Dan Boiangiu, Arval – Cel mai important pas din carieră
Totuși, în ciuda unui ritm profesional extrem datorită căruia reușea să avanseze în ierarhie la fiecare doi ani, ca și datorită programelor de training, apoi a cărților de business și de leadership pe care le citea, Dan Boiangiu, care este acum CEO al companiei de leasing operațional Arval România de peste un an și jumătate, avea impresia că discrepanța dintre abstractul lucrurilor învățate în facultate și concretul acțiunilor din cotidian se acutiza.
Simțea că a început să construiască pe o fundație instabilă și era conștient că baza trebuia întărită. Așa a luat decizia să urmeze un Executive Master of Business Administration (EMBA), iar programul care s-a pliat cel mai bine pe ceea ce avea nevoie a fost cel organizat de University of Sheffield: „Ce altceva mă putea ajuta în acest context mai mult decât un program de EMBA? Aşa am început să caut cele mai bune programe din România.”
Provocare la puterea a doua
Spre sfârșitul anului 2006, la doar două luni după ce a început să urmeze cursurile, s-a văzut în fața unei oferte de nerefuzat: compania Arval, care intra pe piața din România, i-a propus să formeze o echipă comercială care să promoveze un nou concept de abordare a mobilității angajaților.
„Mă aflam într-o dublă provocare – aceea de a reuşi debutul într-un nou context profesional dificil şi foarte solicitant, în paralel cu un program de EMBA, chiar mai dificil şi mai solicitant. La scurt timp, au început să se facă simţite şi efectele celei mai mari crize economice care a afectat zdrobitor sectorul auto şi în special cel al leasingului”, povestește Dan Boiangiu.
A urmat o perioadă în care a trebuit să se împartă între cursuri și între responsabilitățile care i-au revenit după ce a acceptat funcția de Director Comercial al Arval România: „Îmi consumau extrem de mult timp, în special nopţi şi weekenduri. Am ştiut dinainte că voi fi nevoit să fac sacrificii, dar cred că nu am putut anticipa cu adevărat proporţia lor. Dar încă de mic am avut o credinţă profundă şi anume că «nu poate da Domnul cât poate duce omul». Întotdeauna am reuşit să găsesc resursele de a nu renunţa, în pofida dificultăţilor.”
Își aduce aminte că o parte dintre colegii lui de EMBA au renunțat pe parcurs, fie din cauza lipsei de motivație sau de hotărâre, fie din cauza provocărilor vieții personale. În acest context, mărturisește că a avut marele avantaj să urmeze programul de EMBA organizat de University of Sheffield în același timp cu soția lui, ceea ce a reprezentat un sprijin moral important în cei doi ani, cât au durat cursurile.
Cele mai importante lecții
Ce impact au avut asupra lui Dan Boiangiu? Dacă până atunci nu a pus sub semnul întrebării piramida nevoilor a lui Maslow, matricea lui Porter sau teoria leadershipului situațional a lui Blanchard, și-a dat seama că toate acestea au fost scântei care, perfectate, au ajuns la nivelul de concepte. Și-a mai dat seama că, în societatea de astăzi, unde internetul este inundat cu informație, Wikipedia nu este o sursă pe care să te poţi baza 100%, iar primul lui reflex de căutare ar trebui să fie altul. Nu în ultimul rând, într-o lume în care fiecare om este dator cu o părere, a conștientizat nevoia studiilor și a cercetărilor științifice.
Modulul în care a învățat metodele științifice de cercetare este și cel pe care îl consideră cel mai important: „Pentru mine, a fost singura abordare practică a multor concepte de statistică pe care le ştiam deja din facultate. Cred că a şti cum se construieşte un chestionar şi un target de respondenţi semnificativ statistic, a avea instrumentele cu care să analizezi rezultatele şi diversele corelaţii statistice ale datelor colectate, este astăzi foarte relevant în orice context de piaţă.”
EMBA-ul și funcția de CEO
La finalul cursurilor, s-a simțit mândru că a reușit să termine cursurile de EMBA. S-a simțit mândru pentru că a fost o provocare direct proporțională cu satisfacția că a reușit să ducă la bun sfârșit ce a început. Pe de altă parte, a avut și un sentiment profund de ușurare pentru că, după atâta timp, se întrezărea la orizont șansa unei vieți personale mai echilibrate.
De nouă ani, lucrează la Arval România. Impactul absolvirii programului de EMBA la University of Sheffield nu a fost vizibil, dar Dan Boiangiu nu îi neagă importanța și este convins că l-a ajutat să aplice toate lucrurile învățate, să fie mai structurat în abordarea managerială și în luarea deciziilor.
„Toate comportamentele manageriale ulterioare programului au fost influenţate de numeroasele aspecte umane şi organizaţionale învăţate în program, la fel cum ştiu că toate instrumentele dobândite pe parcursul lui şi-au dovedit utilitatea şi aplicabilitatea în viaţa mea profesională. Cred cu tărie că toate acestea au contribuit substanţial la promovarea mea în funcţia de CEO”, conchide Dan Boiangiu.