Elvețianul care conduce o afacere globală în România
A venit pentru prima dată în România în 1999, să prospecteze piața de business. S-a întors în Elveția, dar după patru ani a decis să revină în țara noastră. Acum conduce o companie globală de audit, contabilitate și consultanță fiscală și juridică cu rădăcini europene.
Dino Ebneter, Managing Partner Mazars, este licențiat în Administrarea Afacerilor, la Universitatea de Științe Aplicate din Berna, Elveția. Imediat după admitere, a ales să muncească în timpul studiilor. Acest lucru a presupus un sacrificiu de patru ani, în care a avut foarte puțin timp liber, fiindcă lucra aproape 80% din timp.
Ce l-a determinat să aleagă acest traseu profesional? Dino Ebneter provine dintr-o familie de economiști și comercianți. Lucrul în domeniul marketingului, al vânzărilor sau al finanțelor reprezintă pentru el o lume interesantă în sine. Primul loc de muncă, acela de contabil pentru clienți internaționali, i-a trasat calea spre cariera lui ulterioară. „Mi-a plăcut să fiu implicat în afaceri de diverse feluri, să am expunere la mediul comercial internațional, să lucrez pentru clienți din alte țări. Simțeam că mă împlinește, era palpitant și era încurajator pentru cineva atât de motivat să devină antreprenor. A fi economist și propriul meu șef însemna, după părerea mea
de la acea vreme, totul pentru a avea deschise toate ușile”, își amintește Dino Ebneter.
Prima oară când a lucrat pentru bani avea doar 14 ani. Jobul era într-o fabrică producătoare de recipiente și sticle din plastic, din localitate. Muncea în schimbul de dimineață, devreme, până la prânz. Scopul lui era să câștige suficient cât să-și ia o bicicletă pe care și-o dorea foarte mult.
DIN ELVEȚIA ÎN ROMÂNIA
Dino Ebneter a venit prima dată în România în 1999, pentru o vacanță de două săptămâni, plină de experiențe diferite, care trebuia să fie o misiune de investigare a posibilităților de afaceri de aici. Totuși, i-a luat încă patru ani ca să-și lase în urmă viața din Elveția și să înceapă un nou capitol. „Primii doi ani și jumătate au fost foarte grei. Mă simțeam complet nepregătit. Mi-am luat o pauză de o lună ca să mă gândesc dacă aveam ce căuta în România și ce anume trebuia să fac. Concluzia a fost că voi deschide propria afacere în România și, de atunci înainte, viața mea s-a desfășurat altfel: în continuare, foarte dificilă, însă mai împlinită. Mi-am îmbunătățit cunoștințele de limba română, iar dorința mea de a rămâne a ajuns să domine, până când am atins un nivel de satisfacție în ceea ce făceam și ceea ce însemna această țară pentru mine, adică ‘acasă’.”
Dino Ebneter este Managing Partner Mazars.
Mazars este un parteneriat global integrat, de profesioniști de top în domeniul auditului, contabilității, fiscalității, consultanței juridice și financiare. Când compania franceză și-a extins amprenta geografică alături de clienții ei, în urmă cu 25 de ani, România făcea parte din primul val. „Așadar, o primă observație despre faptul că fac parte din Mazars ar fi aceasta: ne bucură să construim împreună, iar aceasta include clienții și partenerii de afaceri. Simbol pentru ceea ce facem noi, busola, este parte din logo-ul nostru. Noi ajutăm afacerile să navigheze într-un context deseori haotic. Suntem pregătiți pentru sarcini dificile și avem o experiență dovedită în acest sens. Pentru un plus de convingere, citiți articolele recent apărute în Financial Times.”
În plus, el spune că Mazars nu este o corporație, ci o firmă cu 1.040 de parteneri din întreaga lume. Sunt întrebați deseori cum de poate funcționa așa ceva, în timp ce toți acționează ca antreprenori și cer multă libertate de decizie. Răspunsul se găsește în alinierea la principiile și valorile fundamentale. Agilitatea este un factor-cheie al succesului lor.
„Mă simt privilegiat, ca partener, să contribui zilnic la dezvoltarea unei firme de consultanță atât de atașate misiunii ei – creația lui Robert Mazars, de la mijlocul secolului trecut. De fapt, Mazars este singura companie globală de audit, contabilitate și consultanță fiscală și juridică cu rădăcini europene. Și, trebuie s-o spun, o companie care prețuiește căldura umană”.
A fi Managing Partner înseamnă să fii prezent pentru toți oamenii din companie. Mai exact, rolului său actual îi sunt atribuite următoarele sarcini care nu au o ordine sau o prioritate anume:
Implicarea – nu poți trăi retras, ca într-o bulă de sticlă. Trebuie să simți pulsul timpului și al oamenilor care te înconjoară. E nevoie de hotărâre și să gândești mereu cu câțiva pași înainte,
cum se spune „să-ți pui pielea la bătaie” – adică să îți asumi niște riscuri, astfel încât să progresezi cu întreaga afacere.
Deschiderea – ceea ce înseamnă comunicare. Asta presupune să fii la curent cu ceea ce se întâmplă, lucru pe care îl recomandă echipei. Pe plan intern, încurajează toate tipurile de discuții
profesionale, fie ele despre succese, fie despre momente de tensiune. În ceea ce privește relațiile cu exteriorul, este un fan al dezbaterilor interdisciplinare, așa cum este și echipa. Pentru acest motiv,
a creat Forumul Mazars – o platformă de idei pentru leadership. Anul acesta, pe 4 septembrie, vor organiza a șasea ediție, dedicată stilului de viață în era digitală. Vor avea doi vorbitori principali,
specialiști de anvergură internațională: unul din domeniul prognozei de modă și design, iar celălalt din domeniul marilor afaceri financiare din industriile de lux.
CARE SUNT 3 CUVINTE CHEIE CARE VĂ DEFINESC?
Întreprinzător, binevoitor, pozitiv.
AVEŢI VREUN MODEL DIN FAMILIE, DIN CARIERĂ?
Tatăl meu este un om vertical, care a ajutat mulți oameni și care întotdeauna și-a servit
bine clienții. De asemenea, el a muncit timp de opt ani pentru binele public, fiind consultant la
primăria noastră. Mama are o rezistență de neînfrânt când vine vorba de ceva ce îi place, cum ar fi sportul. Ea și-a urmat constant antrenamentele timp de peste 30 de ani și s-a lansat în provocări fizice care pur și simplu i-ar înspăimânta pe majoritatea dintre noi. Cu toate că are multe îndoieli, ea are și curajul să accepte provocarea.
Îmi place să-mi demonstrez mie însumi că sunt un amestec reușit din amândoi și știu că ei sunt
mândri de mine.
AŢI FĂCUT VREUN SACRIFICIU ÎN VIAŢA DE FAMILIE PENTRU CARIERĂ?
Dacă ați pune această întrebare familiei mele, v-ar spune că eu nu sunt suficient de mult timp
acasă pentru ei. Este un preț pe care îl plătesc, dar fac tot ce pot ca să fiu 100% cu ei când sunt acasă
și îmi folosesc înțelept timpul de la birou.
CARE ESTE CEL MAI GREU LUCRU PE CARE L-AȚI ÎNVĂȚAT?
Încă mai învăț cum și când să spun NU. Este un cuvânt puternic, care cere să fie folosit cu înțelepciune când ești în poziție de lider și ai un grad înalt de responsabilitate.
Articol preluat din numărul 259 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.