De ce amânăm lucrurile cu adevărat importante?
Iată câteva din principalele motive pentru care nu găseşti timp să faci ceea ce este cu adevărat important pentru tine şi ca urmare a lipsei de timp, amâni:
1. Îţi începi ziua cu lucruri mărunte, care sunt mari consumatoare de timp şi de energie: răspunsul la mail, vorbitul la telefon, chestiuni administrative. Nefiind activităţi care să te ţină motivat şi antrenat în ceea ce faci, este foarte posibil să dai curs întreruperilor, ceea ce îti va mări timpul de finalizare şi îţi va consuma energia de care dispui. Secretul este să defineşti cu o zi înainte acea activitate principală pe care vrei să o faci ziua următoare şi să o faci prioritatea numărul unu: începi cu ea ziua şi nu te apuci de nimic altceva până nu o termini.
2. Alegi să rămâi în zona de confort. Este reconfortant să faci ceea ce ştii deja, adică activităţi cunoscute, care îţi sunt familiare şi îţi dau un sentiment imediat de satisfacţie. Fiind ocupat cu activităţi mărunte rămâi în zona de confort, nu îţi depăşeşti limitele şi nu creşti. Soluţia este să vezi dincolo de satisfacţia imediată şi să te întrebi care este câştigul pe termen lung dacă dedici zilnic timp unei activităţi anume.
3. Proiectezi în mod optimist într-un viitor apropiat toate activităţile pentru care nu găseşti timp în momentul prezent. Problema este că tot tu vei fi cel din viitor, vei avea în mare, aceleaşi obiceiuri şi acelaşi mod de a trata lucrurile. O soluţie contra amânării este să fii realist şi să întelegi că tot tu vei fi cel din viitor şi că este foarte probabil ca dacă nu vei găsi timp azi să nu găseşti nici peste trei luni. Va trebui să gasesti timp aşa cum, dacă este nevoie îţi vei face timp pentru o vizită la stomatolog, un interviu pentru angajare sau o primă întâlnire cu persoana pe care o placi.
4. Nu gândeşti în termeni de strategie personală pe termen lung. Problema este că nu răspunsul la mail-uri îţi va schimba viaţa, ci poate tocmai acel timp pe care ţi-l iei cu tine pentru a înţelege care este strategia ta pe termen lung şi care sunt valorile personale sau misiunea ta în viaţă.
5. Amâni pentru mai târziu ceea ce este greu sau ceea ce nu ştii să faci, acestea fiind două dintre motivele principale pentru care amânăm. Te invit să fii curios şi să investighezi ce este în spatele amânării. Dacă simţi că ceea ce ţi-ai propus este prea greu, pune o alarmă să sune peste zece minute şi propune-ţi să nu lucrezi peste momentul în care sună alarma, doar dacă vei hotărî conştient acest lucru. Ce crezi că se va întâmpla? Marea majoritate a oamenilor vor alege să lucreze în continuare. Dacă simţi că nu ştii care este prima acţiune pe care trebuie să o faci, ia o foaie de hârtie şi un creion şi scrie tot ce îţi vine în minte legat de acea activitate, apoi alege care este cel mai simplu pas pe care îl poţi face şi începe cu el.
6. Nu ai un plan pentru ceea ce vrei să faci aşa că îţi este greu să spui “Nu, mulţumesc!” diferitelor propuneri spontane care vin din exterior. Când nu ai un plan, impresia ta asupra timpului este una extinsă. Ai impresia că poţi face oricând ceea ce ţi-ai propus. Cine îţi garantează însă faptul că mâine, ziua în care “de data asta chiar fac ce mi-am propus” nu vei fi pus în faţa altei alegeri, oportunităţi, invitaţii? Planificarea te ajută să vezi că tot ceea ce nu faci astăzi se adună la ceea ce vrei să faci mâine şi tot aşa.
Vine un moment când deja este mult prea obositor să te tot scuzi că nu ai timp pentru ceea ce este cu adevărat important. Acel moment poate fi chiar acum. Dacă vrei să înveţi să combaţi amânarea, te invit la seminarul pe care îl voi susţine joia acesta la The HUB Bucharest.