-un aliat prețios.
Folosește-te de negativitate
Uită de toate cursurile care-ți spun să te concentrezi pe a rămâne pozitiv. Nu te mai strădui atât să ignori gândurile negative. Din contră! Chiar și cele mai negre gânduri pot fi folosite într-un mod constructiv. Nu ele sunt problema aici, ci felul în care tu relaționezi cu ele. Teama că s-ar putea să greșești în timpul unui interviu pentru un nou job te poate ajuta să te pregătești mai temeinic dacă depășești sentimentul că nu ești pregătit și lași frica să te copleșească cu totul. Concentrează-te pe comportament, și nu pe modul în care ești tu de obicei. Încearcă să înțelegi de unde apare această temere. Învață s-o folosești ca să avansezi, nu ca să dai înapoi.
Nu te indentifica cu autocritica
Autocritica nu are întotdeauna dreptate. Dacă tu chiar crezi că gândurile care-ți vin sunt întotdeauna o reprezentare corectă a realității, autocritica îți va părea pertinentă. Ce este important de știut? Învață să te detașezi și atunci și simțul autocritic îți va deveni, mai degrabă, un aliat, și nu un dușman. Dacă vezi că începi să-ți distrugi toate planurile pe care ți le-ai făcut, ia o pauză și încearcă să privești obiectiv situația. Încearcă să-ți dai seama de ce ai început să ai dubii și ce, mai exact, le-a permis să-ți invadeze gândurile.
Răspunde, nu reacționa
Atunci când reacționezi o faci pentru că nu ți-ai făcut un obicei clar de răspuns. Să răspunzi cu atenție este o artă care cere timp și efort. Dar, ca orice lucru pe care îl înveți, și acesta poate fi deprins și perfecționat. Când înveți să nu te identifici cu gândurile negative, e mai ușor să răspunzi decât să reacționezi instinctiv. Odată ce ți-ai examinat angoasele și temerile, poți alege și modul în care le transformi într-un răspuns, și nu într-o reacție. Ca să îți fie mai ușor, fă-ți un set de răspunsuri pentru fiecare frică pe care o ai și vei putea să treci mai ușor peste această provocare. Așa, dintr-o junglă cu pericole ascunse, îți poti transforma locul de muncă într-un loc de joacă în care poți fi și relaxat, și performant.
Vezi în perspectivă
Dacă avem și-o perspectivă de ansamblu, lucrurile tind să capete o dimensiune corectă a importanței lor. Încearcă să vezi totul în ansamblu și la dimensiunea corectă. Atunci și autocritica își va dovedi rolul constructiv, nu distructiv. Dacă pare că ești prins într-un soi de carusel din care nu poți să scapi, detașează-te și fă tot posibilul să ieși din dilema în care te-ai băgat. Cântărește lucrurile dintr-o perspectivă globală și vezi dacă chiar merită să te consumi. O să îți dai seama că nu tot ce ți se părea vital este cu adevărat important. În schema mai largă a lucrurilor, se prea poate ca fricile tale să fie absolut insignifiante. O să înveți să râzi pe seama lor şi nu vei mai fi compleșit de ele. Totul stă în perspectivă.