Educația – unul dintre principalii piloni ai dezvoltării umane și sociale
Educaţia ar trebui să fie prioritară atât la nivel local şi naţional, cât şi la nivel mondial. Ar trebui să aibă în vizor o reformă în cadrul fiecărui nivel, de la cel mai mic la cel mai înalt, încât să asigure un viitor sustenabil pentru generaţiile prezente, dar şi urmaşilor acestora, să realizeze dezvoltarea pe mai multe direcţii, fără a necesita un mare consum de resurse.
Adrian Munteanu, scriitor, actor de teatru, regizor, scenarist nu este de partea celor care „consideră generația tânără de azi o entitate debusolată, lipsită de vigoarea unor realizări de înălțime, inapetentă la frumosul autentic și lipsită de orizont pe termen lung. Relația mea cu generația tânără mi-a scos în cale tineri cu disponibilități variate și talente viguroase. Ceea ce trebuie să aibă în vedere tinerii de azi este să reușească să strângă rândurile în jurul propriilor posibilități, să se autoanalizeze, să descifreze care le sunt atuurile, înzestrările venite de Su,s pe care fiecare le are. În momentul finalizării unei analize mature a propriului sine, tinerii sunt pe cale de a înfăptui revoluții tehnologice, culturale sau sociale în stare să așeze rosturile țării pe umeri puternici, cu vise și izbânzi remarcabile. Eu voi aștepta momentul acela când voi putea contempla această devenire, pentru că neapărat trebuie să fiu prezent atunci.”
Raluca Buzea, Director Crucea Roșie Filiala Brașov, crede cu tărie că „singura limită în viaţa noastră profesională şi personală este limita minţii noastre. Iar una din cele mai bune metode de a ne hrăni mintea este cititul.”
Cititul te ajută să te descoperi, să afli ce vrei să faci în viață, dacă drumul pe care l-ai parcurs până acum este bun sau trebuie înbunătățit și cum o poți face. Coordonatorul de comunicare al Academiei Heidi, Anca Gânscă susține că „pasiunea pentru cunoaștere, educație și dezvoltare personală pornește și se încheie cu respectul pentru sine și pentru auto-cunoaștere. Doar atunci când îţi dai seama ce anume îți produce bucurie, faci lucrurile cu pasiune, ai rezultate, ești mulțumit de tine și de viața ta, ajungi să dai ceva înapoi: te implici voluntar, alături de alți oameni pentru a crea schimbare pozitivă în comunitate. Mi-ar plăcea să avem o atitudine mai deschisă, să acceptăm eroarea, să asociem cuvântul greșeală cu provocare, să devină ceea ce ar trebui să fie de fapt: o modalitate bună de a învăța și de a ne dezvolta. Să accepți când greșești, să nu cauți vinovați în jur, să îți asumi, să înveți ceva din experiența respectivă, să mergi mai departe și să crești. Tinerii simt bucuria vie de a fi, sunt energici, pun pasiune și le doresc să rămână deschiși și creativi.”
Asemeni tehnologiei, care este într-o continuă dezvoltare și îmbunătățire, și omul este într-o continuă transformare. Reinventarea face parte deja din planurile tuturor. Laura Popeea, public speaker crede cu tărie că „ fiecare om este într-o continuă devenire. Cred de asemenea că oamenii au o nevoie reală de conectare autentică cu semenii lor. În rolurile mele de până acum mi-am manifestat valorile personale: respect, autenticitate și empatie. Simt că putem crește frumos dacă o facem împreună. Trăiesc cu bucurie fiindcă viaţa înseamnă bucurie.”
Cititul și scrisul, ca instrumente ale oricărei activități intelectuale, își justifică și mai mult valoarea în contextul implicării active a omului în propria formare prin stimularea comunicării, creșterii încrederii în sine, abilității autoevaluării și anularea inhibițiilor. Cătălin Ionașcu, Trainer, Specialist în Content Marketing și fondator al agenției Romanian Copywriter este de părere că „scrisul trebuie să fie ca o discuție față în față dintre autor și cititor. Nimic mai simplu. Dacă te gândești așa și ai în minte persoana căreia îi scrii, o să-ți fie mult mai simplu, presupunând că în viața de zi cu zi nu îți vine greu să vorbești.”.
Istoria noastră o cunoaștem din înscrisuri. „Pământul nu înseamnă asfalt, beton, Lamborghini, iPad, iPhone. Această infirmitate o capătă copiii fără voia lor, pentru că este o infirmitate să nu cunoşti de unde vii, cui aparţii, părinţii noştri fiind doar părinţii noştri naturali. Noi avem în corpul nostru toate elementele care se regăsesc în pământ, pe care ei îl redescoperă, unii chiar îl descoperă acum. Noi nu suntem din plastic, din cola, din beton, din benzină sau tablă. Noi suntem compuşi exact din elementele pe care calci în momentul în care te descalţi şi mergi pe iarbă”, a spus Walter Dionisie, artist profiler la Global Association for Human Recovery.
Luni, 19 Martie 2018, în intervalul orar 14:00-16:00, demarează în Brașov seria Conferinţelor BookLand Evolution (ediţia a 5-a), cel mai amplu proiect cultural, care oferă liceenilor şi studenţilor din 23 oraşe o oportunitate excelentă de dezvoltare personală prin discuţii libere cu sute de profesionişti consacraţi. Tinerii brașoveni sunt aşteptaţi între 19-23 Martie la Biblioteca Județeană "George Barițiu" – Secția pentru copii și tineret (Strada Iuliu Maniu, nr. 6).
Printre speakerii Conferinţelor se numără Adrian Munteanu, Eugen Ștefan Târnovan, Adrian Doroșin, Raluca Buzea, Horia Fulică, și alții. Moderatorul acestei ediții este Crap Anca.
Intrarea la Conferințele Bookland Evolution este LIBERĂ! Programul întregii săptămâni îl puteţi găsi aici.