De ce jobul tău nu înseamnă numai să muncești
Iată câteva dintre sfaturile lui Robin Sharma care pot deveni modele de gândire:
- Amintește-ți că tu determini calitatea vieții prin calitatea gândurilor tale.
- Ține-ți promisiunile pe care le faci altora, dar și ție însuți.
- Proiectul care te sperie cel mai mult este cel pe care trebuie să îl faci primul.
- Micile progrese pe care le faci zilnic sunt cheia unor rezultate pe termen lung.
- Nu mai fi ocupat cu a fi ocupat. Renunță la lucrurile care te distrag în viață și muncă și dedică toată atenția puținelor lucruri care merită.
- Într-o lume în care tehnologia ne face să uităm să ne comportăm cu oamenii, poți deveni cea mai politicoasă persoană pe care o știi. Nu că acest lucru ar fi rău, dar merită să încercăm să folosim cât mai puțin tehnologia pentru interacționarea cu alte persoane.
- Amintește-ți că toate marile idei au fost ridiculizate la început.
- Amintește-ți că acei visători care au devenit fricoși sunt de fapt criticii.
- Fii perfecționist în a te preocupa de toate detaliile.
- În fiecare weekend fă-ți timp 60 de minute să-ți faci o schiță a viitoarei săptămâni. Așa cum spunea Sam Bellow: „ Un plan te scapă de grija alegerilor”.
- Acordă colegilor, clienților și familiei unul dintre cele mai mari daruri: darul atenției (și prezenței) tale.
- Nu-ți irosi cele mai prețioase ore ale zilei (dimineața) făcând lucruri fără valoare.
- Ai grijă ca atunci când termini un proiect să arate mai bine ca la început.
- Amintește-ți că serviciul tău nu înseamnă doar să muncești. Serviciul tău este să lași un șir de lideri în urma ta.
- Fricile neînfruntate devin limitele tale.
- Trezește-te la 5 dimineața și timp de 60 de minute pregătește-ți mintea, corpul, emoțiile și spiritul pentru a fi remarcabile pe parcursul zilei. A fi un superstar nu este de domeniul celor dotați ci a celor pregătiți.
- Bea mai multă apă.
- Ține un jurnal. Povestea vieții tale merită să fie scrisă.
- Fă mai mult decât ești plătit să faci astfel âncât să îți uimești colegii.
- Lasă-ți ego-ul în pragul ușii în fiecare dimineață.
- Stabilește în fiecare dimineață cinci obiective. Aceste mici succese te vor duce la aproape 20.000 de victorii în fiecare an.
- Spune „mulțumesc” și „te rog”.
- Amintește-ți că secretul fericirii este să faci lucruri care contează și să fii de folos.
- Nu fi cea mai bogată persoană din cimitir. Sănătatea este o bogăție.
- Viața este scurtă. Cel mai mare risc este să nu trăiești. Și să te mulțumești să fii mediocru.
Alimentația în timpul serviciului
Ideea de a avea o alimentație sănătoasă în timpul serviciul se regăsește pe lista obiectivelor multora dintre noi. Trebuie să recunoaștem însă că a mânca sănătos la birou poate fi uneori obiectivul cel mai greu de atins. Sunt zile în care ai mult de lucru, orarul este deseori prelungit, apar situații neașteptate de care trebuie să te ocupi, pot apărea întâlniri interminabile de la care chiar nu poți lipsi.
Potrivit specialiștilor în nutriție, pentru a putea fi consecvenți în ceea ce privește alimentația echilibrată trebuie să planificăm din timp ceea ce vom consuma la serviciu și, mai ales, gustările pe care le vom lua în cazul în care situația iese de sub control și nu ajungem să mâncăm clasica salată de ton sau de pui. Nutriționiștii subliniază că nu trebuie așteptat momentul în care foamea se instalează și tentațiile culinare sunt mai mari decât voința noastră.
Odihna în timpul serviciului
Studiile experților în productivitatea muncii arată că pauzele de relaxare și reprizele scurte de somn pot revigora energia angajaților în timpul orelor de program. Companii precum Apple, Nike, Procter&Gamble își încurajează personalul să se deconecteze la serviciu, amenajând zone deschise în care se pot întinde și chiar ațipi. Managerii preocupați de echilibrul între viața profesională și cea personală a angajaților susțin public aceste programe și reacționează abia după ce constată scăderea productivității celor care abuzează de oferta angajatorului.
Au fost companii care au introdus camere de dormit pentru angajați. Experiemntul însă a dat greș în majoritatea cazurilor. De la 15 minute de odihnă angajații au ajuns la un timp de o oră și jumătate în unele cazuri. După șase luni de experiment companiile au renunțat la această metodă de odihnă pentru că rata productivității angajaților a scăzut cu aproape 50%.
Companiile care au transformat camerele de dormit în zone de relaxare unde angajații pot citi reviste, socializa sau mânca au constatat creșteri ale productivității, angajații revenind la indicatorii de dinaintea experimentului.