E vremea strategiei personale
…
Strategia de business este o sintagma relativ noua in Romania, iar strategia personala e una inca si mai noua. La inceputul acestei saptamani am avut bucuria sa vad, pentru prima data, o schita de strategie de viata pe urmatorii zece ani a unei persoane de 24 de ani, Gabriela Tokacs, colega mea de la Erudio. Am ajutat-o putin in procesul initial de lamurire cu ea insasi, dar rezultatul, pus in doua pagini, m-a lasat masca. Sa ma ierte traducatorii pentru expresie, dar chiar asa am ramas in fata ecranului. Cand mi-am revenit, mi-am dat seama ca sunt invidios si instantaneu mi-am dorit sa se predea lucrul acesta la scoala, ca sa nu mai intalnim la interviurile de angajare atatia tineri al caror orizont de asteptare si interes, legat de viata lor, nu trece de cateva saptamani.
Cred ca strategiile de business din Romania ar avea mult de castigat daca ar introduce cat mai devreme in calcul factorul uman si educarea lui pentru a gandi strategic. Nu invatam asta nicaieri pentru ca nu avem de la cine. Daca sistemul de educatie ar fi fost competent pe acest subiect nu ar mai fi produs astazi atatia absolventi nedumeriti despre rolul lor in viata lor. Daca elita noastra politica, si imi cer scuze fata de cuvantul elita pentru alaturare, ar fi fost competenta pe acest subiect, n-am mai cauta astazi, dupa aproape doua decenii de capitalism, sa aflam raspunsuri la intrebarile: cine suntem noi, ca natiune si ce avem de oferit restului lumii.
Asadar, ne place sau nu, responsabilitatea pentru introducerea si clarificarea conceptului de strategie pe agenda cat mai multor organizatii si institutii din Romania revine in principal companiilor private. Oamenilor ca noi, care ne-am adunat astazi aici pentru ca intelegem ca munca la intamplare, dupa ureche, e o enorma risipa de resurse. Si suntem dispusi sa investim intr-o solutie. Trebuie sa recunoastem ca ne aflam intr-o postura dificila. Am venit aici si platim ca sa intelegem mai bine stiinta strategiei, iar dupa ce plecam de aici va trebui sa platim si ca sa-i facem pe altii sa o inteleaga. Nu vad insa alta cale strategica.
…
Cheia succesului e o buna strategie insa principala provocare de care ne lovim in Romania este capacitatea oamenilor de a gandi in sens strategic, de a vorbi asa si de a actiona ca atare. In timp ce asteptam o strategie nationala sau una a organizatiei in care lucram, ne-ar prinde foarte bine sa reusim creionarea unei strategii la nivel personal, pentru noi si pentru cei de langa noi. Relatia de cauzalitate ar fi mai naturala: de la persoana, la organizatie si apoi la tara. Apelul meu este inspre o proportie mai mare a componentei strategice in programele de training si instruire, ca sa fim din ce in ce mai multi cei care nu mai traim la intamplare. Multi dintre noi ne-am asumat roluri de leadership in diverse organizatii si ne straduim sa dam acestor organizatii o directie strategica. In acest proces, ar fi util sa tinem cont ca strategiile sunt despre businessuri, iar leadershipul despre oameni. Leadershipul bazat pe strategie ar trebui sa aseze lucrurile in ordinea lor fireasca.