Diferența dintre a asculta și a auzi
Atenţia ne este distrasă de o mulţime de stimuli, care mai de care mai dinamici, iar a ne concentra foarte bine asupra unei singure acţiuni a devenit din ce în ce mai greu. Atenţia distributivă, atât de mult ridicată-n slăvi de posesorii ei, nu este altceva decât superficialitate distribuită.
Citește și Ce înseamnă să fii un lider. 6 versiuni diferite
Astfel, nu mai reuşim să-i ascultăm cu adevărat pe cei din jur. Însă nici psihologii nu stau degeaba, aşa c-au imaginat o metodă pentru a ne pune înapoi şi eficient pe ecartamentul concentrării. Ne invită să ne antrenăm „urechea”, ca să-i auzim pe ceilalți cu adevărat, printr-un model dezvoltat de un reputat psiholog german.
Revoluționarul model de comunicare al celor „patru urechi”, dezvoltat de Schulz von Thun, va fi principalul subiect de dezbatere al workshopului organizat de Centrul de Studii si Dezvoltare a Persoanei, care va avea loc în perioada 24–27 septembrie 2015, în țara noastră.
Citește și Cuvântul – cel mai bun instrument de business
În cadrul acestui eveniment, psihoterapeuții îi vor antrena pe participanți să fie mai receptivi la discuțiile pe care le au cu cei din jur și să-i convingă, la rândul lor, pe cei cu care vorbesc, să le asculte mesajele.
Această practică se va realiza prin cele patru nivele de comunicare ale modelului, și anume: conținutul problemei („cum stau lucrurile”), comunicarea despre sine („eu sunt…”), comunicarea despre relație („noi suntem…”), solicitarea („ce vreau de la tine…”). În psihoterapia centrată pe persoană, procesului de grup îi sunt specifice cele trei condiții necesare schimbării unei persoane descrise de cel mai cunoscut umanist al lumii, Carl Rogers: acceptarea pozitivă necondiționată, congruența și empatia.
Citește și Spune-mi ce expresii foloseşti ca să-ţi spun cine eşti
Workshopul va fi coordonat de o reputată echipă de formatori și psihoterapeuți români centrați pe persoană ai Centrului de Studii și Dezvoltare a Persoanei, printre care amintim: Georgeta Niculescu, Mihaela Bonațiu, Florența Foca, Laurențiu Dobrotă şi Dragoș Geamănă.
„Modelul lui von Thun este o practică revoluționară la nivel mondial și ne-am dorit să îl aducem în atenția opiniei publice din România și chiar să-l implementăm la nivel comportamental. Oamenii au nevoie să fie ascultați, au nevoie să-și exprime sentimentele, iar cei din jur să fie receptivi la mesajele lor. În cadrul acestui workshop, nu numai că vom dezbate conceptul, ci-l vom și aplica în viața de zi cu zi, participanții putând ulterior operaționa cu el și în lumea reală. După ce l-am testat de câțiva ani, am constat că persoanele aflate într-o relație și- au deschis noi perspective și ferestre, iar modelul patru urechi i-a ajutat să construiască o relație mai solidă, bazată pe comunicare și respect”, declară psihoterapeutul Mihaela Bonaţiu, președintele Centrului de Studii și Dezvoltare a Persoanei.
Dacă vă place ideea, vă puteţi înscrie pe website-ul www.s-concept.ro.