De la psihologie la styling
Cariere: De ce ai decis sa urmezi Facultatea de Psihologie?
Arabella Saulig: Imi plac foarte mult oamenii, imi place sa cunosc tot timpul oameni noi, dar mai mult decat orice am vrut sa ma cunosc pe mine insami, sa ma „descifrez”. Este un domeniu incitant, cu multe semne de intrebare, o stiinta deschisa, fara limite – ceea ce imi place foarte mult.
Ai profesat ca psiholog?
Nu, desi mi-ar fi placut sa urmez specializarea psihanaliza. Cu toate acestea, pot spune astazi ca meseria de acum imi da posibilitatea sa si „profesez”, intr-un fel… 🙂
Ce te-a determinat sa renunti la aceasta meserie si sa intri in alt domeniu?
M-a atras dintotdeauna aceasta lume a frumosului. Si pentru ca intotdeauna mi-au placut provocarile, am hotarat sa fac acest pas, si nu regret nici o secunda! Marturisesc insa ca nu reuseam daca nu ma incurajau cateva persoane foarte importante pentru mine…
Care au fost provocarile legate de aceasta schimbare?
Au existat si inca mai exista multe provocari – in asta constau toata frumusetea si fascinatia acestei meserii. Esti pus in permanenta in tot felul de situatii pe care trebuie sa le depasesti, si nu oricum, ci cu succes. Si cu cat intram mai mult in profunzime, cu atat imi dadeam seama de complexitatea meseriei si realizam ca, de fapt, niciodata nu poti spune „Stiu totul, gata, ma opresc aici”. Dupa parerea mea, cine spune asta, practic se anuleaza si isi inchide „portile”. In depasirea acestor provocari m-au ajutat colegii de echipa si dorinta permanenta de a reusi.
Care este povestea trecerii de la meseria de psiholog la cea de coafor?
La inceput raspundeam de partea logistica a unui seminar, atunci cand se organiza intr-un oras din tara, si anume tot ce tine de pregatirea lui (produse, echipamente, etc.). Click-ul s-a produs in momentul in care l-am avut ca invitat, pentru prima data in Romania, pe Patrick Cameron – o personalitate carismatica, pozitiva dar si de o modestie fantastica. M-a impresionat puternic modul lui de a povesti si de a lucra in acelasi timp – o maiestrie pe care nu oricine o poate stapani. Pot spune ca el m-a inspirat si m-a facut sa-mi doresc foarte puternic aceasta schimbare.
Ce anume te-a motivat in acest nou drum, pe care l-ai inceput de la un nivel de "intrare"?
Pentru unii poate ca nu este usor sa accepte sa o ia efectiv de la zero… Sigur, nu este usor, dar cei de langa mine m-au sustinut in permanenta. Toate lucrurile pe care le descopeream si le invatam ma faceau sa-mi doresc sa stiu mai mult, sa intru in detalii, sa nu ma opresc niciodata. Si in asta consta toata frumusetea, faptul ca nu exista limite, totul este deschis in fata ta, si nu se termina niciodata.
Care anume din tehnicile de auto-incurajare si indepartare a barierelor invatate de-a lungul formarii tale ca psiholog te-au ajutat de-a lungul timpului?
Foarte mult m-au ajutat tehnicile de comunicare, de abordare a diferitelor probleme in functie de personalitate, temperament, situatie. Lucrand cu oamenii, esti pus zilnic in tot felul de situatii, in care trebuie sa ai rol de mediator. In momentele mai grele m-am folosit si de mecanismele de auto-motivare pentru a ma mentine in “miscare”.
Esti unul dintre cei mai buni profesionisti in domeniul tau. Ce anume crezi ca face diferenta dintre a fi bun sau a fi foarte bun, in general?
Am spus la un moment dat, discutand cu cativa stilisti, faptul ca noi (coaforii) avem o doza de nebunie, dar o nebunie frumoasa, daca pot spune asa, care se poate traduce in creativitate, imaginatie, dorinta de frumos… lucruri fara de care nu poti merge mai departe. Poti alege sa fii bun, sa-ti faci “datoria”, dar din momentul in care ai iesit pe usa nimic sa nu mai conteze sau poti alege sa fii foarte bun, sa vrei tot timpul sa te perfectionezi, sa afli lucruri noi, sa te lasi entuziasmat, emotionat si sa te bucuri de senzatia de descoperire permanenta a frumosului. Coafura inseamna pictura, cromatologie, sculptura, vedere in spatiu, trigonometrie, psihologie, moda, anatomie…