Drumul HR-ului spre autosabotare…
Ne dorim ca HR-ul să fie vizibil în companie, să fie aproape de oameni şi în acelaşi timp în imediata apropiere a board-ului. Pentru asta, trebuie să renunţăm acum, dar acum, la câteva „ticuri” ridicole care ne compromit obiectivele. Un text publicat pe hrnewsdaily.com surprinde întocmai acest aspect:
„Cu toţii ne dorim ca departamentele de resurse umane să fie mai bune la ceea ce fac, devenind indispensabile pentru succesul unei organizaţii. Însă lucrurile nu se vor îmbunătăţi dacă aceste departamente nu se opresc din a acţiona imprudent, ridicol şi chiar prostesc.
Mai jos regăsiţi cinci elemente comune tuturor departamentelor de HR din lume. Cinci chestiuni la care trebuie să renunţaţi acum (şi care nu sunt tocmai absurde –n.r.):
Nu mai acceptaţi angajaţi ‘slabi’ în departamentele de HR
HR-ul are reputaţia de a fi locul în care ajungi atunci când nu ai loc în altă parte (este posibil să nu fie cazul vostru, însă nu este exclus ca ceilalţi colegi să gândească aşa –n.r.). Care este problema în a angaja oameni bine pregătiţi? Orice alt departament îşi doreşte cei mai buni şi ‘cei mai cei’ angajaţi. De ce nu şi departamentul de HR?! Opriţi-vă din a vă mulţumi întotdeauna cu oameni de locul doi.
Nu mai lucraţi în jurul unui management incompetent
Managerii ar trebui să fie profesionişti desăvârşiţi; nu ar trebui să fie scutiţi de propriul rol. Mulţi dintre ei evită să ofere feedback, evită să analizeze performanţa echipei sau să discute în detaliu despre parcursul profesional al subalternilor. Uneori HR-ul are misiunea de a repara acolo unde managementul dezamăgeşte, dezvoltând politici pentru a compensa natura superficială a acestuia.
De multe ori HR-ul ajune să preia şi alte sarcini manageriale, care de fapt nu îi aparţin.
Renunţaţi la clişee şi expresii goale
HR-ul lucrează cu oameni, nu cu un „capital uman”. De când a devenit HR-ul o sumă infinită de cuvinte goale, clişee, acronime …
Citiţi articolul integral pe hrmanageronline.ro.
Sursa foto: freedigitalphotos.net